SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a kisgyermek- és bébiételekről

Családinet [cikkei] - 2009-10-16
A bébiételek a csecsemők, kisgyermekek életkorának megfelelő különböző tápanyagigény szerint készülnek.
Fontos tudnivalók a kisgyermek- és bébiételekről

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyártóknak a bébiételeken fel kell tüntetni az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát tartalmat, a hozzáadott vitamin és ásványi anyagok mennyiségét 100 g-ra, 100 ml-re, vagy egy adagra vonatkozóan. A bébiételek tápanyag tartalmának minél jobb megőrzése érdekében célszerű a csomagolóanyagon feltüntetett felhasználási útmutató maradéktalan betartása.

Jó, ha tudjuk...

hogy a hozzáadott vitamint és ásványi anyagot is tartalmazó bébiételekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége szigorúan szabályozott, a korcsoportnak megfelelő.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételen található bio jelzés azt jelenti, hogy a gyártó garantálja, hogy a termék alapanyagai vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásból származnak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételek gyártásakor biztonsági vákuumzárást alkalmaznak, ezért azok felnyitásakor halk kattanás hallható. Ha a fedő közepe benyomható, javasoljuk, hogy tartózkodjon a termék megvásárlásától.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiétel felbontás után még a hűtőben sem tárolható napokig.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyerekekkel már kiskorukban célszerű megkedveltetni az alapanyagok natúr ízét. Kevés cukor felhasználásával is el lehet készíteni az ételeket, italokat, így a gyerekek nem szoknak rá a túlzottan édes ízre (pl. cukros tea, édes kekszek).


Jó, ha tudjuk...

hogy ételkészítés során a só nélkülözése, vagy minimális felhasználása megelőzheti a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomást. Vásárlásaink során is olyan termékeket keressünk, amelyek nem, vagy kevés sót tartalmaznak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a legjobb szomjoltó folyadék a víz, kerülendők az édes üdítő italok. Előnyben részesíthetők a gyümölcslevek, nektárok. Léteznek még bébivizek is amelyek bizonyos esetekben, pl. utazás során megkönnyíthetik a tápszerek es pépek elkészítését.

Jó, ha tudjuk...

hogy a vitaminok egy része hő hatására lebomlik. Az ételkészítés során törekedni kell arra, hogy a hőközlés ne tartson tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges. Ne főzzük túl az ételeket! A főzőlevet ne öntsük ki, mert értékes, kioldott vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ami felhasználható más étel elkészítéséhez. Részesítsük előnyben a kevés folyadékban történő párolást, amely jobban megőrzi az alapanyag vitamintartalmát, élvezeti értékét.

Jó, ha tudjuk...

hogy az élelmiszerpiacon számos vitaminozott, ásványi anyaggal dúsított termék jelent meg, amelyeket a termék jelölésében fel kell tüntetni. Érdemes áttanulmányozni a vitaminozott élelmiszer, illetve az étrend-kiegészítők vitamintartalmát annak érdekében hogy elkerüljük a vitamin túladagolás veszélyét, hisz ez ugyanolyan káros a gyermekek szervezetére mint azok hiánya.

Ennek érdekében mindig megfelelő kontroll (orvos, táplálkozástudományi szakember) mellett és csak a javasolt időtartamig használjuk az étrend-kiegészítőket. A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget soha ne lépjük túl! A gyermekek vitaminszükséglete eltér a felnőttekétől, 2 és 6 éves kor között pl. a következő vitamin mennyiségek napi bevitelére van szükségük:
 

A-vitamin 0,40-0,50 mg
D-vitamin 0,010 mg
E-vitamin 5-6 mg
B1-vitamin 0,7-0,9 mg
B2-vitamin 0,8-1 mg
Nacin 9-11 mg
B6-vitamin 0,9-1,3 mg
B12-vitamin 0,7-1,0 ug (mikrogramm)
C-vitamin 45 mg


Az egészséges tápláplálkozás alapjait már gyermekkorban meg kell alapozni. A változatos, minden tápanyagot megfelelő arányban tartalmazó kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a gyermek szükséges napi energia-, vitamin-, ásványi anyag ellátottságát.

Betegség esetén szükség lehet a hiányzó vitamin, ásványi anyag pótlására. A vitaminozott élelmiszereken, étrend-kiegészítőkön feltüntetett RDA (recommended daily allowance) jelzés a napi ajánlott bevitelt jelenti. A vitamin- és ásványi anyag tartalmat az RDA %-ában is jelölni kell. Tehát a %-os érték minden esetben úgy értendő, hogy az adott készítmény, adott mennyiségben a fent említett anyagok napi ajánlott szükségletének mekkora hányadát fedezi.

forrás: www.nfh.hu
Indexkép: Ben_Kerckx/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja