SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikortól lehet látogatni az újszülött babákat?

Családinet [cikkei] - 2011-09-20
Újdonsült szülő vagy? Esetleg nagyszülőként, unokatestvérként, a család barátjaként olvasod ezeket, a sorokat? Itt mindenki talál megoldást a fenti kérdésre!
Mikortól lehet látogatni az újszülött babákat?

A roham már a kórházban elkezdődik, mindenki igyekszik csak egy pillantást vetni a kis jövevényre. Természetesen az édesapa annyit lehet párjával, amennyit csak akar, ill. amennyi jelenlétre neki szüksége van.   

Ötletes megoldás lehet, hogy amikor a boldog apa közli a rokonokkal, barátokkal a jó hírt, egyúttal tudatja velük a kórházi látogatási időpontokat is.

Amikor végre hazaérkezik a várva várt kisbaba, folyton cseng a telefon, egymást érik a rokonok, akik „csak egy kicsit” megnézik őt, és a barátok is elhalmoznak benneteket mindenféle ötletes ajándékkal. Pedig az első néhány héten a fiatal szülőknek leginkább nyugalomra van szüksége, hiszen a baba születése utáni első néhány hét a legnehezebb a család életében.

Na nem azért, mert a szülők nem képesek gondozni kis csecsemőjüket! Hanem mert mindenki, - a szomszédoktól kezdve a fodrászig - látni akarja a gyereket. Záporoznak a folyton ismétlődő kérdések: "Hány grammal született?", "Gyógyul már a gátseb?", "Mennyit szopik a pici?"

Aztán meg kell hallgatni néhány saját szüléstörténetet is, akár akarjátok, akár nem. Ti pedig senkivel nem szeretnétek udvariatlanul bánni...

Ha időben nem határoljátok el magatokat ezektől a dolgoktól, hamarosan kifáradtok. Gyakori következmények lehetnek, hogy csökken a tejtermelés, betegek, vagy szinte tehetetlenek lesztek a fáradtságtól.


A szoptatáshoz nyugalomra van szükség!

A babák legalább annyira szeretik a nyugalmat, mint te. Az első időszakban ritkán megy simán a „világ legtermészetesebb dolga”. Főleg akkor nem, ha az anyós ott ül az ágyad mellett, és folyamatosan zúdítja rád a „jó tanácsokat”. A baba is ideges lesz tőle, nemcsak te. Kevesen gondolnak bele, milyen nehéz fizikai munka a szopás és annak megtanulása a babának is. A telefon is zavaró lehet, főleg amikor mindketten aludni szeretnétek, jobb, ha a szopizás és a pihenés ideje alatt kikapcsoljátok.

A nagy nyüzsgés megerőlteti a családot. Legjobb, ha visszavonultok puha, meleg fészketekbe és minimum egy-két hétre távol tartjátok a rokonokat, barátokat. Ezt senki ne vegye tőletek személyes sértésnek. Nem árt egy kis türelem.


Mások lesznek a prioritások

Minden szülőnek természetes igénye az is, hogy boldogan mutogassa kisbabáját. A nyugalom mellett néha szeretnél egy kávé mellett traccsolni a barátnőddel, - mint azelőtt.
Elképzeléseid szerint frissen, kialudtan fogsz kinézni, a bébi arcán mindig mosoly ragyog, a lakásod pedig tip-top rendben lesz. Most barátkozz meg a gondolattal, hogy ami régebben természetes volt, arról valamelyest le kell mondani. Most a gyereked az első. Figyeld meg, minden gondolatod természetesen a kisbaba körül forog. A legtöbbet róla fogsz beszélgetni a barátnőiddel is.

Semmilyen más feladat nem követel meg ilyen nagyfokú improvizációs készséget és rugalmasságot, mint az anyaság.  Ha röviddel a szülés után szeretnél vendéget fogadni, akkor egy logisztikai mesterművet kellene megalkotnod.

Képzeld csak el a következő szituációt: Csengetnek a vendégek, a baba bukott, így összekente a legszebb rugiját, amit most adtál rá. Csurog rólad a víz a feszültségtől, miközben átöltözteted a gyereket, megégnek a muffinok a sütőben...

Ehelyett inkább hagyj elég időt arra, hogy megismerd a kisbabádat, élvezzétek ki pároddal az együtt töltött időt!


Fontos a segítség és annak elfogadása

Különösen első gyerekes édesanyáknak nehéz átállni a háromszemélyes létszámra. Érdemes ezért már a szülés előtt felkészítő tanfolyamokra, kismamaklubokba járni.

Egy rokon vagy barát nyugodtan felajánlhatja, hogy időnként bevásárol, hoz főtt ételt, alkalom adtán kitakarítja a konyhát. Pontosan ezekre a házimunkákra jut majd kevés ideje egy anyának az első időszakban.

A nagymamák pl. megszervezhetik - veletek egyeztetve -, a rokonok, barátok bevonásával, hogyan lehetne besegíteni. Így jó érzés, ha valaki hasznossá teheti magát és mindamellett részese lesz a család boldogságának is.

Fotó: skimpton007 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja