A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Segítsünk egy tál étellel!”

Családinet - 2009-03-26
Egyre többen kerülnek az utcára a gazdasági válság következtében - felhívásban kéri a társadalom támogatását a Menhely Alapítvány
„Segítsünk egy tál étellel!”

„Segítsünk egy tál étellel!” - hangzik a Menhely Alapítvány és a British American Tobacco Hungary közös felhívásának jelmondata, melynek célja az emberek felrázása. A gazdasági recesszió következtében nap mint nap egyre több ember megélhetése és otthona válik bizonytalanná. A menhelyeken egyre nagyobb számban megjelenő rászorulóknak csak az étkeztetése is már olyan pluszterhet jelent a rendszer számára, melynek finanszírozása új források bevonása nélkül lehetetlen.

A hajléktalanság mélyen gyökerező probléma, amellyel a szociálpolitika a rendszerváltás óta nem képes lépést tartani. A rászorulók aránya egyre nő hazánkban, s a helyzet a gazdasági válság következtében folyamatosan tovább romlik; az elmúlt időszakban több mint 30.000-en veszítették el munkahelyüket. A háztartások hiteladóssága történelmi maximumán van, miközben egyre többen képtelenek törleszteni dráguló hiteleiket. Mintegy másfél millió ember a teljes elszegényedés peremén áll, s otthonának elvesztése fenyegeti.

Ez a jövőkép óriási szociális problémákat vetít előre, amelyek mellett nem mehetünk el csukott szemel. A rászorulókkal foglalkozó szervezetek - köztük a Menhely Alapítvány is - már most forráshiánnyal és túlterheltséggel küzdenek.
A hajléktalan réteg alapellátásának egyik kulcskérdése az étkeztetés, amelynek rendszeres megoldása egészen eddig az évig megoldatlan volt a Menhely Alapítvány melegedőiben. A betérő embereknek az adományok függvényében csak teát és alkalmanként hideg élelmet tudtak adni. 2009-től azonban a BAT Hungary támogatásával az alapítvány kiszélesítette ételosztási szolgáltatását: a cég vállalta, hogy egy évig minden munkanapon egy tál jó minőségű meleg ételt biztosít az alapítvány melegedőjébe betérő embereknek.

„A BAT Hungary 2001-ben az elsők között indította el Magyarországon társadalmi felelősségvállalási programját. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy mindannyian, cégek és magánemberek egyaránt, lehetőségeinkhez mérten aktívan hozzájáruljunk a társadalom problémáinak megoldásához” - fűzte hozzá a támogatáshoz Balatoni Zsófia, a BAT Hungary kommunikációs és CSR vezetője.
A korábbi tapasztalatok szerint napi mintegy 150 adag étel elegendőnek bizonyult, azonban a recesszió hatásai már jelentkeznek: a Kürt utcai melegedőben jegyrendszert kellett bevezetni, mivel csak így lehetett biztosítani, hogy ne alakuljon ki kezelhetetlen tömeg.

„Sajnos, bár az adomány nagyságrendje nagyon jelentős, ez a keret már közel sem elég a válság következtében utcára kerülő rászorulók egyre növekvő aránya miatt. A melegedő forgalma az elmúlt időszakban 18 százalékkal emelkedett - a betérő emberek között munkatársaink egyre többször találkoznak gyerekekkel, illetve még a saját otthonukban élő, de az elszegényedéssel küzdő emberekkel” - vázolta a helyzetet Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa.

Mivel a probléma megoldása sürgető, és várhatóan az elkövetkező időben tovább fog romlani, a Menhely Alapítvány a BAT Hungary támogatásával egy felhívás közzététele mellett döntött, amelynek célja a társadalom figyelmének felkeltése a kialakult helyzet súlyára, és a támogatásuk kérése.


A kezdeményezés mellé olyan híres közéleti személyiségek álltak, mint Nagy Bandó András és Erdélyi Mónika.
„Évek óta foglalkoztat a hajléktalanság kérdése, s minden alkalmat megragadok, hogy a nyilvánosság előtt is a téma fontosságát hangsúlyozzam. Úgy vélem, hogy a jövő, az alapellátás biztosítása mellett hosszú távon a hajléktalanok társadalomba való visszavezetésében, visszaintegrálásában van. Mindehhez azonban az kell, hogy a társadalom nyisson ezek felé az emberek felé, és közös összefogással próbáljon meg segíteni” - mondta el Nagy Bandó András a programmal kapcsolatban.
„Fontos, hogy a hajléktalanságot ne végállomásnak tekintsük! Általános szemléletváltásra van szükség, amely a hajléktalan embereket nem pusztán ápolásra szoruló vagy éppen elrejtendő, kitaszított embereknek tekinti, hanem egy olyan átmeneti állapotnak, amiből van kiút” - tette hozzá Erdélyi Mónika.

A felhívást egy Ladányi János, Győri Péter és Albert Fruzsina nevével fémjelzett szociológiai kerekasztal-beszélgetéssel, valamint azt követően egy nyilvános ételosztással indította útjára a Menhely Alapítvány és a BAT Hungary.

Kérjük, támogassa Ön is a Menhely Alapítvány törekvését!
Hozzájárulását a 13700016-01950018 számlaszámon várjuk.
Személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával is sokat segíthet célunk elérésében.
Adószámunk: 19013213-1-42

A Menhely Alapítvány tevékenységével kapcsolatban további információ található a www.menhely.hu weboldalon.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja