A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden családtámogatás hozzáférhető az apák számára is

Családinet - 2016-05-26
A családtámogatások teljes spektruma hozzáférhető az édesapák számára is Magyarországon - hangoztatta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Keresztény Civil Szervezetek 13. országos fórumán csütörtökön Budapesten.
Minden családtámogatás hozzáférhető az apák számára is

Az államtitkár, aki ismertette a kormány családtámogatási intézkedéseit, kiemelte: lehetőséget kínálnak az apáknak, hogy ugyanolyan aktívan vegyék ki részüket a gyermeknevelésből, mint az anyák. Azt szeretnék elérni, hogy "legyen trendi édesapának lenni" - mondta.

Novák Katalin közölte, hogy a gyed (gyermekgondozási díj) és a gyes (gyermekgondozási segély) az édesapák számára is hozzáférhető. A csed (csecsemőgondozási díj), amely az első hat hónapban jár, alapvetően az édesanyáknak szól, hacsak nem következett be valami tragikus esemény, például az édesanya halála.

A gyed extra, amely mellett korlátlanul lehet munkát végezni a gyermek féléves korától, szintén ugyanúgy jár az édesapáknak is, ahogy a gyermekápolási táppénz és a pótszabadság. Kifejezetten az édesapáknak szóló lehetőség a gyermekek megszületése után járó szabadság. Egy gyermek után öt napot, ikrek esetében hét napot lehet kivenni - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a családi típusú adózási formára is.

Kitért arra, hogy az adatok ezzel együtt azt mutatják, viszonylag kevesen vették igénybe a gyest, illetve a gyedet az édesapák közül, tavaly az előbbivel 4 százalékuk, az utóbbival 2,2 százalékuk élt. Novák Katalin reményét fejezte ki, hogy az idei adatok már növekvő tendenciát mutatnak majd.

A családügyi államtitkár idézett egy friss felmérést is, amely szerint a megkérdezettek fele elvárja, hogy az édesapák egyszerre álljanak helyt a családban és legyenek kenyérkeresők. A kormány ehhez igyekszik az adórendszeren, a családtámogatáson keresztül minden lehetséges támogatást megadni - jelezte. 

Novák Katalin azt mondta, hogy a kormány és a családpolitika számára egyaránt rendkívül fontos partnerek a civil szervezetek, amelyek évtizedekre, hosszú távon köteleződnek el azon értékek mellett, amelyekért küzdenek. Kiemelte: a kormány nem az értéksemlegességet tartja követendőnek, hanem azt, ha a képviselt értékek megjelennek a mindennapi döntéshozatalban. 

Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke köszöntőjében arról beszélt a Változó elvárások - férfiak apaszerepben címmel meghirdetett rendezvényen, hogy a gyermekeknek az édesapára ugyanolyan szükségük van, és fontos, hogy mintát adjanak számukra. Anya és apa együtt alkotják a családot, de ennek az igénye és a társadalmi valóság nem mindig találkozik, sok gyermek kénytelen nélkülözni az édesapját - mondta. Kiemelte: az ilyen helyzetekben minden segítséget meg kell adni az édesanyáknak.      

Kitért arra is, hogy a keresztény civil szervezetek a teljes társadalom szolgálatában állnak, "ez egy motívum a számukra". Azért végzik munkájukat, mert keresztény társadalmi felelősséget gyakorolnak - mondta. Hangsúlyozta: ma Magyarországon nagyon fontos a civil szervezetek szerepvállalása, és minden nekik adott egy forint támogatás legalább két-három forintot ér. 

A KDNP frakcióvezetője a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón kérdésre az őszödi beszéd 10. évfordulójáról azt mondta: fordulópont volt, világossá vált a társadalom számára egy politikai erő és személyiség magatartása, szemlélete. Ha valaki tisztességesen politizál, akkor az belülről jön és nyilvános is lehet, nem kell rejtőzködni - fogalmazott, hozzátéve: az a politikai család, amelyhez ők tartoznak, ezt próbálja megvalósítani. 

Forrás: MTI
Fotó: milpek75/pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja