SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor jön el a császármetszés ideje?

Családinet [cikkei] - 2020-11-09
 [X]

A kismamák és anyukák között megoszlanak a vélemények a császármetszéssel kapcsolatban. Alapvetően egy életmentő beavatkozásról van szó. A legtöbbször ugyanis akkor döntenek az orvosok császármetszés mellett, ha a természetes szülés veszélyeztetné a baba, vagy a mama, esetleg mindkettejük életét.
Mikor jön el a császármetszés ideje?

Az alábbiakban kitérünk arra, milyen tünetek tehetik szükségessé a beavatkozást, hogyan zajlik a császármetszés és, hogy mit érdemes tudni ahhoz, hogy problémamentes legyen a felépülés.

 

Hogyan zajlik a természetes szülés?

A baba érkezését már néhány nappal a szülés előtt bizonyos tünetek jelezhetik. Ezek közé tartozik a deréktáji fájdalom, a hasmenés, illetve a gyengén és ritkán jelentkező méhösszehúzódások. Ilyenkor már érdemes konzultálni a szülész orvosunkkal, de még nem kell feltétlenül bemennünk a kórházba. Ezt követi a vajúdás szakasza, amikor a méhösszehúzódások egyre erősebbé és gyakoribbá válnak, a méhszáj fokozatosan megnyílik, utat engedve a kisbabának. Ez néhány órától két napig is eltarthat. Ezalatt rendszeresen ellenőrzik a kicsi szívhangját, végül természetesen beindul a szülés.

Ezt erős összehúzódások, úgynevezett toló fájdalmak jelzik. A kitolási szakasz lehet néhány perc, vagy egy-két óra is. Ezalatt a baba végighalad a szülőcsatornán és végül megérkezik a világra. Ezt követően fél órán belül követi a méhlepény is. A szülést követő néhány napban a kismamák érzékelhetnek még összehúzódásokat, melyek a méh visszahúzódását segítik.

 

Ki dönti el, hogy császármetszésre van-e szükség?

A császármetszés szükségességét a szülész szakorvos döntheti el. Két típusát különböztetjük meg aszerint, hogy sürgősségi, vagy tervezett beavatkozásról van-e szó. Sürgősségi beavatkozásra akkor van szükség, ha természetes szülés közben váratlan komplikációk lépnek fel, amik a kismama, vagy a baba életét veszélyeztetik. 

Tervezett császármetszés esetén is a kicsi és az anyuka egészségének megőrzése a fő cél. Ilyenkor előfordulhat, hogy a magzatnak már méhen belül felismert alapbetegsége van, ami a hüvelyi szülés során egészségkárosodáshoz vezetne. A kismamának is lehetnek olyan alapbetegségei, amik kockázatot jelenthetnek természetes szülés esetén. A szívproblémák például ezek közé tartoznak, de a magzat fekvése, illetve a méhlepény idő előtti leválása is okot adhat császármetszésre.

 

Hogyan zajlik a császármetszés?

A császármetszés általában a szülőszobával összekapcsolódó steril műtőben zajlik. Az előkészítésre és a műtét utáni megfigyelésre így sok esetben a szülőszobában kerül sor. A császármetszésnek többféle technikája van, amelyről minden esetben a műtétet végző orvos dönt. Manapság leggyakoribb módja az úgynevezett bikini metszés, mely során a has alsó részén ejtenek bemetszést. A hason belül általában ahhoz igazodnak a módszerek, ami a legmegfelelőbb a babának és a kismamának. 

A császármetszés a nagy hasi műtétek közé tartozik. Az orvos a hasfal tíz rétegét érinti, amelyeket vágni, széthúzni és összezárni is kell, vagyis a belőle történő felépülés időigényes folyamat.

 
Mikor lehet tudni előre, hogy császáros lesz a baba?

Míg sürgősségi császármetszésre általában akkor kerül sor, ha egy előre nem várt, egészségkárosodáshoz vezető szövődmény alakul ki, tervezett császármetszés esetében előre lehet tudni, császáros lesz a baba. Tervezett császármetszés mellett magzati és anyai, vagy mindkét okból dönthetnek az orvosok. Magzati okból általában harántfekvés, vagy a baba előre ismert alapbetegsége miatt van szükség a műtétre. Ezek súlyos egészségkárosodáshoz vezethetnek természetes szülés esetén. 

Anyai okból a kismama alapbetegségei miatt lehet szükséges a beavatkozás. Ilyen például a szívritmuszavar és a különböző szívbetegségek. Általában akkor derül ki, van-e szükség császármetszésre, amikor a szükségességét befolyásoló okokra fény derül. Ez anyai okok esetén lehet a terhesség korai szakasza is, míg magzati, vagy összetett okok miatt a második, harmadik trimeszterben is eldőlhet a kérdés. 


Császármetszés után: tudnivalók, terápiák

Császármetszés után, ha a kismama nincs altatásban és van rá lehetőség, az újszülöttet az elsődleges vizsgálat után beviszik a műtőbe az anyukához. A műtétet követően a kismamák két órát töltenek megfigyelés alatt, amely során jelen lehet a baba és az apa is a korai kötődés kialakításának érdekében. Mivel egy nagy hasi műtétről van szó, a teljes felépülés több hétig is eltarthat. A szervezetet kímélni kell, de nem javasolt a teljes ágynyugalom.

A császármetszés tehát életmentő beavatkozás is lehet, lelkileg azonban megterhelő a kismama számára. Erre érdemes előre felkészülni és már a műtét előtt konzultálni szakorvosokkal, esetleg pszichológus segítségét kérni, hogy csökkentsük a lehetséges megrázkódtatás mértékét és segítsük a rehabilitációt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja