SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babás hétköznapok

Dobiné Olasz-Papp Nóra [cikkei] - 2010-11-19
Az újszülött megérkezése után szembesülünk életünk teljesen új minőségével. Míg optimális esetben a várandósság nagy része örömteli izgalommal és várakozással telt, addig a hétköznapok fárasztó és kimerítő percei, órái váratlanul érhetnek egy újdonsült édesanyát.
Babás hétköznapok

A kórházból hazatérve eluralkodhat a káosz, mit- mikor- hogyan tegyünk, de alapvetően minden percünket, sejtünket, idegszálunkat eltölti kisbabánk illata, látványa, testközelsége, és előbb-utóbb minden anyát elér az érzés: beleszeretett csemetéjébe. Elmerül az anyaság érzésében, minden gondolata a baba körül forog, és egy átmeneti időre mindenki más is háttérbe szorul: házastárs és az anyuka saját maga is. Ez természetes velejárója az újszülött- és csecsemőkornak, a biológia is gondoskodik arról, hogy ez ne legyen másképp, anya és gyermeke nagyon szoros egységet alkotnak: az újszülött túlélése függ az édesanyja fejlődő gondoskodó képességétől. Változó, hogy kit mennyi ideig tölt el maximálisan babája közelsége- és idővel persze a baba is lazít a szorosságon, ahogy egyre inkább a világ felé fordul, de persze sokáig megmarad a biztonságos háttér érzésének szükségessége- , de eljön az idő, mikor az anya tudatába kezd férkőzni egy gondolat: kikapcsolódásra, lazításra, programra vágyik. Eleinte ez a gondolat enyhe és visszaszorítható, de idővel erőteljesebben fog jelentkezni és a gondolat vággyá alakul. Furcsa érzés kitekinteni a nagyon szoros együttlétből, de ez ugyanolyan fontos belső jelzés, mint mikor azt jelezte testünk-lelkünk, hogy el se mozduljunk gyermekünk mellől.

Érzelmi feltöltekezésre kivétel nélkül mindenkinek szüksége van. Ez azt jelenti, hogy biztosítani kell magunknak változatos, színes és nyugtató programokat is, ingereket, melyek eltérnek a babázós ingerektől. Ahhoz, hogy próbáljunk gyermekünknek minden téren eleget adni, elengedhetetlen, hogy figyeljünk saját pszichés jelzéseinkre. Mert, ha már az a nap jön el, mikor otthon minden idegesít, a kicsi jelzése csupán zajforrásnak érezhető, türelmetlenek vagyunk hosszabbtávon, ingerlékenyek és mindentől kiborulunk, akkor bizony már hosszabb ideje elnyomott vágy kifejeződéséről van szó. Ha ezt érezzük, akkor nem hallottuk meg magunkban a vészcsengő vijjogását, miszerint töltekezni kell! Csak akkor tudunk adni, ha kapunk is, az egyensúly fenntartása rendkívül fontos! Muszáj felnőtt társaságban is lennünk, és keresni, akár hasonlóan kisbabás anyukák társaságában tartózkodni, mert a felnőttekben kifejlődött az együttérzés, az empátia, ezt szavakba tudja önteni, ezáltal töltekezünk. Míg gyermekünktől nem várhatjuk el, hogy a mi problémáinkkal kelljen foglalkoznia és tanácsokat adni.


Ha bűntudatot tapasztalunk, mert másra is vágyunk, ássunk le a mélyére és vizsgáljuk meg, miért önt el bennünket ez az érzés: kívülről jött inger miatt, családi minta az alapja, stb.? Az okok általában összetettek és érdemes kibogozni a szálakat, mert életünk más területeire is hat (vagy hatni fog) a gyökere. Ne szégyelljünk segítséget kérni szakembertől akkor sem, ha depresszióba estünk az egyensúly elvesztése végett. Fel kell tudni ismerni testünk-lelkünk jeleit, mely arra vezet rá, hogy törődjünk önmagunkkal is, ez az érzelmi tudatosság. Ez a töltekezés lehet olyan tevékenység, melyet egyedül hajtunk végre (pl. olvasás, forró fürdő illatos olajokkal), vagy olyan, mely csoportos foglakozás (pl. kismama jóga, baba-mama torna, baba-mama klubok). Az igazi feltöltődéshez mindkét típusú tevékenységre szükség van. Ha megadjuk magunknak ezt a fajta gondoskodást, azt fogjuk észrevenni, hogy otthon is jobban helytállunk, kiegyensúlyozottabbak és vidámabbak vagyunk, így a babánkkal együtt töltött idő is sokkal örömtelibb lesz, amit ő is ilyen pozitív, harmonikus viselkedéssel fog visszaadni. Hiszen, soha ne feledjük el, gyermekünk mindig tükröt tart elénk és visszatükrözi, hogyan is érezzük magunkat valójában!

Tehát válasszunk olyan tevékenységet, melyben igazán jól érezzük magunkat! Amíg babánk sűrűn szopizik, talán nehezebben képzelünk el külön programot, de ilyenkor is megoldható jó szervezéssel egy délutáni mozi vagy színház a párunkkal, és a babának is jó mintául szolgálhat szülei művelődése. Természetesen a több napos, hosszú elszakadást jelentő programok baba nélkül nem a legjobb választások 2-3 éves kor alatt, de ezek a kis lazítós, feltöltő programok baba nélkül is az egész család javát szolgálják.

Mint minden másban, ebben a témában is arra buzdítom az édesanyákat, hogy hallgassanak a jeleikre, vegyék észre, mikor van itt az ideje egy kis elmozdulásnak, akár együtt, akár külön, de nyitottan állva a lehetőségek előtt.


Szeretettel várunk minden édesanyát és babáját Baba-mama klubunkban, melyet kisfiammal hoztunk létre!

Célja az érzelmi feltöltekezés és empátia biztosítása, tapasztalatcsere, kötetlen beszélgetés, a kötődő nevelés összetevőinek ismertetése. Minden alkalommal más izgalmas témával várjuk az anyukákat, míg gyermekeink játszhatnak egy jót.

Találkozóink havonta egy alkalommal kerülnek megrendezésre, a részvétel díjmentes!

Következő alkalom: 2010. december 03. 15-17.30.

Helyszín: Budapest IX. Üllői út.

Kérlek, jelentkezésed egy e-mailben jelezd felém a transzperszonalis@gmail.com címen!

Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja