SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 kilós óriásbaba született: nagyobb, mint a féléves babák

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-01-26
Egy brazil édesanya hozta világra a gyermeket, aki 7,328 kilogrammos súllyal, császármetszéssel született meg. A világ legkisebb babája pedig mindössze 212 grammal született, hatalmas a különbség. Szakértők szerint átlagosan 2,7-4 kilósan jönnek világra az újszülöttek.
7 kilós óriásbaba született: nagyobb, mint a féléves babák

Az anya nem számított rá, hogy ilyen nagy lesz a baba

Egy brazil édesanya, Cleidiane Santos dos Santos hozta világra az óriásbabát, aki az Angerson nevet kapta.

A csecsemő születési súlya több mint 7 kiló, egészen pontosan 7,328 kilogramm - írja az El Gobo című lap nyomán a people.com.

A 27 éves nő azt mondja, nem tudta, hogy ilyen nagy babát hord a szíve alatt. 

"Azt hittem, hogy nagyjából négy kilogrammos lesz. Hihetetlen, de elérte a hét kilogrammot” – mondta.
 


 

Az Amerikai Terhességi Szövetség (American Pregnancy Association) adatai szerint a 40. hét környékén született babák átlagosan 2,7-4 kilogrammos súllyal jönnek világra. 

Az újszülött egészséges, de jelenleg is megfigyelés alatt áll a Padre Colombo Hospital kórház újszülött intenzív osztályán.
 


 

Guiness World Record szerint minden idők eddigi legnagyobb születési súllyal született babája Olaszországban látta meg a napvilágot 1955-ben, 10,2 kilogrammal.
 

Yu Xuan, a világ legkisebb babája

Hasonlítsuk most össze a világ legnagyobb babáját a legkisebbel. Csoda, hogy életben maradt a 25. hétre született kisbaba: a szingapúri Kwek Yu Xuan 212 grammal és 24 centiméterrel látta meg a napvilágot. Az orvosok szerint ez a súly a 25. héthez képest is nagyon kicsi, 400 gramm körüli gyermeket vártak.

baba

kép forrása: BBC News / Youtube

Az újszülöttnek nem sok esélyt adtak arra, hogy életben marad, de ő rácáfolt a jóslatokra. Gépek és több kezelés is segített neki abban, hogy megerősödjön. Nehéz volt intubálni is, mert mindenből a legkisebb eszközökre volt szükség, még a pelenkát is méretre kellett vágni számára.

Yu Xuan 13 hónap után hagyhatta el a kórházat.
 

 

Timike, Magyarország legkisebb babája

Ő pedig a most 2,5 éves Timike, aki második születésnapján volt 6 kiló és 68 centiméter.

Timike anyukájával

Édesanyja korábban megdöbbentő interjút adott a Családinetnek, ahol először nyilatkozott kislányáról. 

Timike nagyjából 280-290 grammal és 24 centiméterrel látta meg a napvilágot. Anyukája szülés után egy pár pillanatra láthatta.

”Amikor toltak ki, hallottam a kis hangját. Megállított a doktornő, odahúzta a kezemet a kisbabámhoz és megsimogathattam a fejét. Nekem nagyon kicsi kezem van, de ő pont akkora volt, mint a tenyerem” – idézi fel a szülés utáni pillanatokat az édesanya, aki azt is elmesélte, hogy később a nővérek egy 60-as fecskendőt tettek a babája mellé, aki pont akkora volt, mint az orvosi eszköz, vagyis 20 centiméter.

Történetükről részletesebben itt olvashatsz: Exkluzív: Így él most Magyarország legkisebb babája, aki elfért anyukája tenyerében
 

Timike

Indexkép: hpcparintins / instagram

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja