SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Odabújik vagy épp megijed - Mit érez a baba, ha valaki megsimogatja a hasamat?

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-05-11
A kérdés azért is nagyon izgalmas, mert rávilágít az anya és a testében hordott magzat különleges kapcsolatára, jelzéseikre, és azok értelmezésére. Az anya és gyermeke közötti kapcsolat nyelve ekkor még köldökzsinórban lévő vér mennyisége, oxigén és tápanyagellátottsága, a benne lévő hormonok szintje, aránya, az anya hangjának lágysága, árnyalatai, és az érintésének biztonságot, vagy veszélyt jelentő üzenetei. A kívülről jövő pocaksimogatás szűrője tehát a baba számára az, hogy az anyukája hogyan éli meg az eseményt.
Odabújik vagy épp megijed - Mit érez a baba, ha valaki megsimogatja a hasamat?

Hogyan reagál a magzat a simogatásra?

A méhben eltöltött idő a baba számára az ősbizalom kialakulásának ideje, ez pedig az anya szeretetteljes érzelmi odafordulásán, táplálkozásán, napi ritmusán, hangján, érintésén alapul.

A terhesség 18-20. hetében a baba érzékszervei hatalmas fejlődésnek indulnak, és a 24. héttől már képes a hangokat nem csak érzékelni, de megkülönböztetni is. A baba az ismerős hangra sajátos módon válaszol, a számára kedves hangra oldott testtartást vesz fel – ultrahang felvételek alapján mosolyog, sőt, odabújik a méh azonos oldali falához -, míg a számára kellemetlen, erős vagy fenyegető hangra érezhetően megfeszíti a testét, vagy a méh „sarkába” bújik előle.

Ha az édesanya valakinek a hangját vagy érintését kellemetlennek vagy veszélyesnek érzi, a hormonszint megváltozik a vérében, stresszhormonok áramlanak be az ereibe, izmai megfeszülnek, és a baba ezt a változást érzékeli. Ugyanakkor a baba szervezete is termel saját anyagcseréje folyamatában különböző termékeket, melyek az anya szervezetébe kerülnek, aki ezt biológiai szinten értelmezi, tehát a kapcsolat kölcsönös. Az anya és a baba egymás számára bizonyos biológiai és érzelmi felületeken átjárhatóak és áteresztőek.

Félelemben, vagy nagyon romboló jellegű szégyenérzetben élő anyák esetében – titkolt terhesség esetén például – a baba annyira tisztában lehet a rá leselkedő veszéllyel, hogy szinte teljes egészében megbújik a méhben, látható formában alig mozog, nem ad hírt magáról, keveset hízik és kívülről szinte nem is felfedezhető, hogy a világon van. Illetve lesz…

Az ősbizalmat megélő baba vágyik az érintésre, az édesanyáéra, és azokéra, akiknek az édesanya örül. Ha az anyuka feszültté válik attól, hogy valaki a hasát szeretné simogatni, azt a baba is megérzi, és ebben a „megérzésben” nincs semmi ördöngösség vagy földöntúliság, csak nem szóbeli megbeszélés, hanem hormonális és izomüzenetek vannak a hátterében. Elmondható, hogy a baba viselkedésének értelmezése nem igényel százoldalas szótárat: a számára kedvező ingerekhez közelebb megy, a félelmetestől pedig távolodik.

(Ugyanezt a szótárat használjuk később, a szerelem testi megélésében is).


Az édesapa már a 24. héttől kapcsolatba léphet a kicsivel

Az édesapa szerepe a történetben nagyon fontos. Mivel az ő jelenlétében és ölelésében, érintésében az édesanya is boldog, a baba számára ezek csodálatos időszakok. Az apák sokszor azt hiszik, hogy a szorosabb kapcsolat kialakításával meg kell várniuk a baba megszületésének pillanatát, de az ultrahang felvételek igazolják, hogy a 24. héttől kezdve az apák is kapcsolatba tudnak lépni a magzattal.

Sokszor lehet látni, hogy az apa érintésére, hangjára a baba odabújik a simogató kézhez, arcát vagy hátát odagömbölyíti, később kinyomja a testrészeit, játékot kezdeményez, vagy válaszol a kezdeményezésre. Idegen kéz érintésétől inkább visszahúzódik a baba, megfeszíti magát, vagy összerezzenéssel, heves gesztusokkal, esetleg megdermedéssel reagál. Az édesanya ilyenkor azt érzi, hogy a baba úgy feszíti ki az izmait, mintha egy kanyarodó buszban támasztaná ki magát.


A baba önvédelmi gyakorlatokat végez már magzatkorában is

Az újszülött reakcióiból a tudomány azt a következtetést vonta le, hogy készségei már a méhben kifejlődnek, és be is gyakorolja őket (Andrek Andrea 1997, Martin Dornes 2002 tanulmányai). Nem mindegy tehát, hogy milyen élmények érik őt, és azokból milyen tapasztalatokat von le.

A baba már méhen belül idegrendszerrel, érzékszervekkel, érzelmekkel, tudással, tanulási képességekkel, emlékezettel rendelkezik, sőt, álmodni is képes.

Az anyaméh az élmények és találkozások helyszíne, melyeket az édesanya teste közvetít a baba számára. A baba a hangokat, azok jelentését természetesen nem érti, de ritmusára, rezgésszámára, erősségére, hangmagasságára reagál, és a maga módján értelmezi ezeket.

Az érintés intenzitását, jellegét is érzi, és az alapján fogadja el, vagy utasítja el ezeket, hogy biztonságot sugall-e a maga számára, a „maga” kiterjedésbe természetesen az édesanyát is beleértve. A baba számára megélt valóság az, melyet az anya testi üzenetei jelenítenek meg ebben a buborékvilágban.


Fotó: Görbicz Adria


Játékra is hívhatjuk a babát

A baba esetleges védekező mozgása és nyugtalansága a későbbi megküzdési stratégiák korai példái, önvédelmi gyakorlatok, amit a magzat már a méhen belül kezd begyakorolni.

A külső érintéssel, simogatással játékba is lehet hívni a babát. Egyszerű szabályjátékokat kínálhatunk neki, mint hogy az apa finom koppintására kis rúgással, vagy testrészkinyomással válaszoljon. Ezeknek a játékoknak a hatása ugyanolyan elbűvölő a babára, mint a papára nézve…

A nem szóbeli jelzések értelmezése sajátos módon függ az értelmezőtől is, ezt érdemes végiggondolni. Némelyik baba szereti elrúgni magát az anyaméhtől, és kilőtt rakétaként úszni a méh másik falához. Ez a spirális mozgás jól érezhető kívülről is, de az már az észlelő lelkéről szól inkább, hogy ennek a mozgásnak milyen okot és indíttatást tulajdonít. Mozgékony a baba? Elégedetlen? Halálra rémült? Ezek a találgatások hatással lehetnek a későbbi kapcsolatra, hiszen a baba általában igyekszik megfelelni azoknak az elvárásoknak, amik a szülő állít elé.


A simogatás varázsa: már az anyaméhben készülődik rá a pici, hogy ő is elsajátítsa

A simogatás, a kapcsolat testi megerősítése elősegíti a gyermek számára a létfontosságú kötődés kialakítását. A babák az érintésre élénkebben reagálnak, mint a hangra. A 30. hétre befejeződik a teljes bőrfelületen a tapintás kialakulása, és a magzat a kellemes érintés hatására megérinti az arcát, vagy a kezét mozgatva-összeszorítva elkezd készülni arra, hogy a simogatás mozdulatát saját eszközkészletébe felvegye, megtanulja.

Kívülállóként ne feledjük, hogy a babához csakis az anyákon keresztül vihet az út, és fontos tudnunk, hogy az anyák „biztonsági buborékja” az utolsó trimeszterben kitágul. Az a tér, amiben már nem szívesen osztozunk másokkal, ahová már nem engedünk be ismeretleneket - vagy ebben az időszakban sokszor még ismerősöket sem -, a terhesség vége felé megnő. A szülésre készülő nő úgy éli meg a változást, hogy bőre vékonyodik, és távolságtartással kell a babáját a rá leselkedő veszélytől megóvnia. Ne törjünk rájuk, tiszteljük ezt a csodálatos közös világot, és hagyjuk, hogy az ősbizalom kialakuljon a benn fejlődő kis lényben.

Olvasd el ezt is: A terhes nő nemzeti közkincs - miért simogatják vadidegenek a hasunkat?

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja