SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója - Mini Natura: organikus baba- és gyermekruhák

- 2016-08-09
Általam tervezett, Magyarországon készült, 100% organikus baba- és gyermekruhák forgalmazásával foglalkozom.
A ruhák GOTS- minősítésű design anyagokból készülnek, melyek külföldi tervezők munkái.
Családi vállalkozás bemutatkozója - Mini Natura: organikus baba- és gyermekruhák

Mi a vállalkozás neve?

Mini Natura - organikus baba- és gyermekruhák.

Mivel foglalkozik a vállalkozás?

Általam tervezett, Magyarországon készült, 100% organikus baba- és gyermekruhák forgalmazásával foglalkozom. 
A ruhák GOTS- minősítésű design anyagokból készülnek, melyek külföldi tervezők munkái.

Mikor indult?

A vállalkozásom 2016. elején indult, de az ötlet már jóval korábban megszületett.

Mi a vállalkozásod célja, mit szeretnél elérni vele?

Ökológus szakon végeztem lassan 10 évvel ezelőtt. Mindig is fájt látnom azt, ahogyan mi emberek pusztítjuk a környezetünket. Azzal, hogy organikus pamutból készült ruhákat választunk, egy apró lépést teszünk azért, hogy a bolygónknak és lakóinak jobb legyen.
A vállalkozásom célja, hogy minél szélesebb körben megismertessem az emberekkel, a hazánkban még annyira nem (el)ismert organikus ruhákat, és az etikus divatot.
Ezeknek a ruháknak a használatával óvjuk gyermekinket a ruhaiparban előszeretettel használt egészségkárosító anyagoktól, melyek bőrön át beszívódhatnak, és károsíthatják az emberi szervezetet. A ruhaiparnak nem érdeke, hogy erről az emberek tudomást szerezzenek, hiszen akkor eladhatatlanok lennének a ruhák.

Mennyi idő kellett ahhoz, hogy beinduljon a vállalkozásod/vállalkozásotok?

A vállalkozás beindulása előtt több mint egy évet töltöttem az előkészületekkel. Teljesen a nulláról indultam, rengeteget kellett tanulnom.

Mivel foglalkoztál/foglalkoztatok a vállalkozás előtt?

A vállalkozás előtt Norvégiában éltem közel 8 évig, ahol főként óvodában dolgoztam. Amikor megszületett a kislányom, felerősödött a honvágyam, ezért a férjemmel együtt úgy döntöttünk, hogy egy időre hazajövünk. Ennek már három éve...

Miért pont ebbe a vállalkozásba kezdtél bele?

Mindig is szerettem alkotni, saját készítésű tárgyakkal meglepni a szeretteimet. Miután megtudtam, hogy anya leszek, elkezdtem a kislányomnak készíteni dolgokat. Játékokat varrtam, megtanultam horgolni, aztán elkezdett érdekelni a ruhakészítés is. Felkerestem egy varrónőt, aki megmutatta nekem a szabás-varrás alapjait, nagyon élveztem, hogy kicsit beleláthattam ennek a szakmának a rejtelmeibe. 
Norvégiában már régóta elterjedt az organikus pamut használata, és mivel ökológus vagyok, nem is volt kérdés, hogy én is ilyen anyagból szeretném, hogy készüljenek az általam tervezett ruhák.

Hogyan teremtetted elő az induláshoz szükséges tőkét?

Egészen piciben kezdtem, nem mertem sok pénzt beleinvesztálni, hiszen nem tudhattam, hogy milyen lesz a fogadtatás. A külföldön összegyűjtött, megtakarított pénzemből indítottam a vállalkozást.

Mit szólt a családod/szűkebb környezeted, amikor belevágtál a vállalkozásba? Támogatták-e az ötletet?

Nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, akik elláttak engem hasznos tanácsokkal, és mindig is biztos pont voltak az életemben. Nélkülük nem is mertem volna ebbe belevágni. Családi vállalkozásban nőttem fel, közelről láttam, hogy mennyi időbe és erőfeszítésbe kerül egy vállalkozás beindítása, és hogy mennyi lemondással jár. Éppen ezért próbáltak óvni attól, hogy én is vállalkozóvá váljak...az emberek kívülről csak a sikert látják, azt a rengeteg munkát amennyi egy vállalkozás működtetéséhez kell, sajnos sokan és sokszor nem.

Hány gyermeked van, és mennyi idősek? Hány évesek voltak akkor, amikor belevágtál a vállalkozásba?

Egy kislányom van, aki most három éves. Ősszel elkezdi az óvodát, ami nagy lépés lesz mindkettőnknek. Próbáltam nagyon figyelni arra, hogy ne tőle vegyem el az időt, ezért általában akkor dolgoztam amikor aludt. Bár az utóbbi időben, mióta "nagylány", be tudom őt vonni a munkámba, megkérdezem a véleményét egy-egy anyagról, és sokszor ő az én kis fotómodellem is. 


Hogyan tudod összehangolni a vállalkozással kapcsolatos teendőket, a családi feladatokkal? 

A vállalkozással kapcsolatos teendőket most még nehézkesen tudom összehangolni a családi feladatokkal, de ovikezdés után több időm lesz, és szervezettebbek lesznek a napjaink. (remélhetőleg)

Ki segít abban, hogy a vállalkozásodra is legyen időd a család mellett?

Elsősorban a férjem, és a családom. 

Szeretnéd a későbbiekben gyermekeidet is "bevonni" a vállalkozásba?

Azt, hogy a kislányom szeretné-e majd folytatni az általam elkezdett vállalkozást, teljes mértékben ő dönti majd el. Semmiképpen nem fogom belekényszeríteni semmibe, amit ő nem szeretne.

Mennyi időt foglalkozol a vállalkozással egy héten?

Naponta körülbelül 2-3 órát tudok a vállalkozással foglalkozni, de ez mindig változó. Van amikor sok dolgom van egy nap, és van amikor kevesebb. Éppen ezt a szabadságot szeretem a vállalkozói életben.

Szerinted mik a legfontosabb tényezők egy vállalkozás sikerességéhez?

Szerintem egy vállalkozás sikerességének a kulcsa az, hogy valaki céltudatosan haladjon előre a munkában, megtalálja azokat a szolgáltatókat/embereket akikben meg tud bízni, és akikkel sikeresen együtt tud működni.
Szintén nagyon fontos, hogy az ember szeresse azt amit csinál. Én szerencsésnek érzem magam, mert amikor leülök dolgozni, nem érzem úgy hogy dolgoznék. .
Nagyon fontos számomra, hogy minden vásárlóm elégedett legyen, és ezért próbálok sokat tenni. A pozitív visszajelzéseik visznek előre, akkor érzem azt, hogy megérte a befektetett energia.
Nem akarok görcsösen eladni, nem akarok görcsösen sikeres lenni, egyszerűen csak csinálom amit kell.

Melyik volt a leghasznosabb tanács, ami segített előrevinni a vállalkozásodat?

A leghasznosabb tanács, ami segített előrevinni a vállalkozásomat így hangzott:
"Timi, ne foglalkozz senkivel és semmivel! Ha csinálni akarod, csak csináld!"

Milyen szakmai segítséget veszel igénybe? 

A ruhákat én tervezem, de az elkészítésüket profi varrodára bízom. Ezen kívül mindent én csinálok egy személyben, anyagbeszerzés, tervezés, marketing stb.
Ha valamiben bizonytalan vagyok, akkor az internetről és könyvekből informálódom, de a Norvégiában szerzett tudásomat és tapasztalataimat is felhasználom, amikor csak lehet.

Volt olyan pillanat, mikor úgy érezted, hogy feladod?

Egyszer-kétszer megfordult már a fejemben, hogy abbahagyom. De igyekszem az akadályokra úgy tekinteni, mint megoldandó feladatokra, amelyekből sokat tudok tanulni.

Mini Natura
mininaturahungary@gmail.com
www.mininatura.com
Facebook: facebook.com/mininaturahungary
Instagram: mininatura
Tóth Tímea
+36 30 408 5275
 

 

Szeretnéd te is bemutatni saját családi vállalkozásodat? Küldd el nekünk a bemutatkozó leveled a Családinet felhívása alapján, részletek itt: Megjelenési lehetőség családi vállalkozásoknak és vállalkozó szülőknek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja