SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyerekszoba kistestvérrel

Rothman D. Krisztina [cikkei] - 2004-06-30
A legtöbb szülő gyermeke 2-3 éves korában úgy gondolja, itt az ideje a kis tesó érkezésének. Ne higgyük azonban, hogy ez csemeténk számára is természetes! Korának és értelmének megfelelő időben készítsük fel lelkileg, ezzel együtt külön gondot fordítsunk arra, hogy a közvetlen környezetét: szobáját is csak fokozatosan változtassuk meg!
Gyerekszoba kistestvérrel

A babasarok vagy a gyerekszoba mostanra teljesen a kisember birodalma lett. Bútorait, játékait azonosítja önmagával, a legfontosabb szava ekkoriban: "az enyém". Még mit sem sejt arról, hogy hamarosan mindezt meg kell osztania egy "idegennel". Tegyünk meg mindent azért, hogy ő is örömmel várja az új lakót, érje minél több pozitív élmény, mielőtt a pici beköltözik.

Nagyjából ekkor érkezik el az ideje annak is, hogy a rácsos ágyat lecseréljük - hiszen ez a kicsi babáé lesz - igazi, "nagyfiús, nagylányos" heverőre. Ha örököltük az "új" ágyat, vehessen részt a matrac huzatának kiválasztásában vagy az ágyikó felújításában (Ha tehetjük, engedjük, hogy ő válasszon a kínálatból neki tetszőt, ugyanis ő fog benne aludni). Vigasztaló lehet ilyenkor az a tudat, hogy az érkező sem kap vadiúj fekvőhelyet, hanem az ő kinőtt babaágyát. Talán még örülni is fog, hogy az első ajándékot ő adhatta a kistestvérének. Az ágycserét semmiképp ne hagyjuk a szülés előtti hetekre, hiszen mi sem örülnénk annak, ha egyik napról a másikra más feküdne megszokott helyünkre!

Legjobb ilyenkor a kis ruhásszekrényt magasabb, többpolcos tárolóra cserélni, ennek "berendezésébe" is vonjuk be a gyerkőcöt. Erősíthetjük benne a "nagy lettem" - érzést, ha az alsó, általa elérhető polcokra kerülnek az ő ruhái, viszonylag szabad folyást engedve az önálló öltözködésnek. Tipp: ha nem szeretnénk kánikulában látni rajta a kedvenc téli pulóverét, ezt tegyük magasabbra. Amíg azt éri el, amit mi is ráadnánk, nem lesz vita reggelenként.

Gondoljunk a kisovis korosztály kreativitására is! Borítsuk be a szekrényajtókat, szabad falfelületeket olcsó, postai csomagolópapírral, és lássuk el a gyermeket bőven ceruzával, festékkel (ecset sem kell, az ujjacskák tökéletesen megfelelnek), zsírkrétával. Dícsérjük meg minden alkotását, de az első pillanattól ragaszkodjunk ahhoz, hogy csakis a csomagolópapírra rajzolhat, a tapétára már nem!

Amennyiben a gyerekszobára komolyabb felújítás is vár a kisbaba érkezése előtt, nagyobbacska gyermekünket vonjuk be a hangulat kialakításába: alkalmazzuk kedvenc színeit, választhasson ő pl. a tapétára bordűrt vagy új lámpát.

A két-hároméves korú gyerekek szobájában már érdemes helyet szorítani egy kisebb játszóasztalnak, apró székekkel vagy óriási ülőpárnákkal. Ez teret adhat alkotó játékainak (legózás, papírvágás, gyurma, stb.), és megint kap valamit, ami - egyelőre - csakis az övé, s ami mellé leülve anya még vele játszik Fekete Pétert - kistesó nélkül.

Ha pedig eljön az idő, és a csecsemő hazaérkezik a kórházból, hadd javasoljak egy nálunk jól bevált módszert: "hozzon" ő is ajándékot bátyjának, nővérének, hogy a szobája után a szívébe is belopja magát.

fotó: famveldman/BIGSTOCK

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja