Sérülések a szülés során: a nők 50-80%-ával fordul elő

Kercsó Dorottya - 2018-12-28
"A terhesség nem betegség", "A szülés természetes folyamat, nincs benne semmi rendkívüli" - halljuk úton-útfélen ezeket a pozitívnak szánt megjegyzéseket. Miközben e megállapításoknak van valamennyi valóságtartalmuk, nem szabad elmenni a tény mellett, hogy a várandósság és a szülés hiába természetes, mégis hatalmas fizikai igénybevétellel járó folyamatok.
Sérülések a szülés során: a nők 50-80%-ával fordul elő


Szülést követő sérülések, és a belőlük való gyógyulás: nem kell csendben tűrni!
 

Ma Magyarországon évente 90-95 ezer gyermek születik évente. Statisztika csak a – szerencsére rendkívül csekély számú – anyai halálozásról van, arról, hogy ki milyen sérüléseket szenvedett el eközben, nincs. Ennek egyik oka, hogy az érintett nők sem szívesen beszélnek panaszaikról: a fájdalom, kellemetlenség jellegétől függően természetesnek vagy éppen kínosnak érzik őket. Pedig becslések szerint az anyák 50-80 százaléka szenved el valamilyen sérülést a szülés alatt, ami évente több tízezer nőt jelent.


Inkontinencia

Az egyik leggyakoribb panasz a vizelet- és széklet visszatartási probléma, akár még hónapokkal a szülés után is. Az Obsterics and Gynelogy című lapban megjelent tanulmány szerint az anyák 68 százaléka számolt be legalább egy széklet-inkontinenciás esetről a szülést követő 3-6 hónapban, több mint felük pedig vizelettartási nehézségekkel is küzdött. Ez a hatalmas szám azt jelenti, hogy a kérdésről, akármilyen kellemetlen is, beszélni kell.

A legtöbb esetben segítenek a célzott tornagyakorlatok: intimtorna, gátizom-erősítés, Kegel-gyakorlatok. Bizonyos esetekben azonban gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Az évekig tartó csendes szenvedés ugyanakkor biztos, hogy nem vezet eredményre, ellenben negatívan befolyásolja a társas kapcsolatokat, az önértékelést, és rossz hatással lehet a szülő-gyermek viszonyra is.

Az inkontinencia egyik kiváltó oka lehet a húgyhólyagsüllyedés, amikor a megerőltetés hatására a hólyag előreesik, esetleg ki is lóg a hüvelyből. Enyhe és közepes esetekben lehet, hogy a pihenés, az emeléstől való tartózkodás, és az otthon végezhető erősítő tornagyakorlatok megoldják a problémát, ha azonban súlyos a helyzet, mindenképpen külső, esetleg gyógyszeres segítségre lesz szükség. Egyfajta kezelési mód a hüvelybe helyezhető pesszárium, amelyet a hüvelybe helyezünk fel, hogy a hólyagot a helyén tartsa. Más esetekben ösztrogénpótlásra kerül sor, mivel ez a hormon segít fenntartani a hüvely izmainak állapotát.


A medence sérülései

Brit és amerikai tanulmányok szerint a hüvelyi úton szülő nők 21-41 százalékánál figyelhető meg kismedencei izomlemez-sérülés, és 29 százalékánál szeméremcsont-törés. Míg a csonttörés 8 hónapon belül maradéktalanul helyreáll, az izomsérülések megmaradnak. Sajnos ma Magyarországon még nem mindenhol elérhetőek az ilyen sérülésekre specializálódott szakemberek szolgáltatásai, ennek ellenére érdemes panaszainkat orvosnak megmutatni.


Méhsüllyedés

Főleg a többedik szülés után fordul elő az úgynevezett méhsüllyedés, amikor a tartóizmok meggyengülése miatt a méhnyak a hüvelybe esik, súlyosabb esetekben akár ki is lóghat onnan. A méhsüllyedés, amellett, hogy igen kellemetlen érzés, húzó jellegű fájdalmakkal és székletürítési problémákkal is járhat. A kezelés függ az állapot súlyosságától: többek között hüvelyplasztikával, úgynevezett TVT szalagok behelyezésével vagy hüvelysúlyzók használatával lehet enyhíteni a problémán. A megfelelő kezelés megtalálása után teljes felépülés várható.

Kép: Parentingupstream / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media