A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szoptatott csecsemőknél kevesebb a magatartászavar

Családinet - 2011-06-01
Még nem ismerik az okát, de az biztos, hogy egyel több érvünk van a szoptatás mellett. Neves angliai egyetemek kutatói mintegy 10.000 édesanyát vontak be a vizsgálatba. Egyértelműen megállapították, hogy lényegesen kevesebb magatartászavar fordul elő azoknál a gyermekeknél, akiket szoptattak az anyukájuk.
A szoptatott csecsemőknél kevesebb a magatartászavar

A kutatók feltételezései szerint az anyatej összetételének és az intenzívebb anya-gyermek közötti interakciónak köszönhető az említett pozitív hatás. Az anyatejes csecsemők immunrendszere erősebb és kevésbé lesznek hajlamosak az elhízásra.

A Maria Quigley által vezetett oxfordi kutatócsoport 10037 édesanya körében végzett felmérést, hogyan táplálták csecsemőiket. Amikor a gyermekek elérték az ötéves kort,  a kutatók arra kérték az édesanyákat, jellemezzék, milyen problémákat tapasztaltak.

Itt csak néhány főbb elemzési szempontot emelünk ki:

  • Félénkség,
  • túlzott kötődés,
  • nyugtalanság,
  • valamint hazudozás és lopás.

Az intenzív anya-gyermek kapcsolat


A szoptatott gyermekek közül csupán 6% mutatott rendellenességeket a fenti szempontok szerint. A nem anyatejjel táplált gyermekeknél ez az arány 16% volt. A szoptatást választó anyukák inkább középkorúak, magasabb képzettségűek voltak, kedvezőbb szociális és anyagi háttérrel rendelkeztek. Ezek a tényezők is hozzájárulhattak a pozitív eredményhez. Azonban hiába számították be a kutatók ezeket, a tényezőket, akkor is 30%-al több magatartászavart tapasztaltak a nem szoptatott gyermekek között.

Az anyatej nagy mennyiségű, az agy és idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen zsírsavat, a növekedéshez szükséges vegyületeket, hormonokat tartalmaz. A szoptató édesanyák esetében intenzívebb anya-gyermek kapcsolatot tapasztaltak a kutatók. Ezek a gyermekek hamarabb megtanulták, milyen viselkedési formák elfogadhatók. Mivel ezek a gyermekek ritkábban betegednek meg, ez a tény is pozitív hatással van lelki fejlődésükre.

A kutatócsoport még nem derítette ki, hogy az anyatej összetétele, vagy az intenzívebb anya-gyermek kapcsolat felelős-e a magatartás pozitív alakulásáért.

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja