SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A korai fejlesztés jelentősége csecsemő és kisgyermekkorban

Szőke Melinda [cikkei] - 2011-07-28
Miért fontos a korai fejlesztés? Mikor kell szakemberhez fordulni? Néhány tippet és hasznos tanácsot olvashatnak a következőkben.
A korai fejlesztés jelentősége csecsemő és kisgyermekkorban

Egy gyermek születése mindig nagy öröm a családban. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen nem várt fordulat következik be a folyamatban. Akár a szülés előtt, alatt, vagy az után történhet olyan probléma, ami meghatározza a kicsi későbbi fejlődését. Ez lehet egy elhúzódó kitolási szakasz, a nyakra tekeredett köldökzsinór, vagy akár minimális oxigén hiány.

A gyermekek egy részénél ez nem okoz semmilyen problémát. Vannak azonban olyanok, akik később kezdenek el mozogni, játszani. Néhányan kihagynak pár mozgásformát. Akadnak olyan gyermekek is, akiknél jelentős elmaradás tapasztalható.

Ha gyermekünk fejlődésével kapcsolatban elbizonytalanodunk, érdemes felkeresni a korai fejlesztéssel foglalkozó szakembereket. Ők szakszerű segítséget tudnak nyújtani a mozgás a kognitív (értelmi) fejlődés, nevelési kérdések terén.

Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy megkapja a számára megfelelő fejlesztést. A korai fejlesztéssel megelőzhetők a későbbiekben kialakuló problémák. Az időben felismert és megfelelően kialakított terápia jelentősen lerövidítheti a fejlesztés időszakát. Ha pedig a gyermek élete végéig fejlesztésre szorul (sajátos nevelési igényű), kiterjeszti az elérhető teljesítmények körét. A korai fejlesztés biztosítja, hogy minden gyermek eljusson addig, amíg a lehetőségei engedik, ezzel megkönnyítse és kiteljesítse a saját és családja életét is.

Amit a szülők korai fejlesztésnek ismernek, a szakma korai intervenciónak hív, mivel feltételezi, hogy a különböző szakemberek (gyermekorvos, neurológus, gyógypedagógus, gyógytornász, konduktor, stb.) együtt dolgoznak a gyermek fejlesztése érdekében. Emellett nemcsak a gyermek állapotát tartja szem előtt, hanem a család igényeit, körülményeit is.

A korai intervenció célja a gyermek állapotának javítása mellett a családi kompetenciák, szülői szerepek, az elfogadás segítése.

Milyen esetekben érdemes a szakemberhez fordulni?

  • Ha a gyermek már pici korban sokat feszíti magát, nem simul bele a kezünkbe, sokat sír/ ha a baba nagyon laza, szinte kicsúszik a kezünkből,
  • Ha a mozgása nem fejlődik megfelelően, 1 hónappal késik a mozgásfejlődési mérföldkövek meglépése,
  • Ha nem reagál hangokra (Csecsemőkorban összerezzenéssel, mosollyal, gyermekkorban odafordulással, figyelemmel.),
  • Ha nem követ színes tárgyakat, nem reagál az arcokra (kb. 2 hónapos kortól),
  • Ha a figyelme nem köthető le,
  • Ha nem gagyog, gügyög, beszéde késik,
  • Ha nem játszik a játékokkal, vagy nem megfelelően használja őket,
  • Ha Ha gyermekkorban a járás beindulása után viselkedésében zavar mutatkozik, túl aktív állandóan „pörög”.

Természetesen, ha a szülő bármikor úgy érzi, hogy bizonytalan gyermeke fejlődését illetően, forduljon szakemberhez. Ha a szakember nem talál semmilyen eltérést, az megnyugtató, ha azonban a gyermek fejlesztésre szorulna, fontos a korai diagnózis.

Szőke Melinda (konduktor-gyógypedagógus)

www.fejlesztohaz.hu

Fotó: nenetus/FreeDigitalPhotos.net

Szőke Melinda


Szőke Melinda
Gyógypedagógus

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.terapia.imtbt.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja