Bolti bébiételek: a vizsgált termékek 95 százalékában találtak veszélyes anyagokat

Kercsó Dorottya - 2019-10-18
Amerikai kutatók a bolti bébiételek 95 százalékában találtak olyan anyagokat, amelyek potenciálisan veszélyeztetik a gyermekek agyának fejlődését.
Bolti bébiételek: a vizsgált termékek 95 százalékában találtak veszélyes anyagokat

A vizsgált 168 termék 95 százaléka tartalmazott ólmot, 75 százaléka kadmiumot, 73 százaléka arzént és 32 százaléka higanyt – számolt be róla a CNN. A szóban forgó ételek egyötödének ólomszintje volt a megengedettnek legalább tízszerese, annak ellenére, hogy a szakértők szerint ebből az anyagból már egy minimális mennyiség is káros az egészségre.

A vizsgálatok a rizsalapú termékeket, az édesburgonyát és a gyümölcsleveket találták a legveszélyesebbnek, bennük található ugyanis a legnagyobb mennyiség a felsorolt fémekből. „Ezekből az anyagokból már a legkisebb mennyiség is negatívan befolyásolja az agy fejlődését és a gyermek későbbi intelligenciáját. Ez a hatás minden egyes alkalommal megnövekszik, amikor a gyerek ezeket az ételeket fogyasztja” – olvasható a jelentésben.


Rizsalapú élelmiszerek

A kutatók a legkárosabbnak a rizsalapú élelmiszereket találták, mivel ezekben lelhető fel a legtöbb arzén. Már egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy azok a bangladeshi gyermekek, akik arzénnal fertőzött vizet voltak kénytelenek fogyasztani, társaiknál kimutathatóan rosszabbul teljesítettek az intelligenciateszteken.

A rizs a termesztése során a talajból és a vízből szívja magába az arzént, ezért ebből a szempontból a barna rizs még rosszabb is, mivel nem hántolják meg, így több mérgező anyag marad benne.

A jelentés a veszélyes élelmiszerek helyett a következő alternatívákat javasolja:

 Legtöbb fémet tartalmazó termékekEgészségesebb alternatívákVeszélyes anyag szintje
RágcsálnivalókPuffasztott rizsRizsmentes rágcsálnivaló93 százalékkal kevesebb
Fogzási fájdalmat enyhítő ételekKekszek, rizsalapú kétszersültekFagyasztott vagy hideg zöldségek, gyümölcsök91 százalékkal kevesebb
GabonafélékRizspépMásféle gabonapép, pl. zab84 százalékkal levesebb
ItalokGyümölcslevekVíz68 százalékkal levesebb
Zöldségek, gyümölcsökSárgarépa, édesburgonyaEzek mellett fontos más színes zöldségek fogyasztása isAkár 73 százalékkal kevesebb


Kapcsolódó cikkeink:

Kép: sergey0506 / shutterstock

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2020. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.