SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Október végétől ingyen dolgoznak a nők Magyarországon - megdöbbentő bérkülönbség nők és férfiak között

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-24
A közlemény szerint a nemek közötti bérkülönbség egyértelműen ellentmond annak a törvénynek, miszerint egyenlő munkáért egyenlő fizetés jár. Az adatok szerint ugyanis a nők évi két hónapot ingyen dolgoznak a férfiakhoz képest.
Október végétől ingyen dolgoznak a nők Magyarországon - megdöbbentő bérkülönbség nők és férfiak között

A 8 órás munkaidőben foglalkoztatott nők 17,2%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál

A nők és a férfiak közti bérkülönbség évek óta központi téma, de nemcsak Magyaroroszágon, hanem más országokban is gondot okoz. 

A közlemény szerint a nemek közötti bérkülönbség egyértelműen ellentmond annak a törvénynek, miszerint egyenlő munkáért egyenlő fizetés jár. 

A teljes munkaidőben (napi 8 óra) foglalkoztatott nők átlagosan 17,2 százalékkal keresnek kevesebbet óránként a férfiaknál. Ez pedig összesítve azt jelenti, hogy éves szinten két hónapnyi bérkülönbség jön létre, vagyis olyan, mintha a nők évente két hónapot ingyen dolgoznának a férfiakhoz képest. 

„Ez a bérkülönbség azonban számos kulturális, jogi, társadalmi és gazdasági tényezőhöz kapcsolódik, ami messze túlmutat az egyenlő munkáért járó egyenlő díjazás kérdéskörén” – mondja Zorigt Burtejin, az Egyenlítő Alapítvány szakértője, kutató, politológus.

Hozzátette, hogy a nők sokszor kevesebb időt töltenek fizetett munkában, ennek oka a gyerekvállalás vagy az idősek gondozása, melyek miatt megszakítják a karrierjüket. Ez pedig nemcsak az órabérükre van hatással, hanem a jövőbeni jövedelmükre és a nyugdíjukra is.
 

Év végéig ingyen dolgoznak a nők a férfiakhoz képest

2022-ben október végén van az egyenlő bérezés napja. Elszomorító adat, hogy ettől kezdve év végééig a nők a férfiakhoz képest ingyen dolgoznak.

Heal Edina, az alapítvány vezetője szerint fontos, hogy nyíltan és közérthetően beszéljünk a problémáról, és megoldási javaslatokat kínáljunk a jó példák alapján, amik a körülöttünk lévő országokban zajlanak. Több európai ország vezetett be a bértranszparenciát előíró szabályozást.

Az Egyenlítő Alapítvány szerint is fontos lenne egy ilyen törvény bevezetése. Az átláthatóság miatt ugyanis a munkavállalók ismerni fogják az egyes cégeken belüli adott munkakörre vonatkozó bérszintet, vagyis jogilag is megfelelően tudnak érvelni a bértárgyalások során.


Ördög Nóra: Volt olyan férfi kollégám, aki egy teljes évig nem volt képernyőn, és pontosan tudtam, hogy kapja a fizetését 

A Partizán interjújában Ördög Nóra elmondta, hogy miért távozott kilenc hónapos terhesen az RTL Klubtól, és miért igazolt át a konkurens csatornához, a TV2-höz.

Azt mondta, évekkel később jött rá, hogy sokkal kevesebb pénzt kap, mint amennyi elvárható lett volna. 

"Ez egy tök nagy pofon volt, hogy basszus kidolgozom a lelkemet, és egyszer csak kiderült számomra, hogy van olyan kollégám, aki háromszor többet keres, mint én” – mondta Ördög Nóra, és azt is elmesélte, milyen helyzetbe került várandóssága alatt. 

"Már eléggé terhes voltam, tehát mondjuk 8 hónapos, dolgoztam, műsort vezettem, mindent csináltam, és egyszer csak letelefonáltak a pénzügyről, hogy Nóri, már réges-régen át kellett volna jelenteni, mert EKHO-s munkavállaló vagy, tehát gyakorlatilag ahogy téged elküldenek GYES-re, 50 ezer forintot fogsz kapni… (…) És aztán volt olyan helyzet, hogy volt olyan férfi kollégám, aki egy teljes évig nem volt képernyőn, és pontosan tudtam, hogy kapja a fizetését, és akkor ez a pumpa még jobban fölment”.
 


 

Éppen ebben az időszakban kapott egy ajánlatot a konkurens csatornától. 

"Terhes lettem a második gyerekemmel, és tudtam, hogy ugyanez fog következni. Nem a pénzről szólt ez az egész, hanem azt éreztem, hogy ez nem méltó. És kaptam egy ajánlatot, és egy olyan fajta megbecsültség-érzést, hogy kilenc hónaposan bementem és felmondtam." – mondta. Az RTL Klub közleményben így reagált a történtekre: 

"Szeretnénk röviden reagálni arra, amit Ördög Nóra mondott a Partizánban a nálunk töltött éveiről és a távozása körülményeiről. Nem helyreigazítást szeretnénk kérni az elhangzottak miatt, sokkal inkább elnézést. Elnézést kérünk azokért a sérelmekért, amelyekről a műsorvezetőnő úgy érzi, hogy évekkel ezelőtt őt az RTL Klubban érték.

Az akkori helyzet értékelése nélkül szeretnénk hangsúlyozni, hogy az RTL Magyarország nagyon sokat változott az elmúlt több mint hét évben. Egy más értékeket képviselő médiacég lett. Évek óta azon dolgozunk, hogy teljes esélyegyenlőséget teremtsünk, hogy egy nő ugyanazért a munkáért ugyanazt a juttatást kapja, mint egy férfi, és tehetséggel és szorgalommal ugyanolyan magasra is juthassanak nálunk a karrierjükben. Erőfeszítéseink sikerét jelzi a női közép- és felsővezetők számának folyamatos növekedése, és a fizetési különbségek megszűnése is. Azt reméljük, hogy munkánk eredményei túlmutatnak az RTL Magyarországon, és hatással lehetünk más munkahelyekre és akár a teljes társadalomra is."

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja