SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az etetőszék választás szempontjai

Sz. Wargha Andrea [cikkei] - 2011-09-22
Túl vagyunk az első hónapokon, gyermekünk rohamosan fejlődik, önállóan ül, a szoptatáson kívül elkezdjük mással is etetni. Tehát elérkezett az etetőszék kiválasztásának ideje. Hatalmas a kínálat, úgy érezzük elvesztünk az információk között. Segítséget szeretnék nyújtani a kiválasztásban.
Az etetőszék választás szempontjai

etetoszek_minimano

Mikortól érdemes etetőszéket használni?


A legfontosabb, hogy csak akkortól, amikor már önállóan tud ülni a gyerek! Ez általában 6 hónapos korra tehető, persze gyerekenként eltérő lehet.

Egyes gyártóknak vannak székei, amit már akár újszülött kortól ajánlanak, de ezek általában több funkciósak, pihenőszékként és hintaszékként is használhatóak. És persze ezek a legdrágábbak.


Alapvető típusok (az árak csak tájékoztató jellegűek)

- Székre köthető, textil: ára 4000 Ft körül mozog.
Állandó használatra nem ajánlott, de egy ilyet érdemes beszerezni utazásokhoz, vendégségekhez. Ahol nincs etetőszék, nem kell ölben etetni a gyereket és nem kell állandóan utána futkosni. Ez a típus feltételezi, hogy nagyobb és már nagyon stabilan ül a gyerek.

bramble_tall_etetoszek chocolate_etetoszek


- Székre szerelhető: ára 8000-15.000 Ft körül mozog.
Egyes típusai székmagasítóként is szolgálhatnak nagyobb korban. Esetleg még olyan lakásban ajánlható, ahol nincs hely kinyitható etetőszéknek. Utazáshoz is kiváló.

- Asztalra szerelhető: ára 7000 -10.000 Ft körül
Nem annyira elterjedt megoldás - sok szülőt nyugtalanít ugyanis, hogy a gyerek lába alatt nincs semmi. Az asztalra szerelhető etetőszék azonban biztonságos.  Arra ügyelni kell, hogy kizárólag stabil, masszív asztalhoz legyen csatlakoztatva. Előnye, hogy a gyerek az asztaltársaság teljes jogú tagjává válhat.

chicco_spring asztalra_szerelheto

- Fa etetőszék: ára 17.000- 40.000 Ft között mozog.
Sokan nem kedvelik a műanyag székeket, ezért inkább fát választanak. A kombi típusok a későbbiek során önálló asztallá, illetve ahhoz tartozó székké alakítható át, így lényegesen hosszabb ideig használhatók. Hátránya, hogy nehezebben szállítható, és általában nagyobb a súlya. Tartósabbak, főleg fenyőfából készülnek. Fontos odafigyelni, hogy sarkai, élei lekerekítettek legyenek.

etetoszek_stm_zii etetoszek_STM

 

klubs_fa_etetoszek etetoszek

- Fémvázas (alumínium) etetőszék, ára 12.000-80.000 Ft között mozog, egy jól felszerelt 25.000 Ft körül kapható.
A legelterjedtebb típus. Nagyon gazdag forma és funkcióválasztékban kapható. Vannak egészen könnyűek, könnyen összecsukhatóak és szállíthatóak is. Színét a baba neméhez, vagy a lakás színeihez hangolhatjuk. Jól gondoljuk végig, hiszen hosszú ideig a lakás része lesz.

contempo multiplo

Legfontosabb funkciók, amire kiválasztásnál figyelnünk kell:

  • Stabilan álljon, ne boruljon fel könnyen. Stabil, vastag váza legyen.
  • Huzata vízhatlan legyen, és az egész szék könnyen tisztítható legyen.
  • Rendelkezzen biztonsági övvel, ha lehet ötpontossal. Alul legyen kicsúszás gátló.
  • Tálcája legyen nagy, és legyen pereme is, mert így nehezebben esik le róla a tányér, pohár. Nagyon praktikus, ha az etetőszék tálcája levehető egyetlen mozdulattal, vagy legalább kinyitható - így könnyebb ki-betenni a gyereket.
  • Az etetőszék támlája legyen döntött, esetleg állítható, és elég magas, mert így tud kényelmesen ülni benne a gyermek.

Egyéb nagyon praktikus funkciók: amiket még érdemes figyelembe venni

  • Dupla tálca pohártartóval, 
  • Mindkét tálca levehető - így asztalnál is használható - és persze jól tisztítható.
  • Állítható magasságú tálca (több fokozat)
  • Állítható- párnázott- háttámla
  • Kerekek: elöl minden irányban forgatható golyós, hátul nagyméretű, fékezhető, esetleg gumírozott.
  • Alul játéktároló
  • Egy könnyű mozdulattal összecsukható, könnyű, kis helyen elfér.
  • Lábtartó több fokozatban állítható.

Jópofa extrák:

  • többfunkciós: hintaszékként és pihenőszékként is használhatóak, akár evés után fekvőhellyé alakítható
  • zenél
  • játékokkal van felszerelve
chicco_i_etetoszek multiplo_etetoszek

izzadasgatlo_betetEtetőszékbe való izzadásgátló betétet is lehet már venni. Így biztos, hogy a gyerkőcnek kényelmes lesz az evés vagy az etetőszékben eltöltött idő!

Összességében a legfontosabb, hogy funkcionálisan jól használható legyen, az alapvető kritériumoknak megfeleljen. Ezután lehet az alapvető típusok, anyagok és színek közül választani. Érdemes az interneten szétnézni az egyes gyártók termékei között, mielőtt elindulunk, tájékozódni az árakról is. Akár webáruházból is megrendelhető olcsóbban, de előtte élőben nézzük meg a kiválasztott típust.

Nem kell a legdrágábbat választani, csak ha megengedhetjük magunknak.  Elérhető árban (10.000-20.000 Ft között) vannak már megbízható darabok. Ha ez is sok, akkor érdemes még a Vaterán is körülnézni, megkímélt darabokat találhatunk.


A képeket a Mini-Manó Babacentrum bocsátotta rendelkezésünkre.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja