Szülés után fokozott a mellrák kockázata?

Családinet - 2019-06-06
A terhességek és a szülések védenek az emlőráktól - ezt az összefüggést sokan hallották már, a köztudatban így vélekednek a gyerekvállalás és a későbbi mellrák-kockázat viszonyáról. A valóság azonban ennél bonyolultabb: a szülés utáni időszakban is előfordulnak melldaganatok, de hosszútávon valóban védelmet adhat a szülés a nőknek - hívja fel a figyelmet Dr. Riedl Erika, a Margit Medical Center radiológus főorvosa.
Szülés után fokozott a mellrák kockázata?

A statisztikai adatok szerint élete során minden nyolcadik nőnél emlőrák alakul ki, ami Magyarországon évente nagyjából hatezer új beteget jelent, évi 2000-re tehető a halálozás. Természetesen ez nem az abban az évben felfedezett emlőtumoros betegekből tevődik ki. 

A mellrák kialakulásához köze lehet a túlsúlynak, az alkoholfogyasztásnak, a stressznek, de a hormonkészítmények, a fogamzásgátló-tabletta szedése, a korai menstruáció vagy a késői klimax is összefüggésbe hozható vele. A mellrák nem előzhető meg, a rendszeres szűrés viszont életet menthet.Szülés után: veszély és védelem

 
Friss, nemrégiben közzétett kutatás azt bizonyítja, hogy a szülést követően mintegy 24 éven keresztül fokozottan fennáll a melldaganat kockázata.

„A terhesség és szülés utáni időszakban is előfordulnak melldaganatok, és a statisztikák szerint valamelyest gyakrabban. A legnagyobb gond általában azzal van, hogy ha a nők észre is veszik az elváltozást, nem gondolnak rosszra, és viszonylag későn történik meg az első vizsgálat. A fiatal kor miatt nem merül fel a gyanú, hogy daganatról lehet szó" - mondja a doktornő.
 
A többször szült és szoptatott hölgyek esetében ritkábban fordul elő emlődaganat 60 éves koruk körül, amikor a leginkább jellemző a betegség diagnosztizálása. 

A szülést követő ötödik év után a mellrák-rizikó fokozatosan csökken, és mintegy 24 év elteltével a gyermeket szült és nem szült nők emlőrák-rizikója közel azonos lesz. Mondhatjuk, hogy a szülés védelmet ad a nőknek, de ez korántsem jelenti azt, hogy a szűrővizsgálatot az anyáknak nem kell komolyan venni. A szülést követően 34 év elteltével a korábban gyermeket szült nőknél az emlőrák rizikója körülbelül 23%-kal kisebb, mint a gyermektelen nőknél."
 

Babát vársz? Nagy segítséged lehet a Kismamák számára tervezett határidőnapló! Az alap határidőnaplón túl számos kiegészítőlapot tartalmaz, melyek sorrendjét úgy variálhatod, ahogy neked tetszik. Pattintsd be a terhességi heted lapját az aktuális hét elé, és olvass minden héten a rád váró vizsgálatokról, a pici fejlődéséről; tudd meg, mit csinálhat épp odabent! :) Babakelengye- és kórházi lista, bababuli tervező, hasznos tudnivalók, az elmúlt évek legnépszerűbb nevei és jelentésük - és még sok érdekesség vár a Kismamák számára készült AnyaNaptárban. Most AKCIÓS áron!

A Kismama naptárhoz terveztünk egy tündéri matricacsomagot is. Örökítsd meg dekoratív matricákkal a várandósság mérföldköveit, az első rúgást, a vizsgálatok időpontját, a nagy hír bejelentését, hogy épp hogy érzed magad - és még sok mást! Ismerd meg a Várandós élet matricacsomagot - imádni fogod! :)


Forrás: Margit Medical Center
Kép: Pexels / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media