SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafürdetés félelem nélkül

Családinet [cikkei] - 2010-12-06
Az újszülött kisbaba első fürdetése egy igazi bátorságpróba, de mi most megmutatjuk, hogy egyáltalán nem boszorkányság!
Babafürdetés félelem nélkül


Babafürdetés


Milyen gyakran  fürdessük a kisbabánkat?

Erre nincs előírás, ezt mi dönthetjük el. Az újszülött csecsemőket nem fontos minden nap megfürdetni. Teljesen elegendő hetente két-három alkalommal. Főleg akkor, ha kemény víz van a lakóhelyünkön, mert  ebben az esetben a gyakori fürdetés kiszáríthatja az újszülött bőrét. Egyes babák nagyon szeretnek fürdeni, mert ellazulnak a kellemes langyos vízben, így a későbbiekben gond nélkül beilleszthetjük ezt a napirendjébe.

Naponta többször is megtisztíthatjuk a baba arcát, illetve kezét. Természetesen a popsit, és a nemiszerveket minden pelenkacsere után tisztára kell törölni!

Az első pár fürdetés félelemmel töltheti el azokat a szülőket, akik még nem tudják, hogyan kell helyesen tartani a picit. Azt tanácsoljuk, hogy az első alkalmaknál mindkét szülő legyen jelen, így hamarosan kialakul az a gyakorlat, amely mindenkinek megfelelő.

 

Így tarthatjuk helyesen a csecsemőt:


Fektessük a babát teljes vállával a bal alsó karunkra, így bal kezünkkel biztonságosan tarhatjuk, míg jobb kezünkkel  fürdetjük őt.
A babák többnyire élvezik a fürdetést és megnyugszanak tőle.



Miben fürdessük a babát?


A normál fürdőkádat nem ajánljuk, mert akkor vagy térdelnünk kellene előtte, vagy nagyon bele kellene hajolnunk. Amellett, hogy mindkét megoldás kényelmetlen, nem is biztonságos, mivel nem tudjuk közben rendesen tartani a babát.

Az első néhány hétben fürdetővödröt is használhatunk, mert ebben a babák jobban érzik magukat és kényelmesebben tudnak mozogni. A fürdetővödör azért is előnyös, mert az anyaméhbeli állapotokra emlékezteti a csecsemőt.



Melyik napszak a legalkalmasabb a fürdetésre?


Válasszunk ki egy olyan időszakot, amikor semmi sem zavarhat meg bennünket abban, hogy teljesen a babánkra tudjunk figyelni. Fontos, hogy a csöppség éber és nyugodt legyen. A két etetés közti időszak a legmegfelelőbb erre, amikor  a poci nincs túlságosan tele, és nem is éhes a baba. Az első pár hétben talán jobb, ha napközben fürdetünk, azonban néhány hónap múlva már beilleszthetjük az altatás körüli rituáléba, mert a meleg víz ellazítja a babát és el is álmosíthatja. Ilyenkor már bevonhatjuk a többi családtagot is, pl. az apukák különösen szívesen veszik ki részüket a fürdetésből.

Ha esetleg csengetnek, vagy csörög a telefon, miközben egyedül fürdetjük a babát, akkor, a következő módon járjunk el: Vegyük ki a babát a vízből, csavarjuk bele egy törölközőbe és vigyük magunkkal. Soha ne hagyjuk magára, egyetlen másodpercre sem!
Pár másodperc egyedüllét is veszélyes lehet a baba számára. 

Kép: nguyenhuyentrang17280 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja