SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A légzésfigyelőkről

Szlanyinkáné Lévai Heléna [cikkei] - 2011-09-23
Minden leendő anyukában felmerül egyszer a kérdés: vegyen-e légzésfigyelőt? (Ez általában a születés közeledtével tűnik egyre aktuálisabb megbeszélnivalónak.) A leendő anyukák ezután általában bevonják a kérdéskörbe a leendő apukát, így már ketten tanácstalanok (miután apukának el lett magyarázva, mi fán is terem a légzésfigyelő).
A légzésfigyelőkről

Magyarországon a bölcsőhalál ritkának számít - és bár a kiváltó ok egészen pontosan nem azonosítható be (többek között ettől is olyan félelmet keltő a dolog), a hajlamosító tényezők közül egyre több válik ismertté.

Ilyenek például a kismama dohányzása (a passzív is), a túl puha matrac vagy helytelen ágyazás (puha párnákkal illetve takarókkal van körbevéve a baba), a hason fekvő alvási helyzet, a matrac higiéniájának hiányosságai (pl. penész), a gyomortartalom visszajutása (“bukás”), a koraszülöttség illetve ikerterhesség (az alacsony születési súly és fejletlen légzőközpont miatt), rossz szociális körülmények, de veleszületett rendellenességek is közrejátszhatnak (és természetesen növeli a rizikófaktort, ha ezek kombinációja fordul elő).

A veszély nagyobb lehet éjszaka, alvás alatt, illetve túlöltöztetett, vagy náthás csecsemőknél. Egyes vizsgálatok szerint a fiúknál gyakoribb, mint a lányoknál, és legfőképp két- és négyhónapos kor között (általában féléves korig) fordul elő.

Az egy ágyban alvás furcsa kakukktojás ebben a felsorolásban, mert megtaláltam a rizikótényezők között, és a megelőzésre javasolt teendők között is. Ami tény: az ide vonatkozó irodalom nagyjából megegyezett abban, hogy a baba lehetőség szerint aludjon egy légtérben a szülőkkel fél éves koráig. Hallottam olyat, hogy a szülők által kibocsátott szén-dioxid mennyisége légzésre serkenti a babát, és olyat is, hogy a levegővételek hangja van jótékony hatással a csecsemőre.

Ha már felsoroltuk a hajlamosító tényezőket, ejtsünk pár szót arról is, mit tehetünk a hirtelen csecsemőhalál megelőzéséért.

  • Legelső helyen említeném meg a szoptatást (legalább fél éves korig ajánlják, mert számos előnye mellett segít megalapozni a baba immunrendszerét, és pontosan olyan anyagokat juttathatunk a szervezetébe, amire szüksége van).
  • Szellőztessük gyakran a szobát, az ágyában pedig ne legyen semmi, ami adott esetben elzárhatja a légutait (párna, takaró, plüssállat, rongy, játék, felesleges ruházat),
  • a matraca pedig nyugodtan lehet kemény (aki látott már csecsemőket hihetetlen pózokban aludni, azt tudja, hogy nem egykönnyen gémberednek el - nem abból érdemes kiindulni, hogy nekünk mi lenne a kényelmes).
  • Bízom benne, hogy ez nem kérdés, de meg kell említeni azt is, hogy ne dohányozzunk egy légtérben a csecsemővel.
  • Fontos, hogy ne öltöztessük túl - az első pár hónapban normális, hogy kicsit hideg a keze és a lába.
  • Oda kell figyelni, ha gyakran bukik, ha náthás, valamint az oltások után fellépő lázas állapotra (mindhárom esetben inkább vigyük orvoshoz).

A kismamák tapasztalataim szerint háromféleképp döntenek: az első csoport úgy gondolja, nem kell ilyesmi (főleg miután rémisztő történetek jutnak a fülükbe téves riasztásokról) és nyugodtan külön kiságyban altatja a csemetét.

A második csoport úgy gondolja, nem kell légzésfigyelő, de maga mellé veszi a törpét éjszakára, hogy lássa: vesz-e levegőt, és inkább alszik az ágy szélén lógva (apa pedig az ágy túloldalán hasonlóképpen). Ez a csoport egy ideig boldogan alszik együtt a poronttyal, mert édes babaillat és félálomban történő szopik töltik ki az éjszakát, és ugyanezen csoport van nem kis bajban, mikor a gyermeknek már külön ágyban illene aludniaShift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page. (Ebbe a csoportba tartozom én is, de egy jó szakkönyvnek és egy határozott férjnek köszönhetően megoldódni látszik a probléma - ez viszont már egy másik történet.)

A harmadik csoport az, aki úgy dönt, kell a műszer, biztosra megyünk. A hirtelen anyákká lett kismamákban óriási kavarodás van (főleg az “elsőgyerekeseknél”), fenekestől felfordult az életük (és a hormonális hatásokról még nem is beszéltünk, én attól is elsírtam magam, ha eleredt a hóesés) - érthető, hogy legalább az éjszakát szeretnék nyugalomban, és nem a gyerkőc ágya fölött lesben állva tölteni.

Mi is az a légzésfigyelő?…

A légzésfigyelő tulajdonképpen (ahogyan a nevében is benne van) azt érzékeli, hogy az újszülött vesz-e levegőt, egészen pontosan a légzés által bekövetkező mozdulatot érzékeli. Ha ez kimarad, fénnyel, hanggal, vagy mindkettővel jelez (van olyan, amelyik már a csökkenő számú lélegzetvételnél informálja a szülőket).

Fontos: a légzésfigyelő nem összekeverendő a bébiőrrel! Egyrészt nem ugyanaz a funkciójuk: a bébiőr csupán egy “adóvevő”, ami informál minket, hogy mi történik a babával, amíg nem vagyunk a szobában, vagyis hallhatjuk ha felébredt és sír - esetleg ha érzékenyebb a készülék, azt is, ahogy a szomszéd házban a szintén bébiőr-tulajdonos anyuka épp mesét mond a katicárólShift+R improves the quality of this image. Shift+A improves the quality of all images on this page.) Másrészt az áruk sem közelít, mert egy bébiőr 7-10 ezer forint, míg egy légzésfigyelő nagyjából a háromszorosa.

Nem egy olyan véleménnyel is találkoztam, hogy felesleges a légzés kimaradásakor riasztó gépet venni vagy bérelni, ha veszély esetén nem tudunk mi magunk közbelépni, a készülék ugyanis csak jelez NEM MENTI MEG A BABÁT. Ez bizony így van - aki nem egészségügyi területen dolgozik, annak minimum ajánlott részt vennie egy csecsemő-újraélesztési tanfolyamon.

Ami a légzésfigyelők tipusait illeti, már Magyarországon is sokféle kapható. Amit érdemes figyelembe venni a vásárláskor:

  • Az érzékelő párnák száma és mérete, vagyis mekkora részt fednek le a matracból, a fekvő felületből. Kevés babát találunk ugyanabban a pózban reggel, amiben este letettük, és senki sem szeret a légzésfigyelő kellemetlen hangjára ébredni, mert a gyerkőc lehengeredett róla… egy fajtát ismerek, aminél nem a matrac alá kell a lapkákat helyezni, hanem az érzékelő a baba pelenkájára csíptethető (ami annyira nem is rossz ötlet, bár ha a baba mégis hason szeret aludni, a készülék nehezen használható…)
  • A működtetése elemmel vagy hálózatról (esetleg mindkettőről) történik-e (elemes változat esetén a készülék kijelzi-e valamilyen formában, ha merül az elem).
  • Hanggal, fénnyel, vagy rezgéssel jelez-e (vagy ezek kombinációjával): jó esetben a csecsemő automatikusan levegőt vehet a szokatlan jelzésre, és a szülőnek is fel kell tudnia ébredni rá.
  • Fontos lehet a bébi- és a szülői egység közötti hatótávolság is, ami 20 métertől 250-ig terjedhet, és jónéhányban állítható a riasztás-érzékenység is.
  • Van-e ún. “eseménymemória”, vagyis vissza lehet-e játszani a riasztást megelőző néhány perc monitor jeleit.
  • Tartalmaz-e más funkciót: bizonyos készülékekben bébiőr vagy éjjeli fény is van, illetve mérheti a szoba hőmérsékletét, de láttam már kamerás változatot is, érintőképernyővel és digitális zoomal, tehát extra igények is kielégíthetők.
  • Létezik olyan változat is, amely folyamatosan apró hangjelzéseket ad, ha minden rendben van. Van, akit az nyugtat meg éjszaka, ha csukott szemmel is meggyőződhet erről (bár mindegyik el van látva különféle ledekkel illetve éjjeli fénnyel, hogy rápillantva azonnal meggyőződhessünk róla: a készülék működik, és minden rendben van).
  • Rögzíthetőség: vannak típusok, amelyeket nem csak kiságyra, hanem babakocsira vagy hordozóra is rögzíthetünk.
  • Van-e hozzá oktató dvd vagy videokazetta (részletes leírás mindenképpen legyen a csomagban, illetve nem árt egy hozzáértő eladó (vagy a gyártó elérhetősége) akitől tanácsot kérhetünk ha valami nem úgy működik, ahogy kellene.

Fontos tudni, hogy a Madarász utcai Gyermekkórházban minden kedden 16 és 18 óra között foglalkozásokat tartanak ebben a témakörben az érdeklődő szülők részére.

Légzésfigyelők a következő helyeken vásárolhatók: bababoltok, nagyobb gyógynövényboltok, gyógyászati szaküzletek, nagyobb gyógyszertárak, babás és gyógyászati webáruházak.

És végezetül: nagyjából két hónapos volt a kisfiam, amikor a kialvatlanságtól karikás szemmel, de egy jókedvű családi beszélgetés közben megkérdeztem a férjem egyik, kétgyerekes rokonát, hogy ő meddig nézett rá a gyerekekre, vajon vesznek-e levegőt (azért minden újdonsült anyukában benne van egy kicsit a félsz..) Azt a választ kaptam, hogy a nagyobbik gyerek mostanában lesz harmincnyolc éves, de ha otthon alszik, akkor még mindig…


Fotó: dorisalb: Darf ich vorstellen mein Großneffe

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja