Akár az eddig megszokottnál tízszer többe is kerülhet az allergiás gyerekek tápszere

Kercsó Dorottya - 2019-09-18
A megváltozott támogatási rendszer miatt csak öt-tízszeres áron juthatnak a szülők hozzá egyévesnél idősebb, tejfehérje-allergiás gyermekük tápszeréhez. A káoszt jól jellemzi, hogy még gyógyszertár és gyógyszertár között is több ezer forintos különbség lehet a készítmény árát illetően.
Akár az eddig megszokottnál tízszer többe is kerülhet az allergiás gyerekek tápszere

Óriási sokként érte az érintett szülőket a felismerés a patikák pénztárainál: az eddig megszokott 380 Ft helyett volt, akinek 1710, másoknak 3805 Ft-ot kellett fizetniük a tejfehérje-allergiás gyerekek részére kifejlesztett Milumil Pregomin tápszerért. A káoszt az okozta, hogy megváltozott a készítmény támogatási kódja, így néhány helyen fél áron, máshol a teljes összegért árulták – írja a Népszava.

A Milumil Pregomin 12 hónapos kor alatt továbbra is 90 százalékos támogatással kapható 380 Ft-ért, ezen életkor felett azonban már csak 55 százalékos kedvezmény jár rá, így 1710 Ft-ba kerül. Voltak azonban szép számmal olyan budapesti és vidéki patikák, ahol a rendszer immár teljes áron, 3805 Ft-ért kínálta fel a terméket. További bonyodalmakra adott okot, hogy a támogatási kód változása miatt a régi kóddal felírt recepteket a rendszer szeptember 1-e után nem tudta értelmezni, ezért automatikusan teljes díjat számolt fel érte.
 

A növényi tej nem helyettesíti a tápszert

Dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus szakorvosa a lapnak elmondta: minden századik gyermek tejfehérje-allergiás, a támogatás megvonása tehát több tízezer családot érint. Eddig, olcsó ára miatt még meg lehetett győzni a szülőket arról, hogy érintett gyermekeiknek ne rizs-vagy zabtejet, hanem teljes értékű tápszert adjanak. Ő személy szerint nem is ajánl más terméket az allergiás gyerekeknek.

A növényi tej azért sem megfelelő választás ebben az esetben, mert a kisgyermek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű állati fehérje bevitele. Akik ezt nem kapják meg, azok fizikai fejlődése egy-két évvel lemaradhat kortársaikhoz képest, később pedig koncentrációs és tanulási nehézségeik támadhatnak.

Egyéves kor után a gyerekek nagy része fokozatosan kinövi a tejfehérje-allergiát, de olykor az is előfordul, hogy hatéves korig szükség van a speciális tápszerre.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: rawpixel.com / pexels

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media