A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Orbán: a gyereket nevelő szülők kapják vissza az idén befizetett szja-t

Németh Noémi - 2021-06-09
A gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején - javasolta Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság üzleti napilap szerdai konferenciáján.
Orbán: a gyereket nevelő szülők kapják vissza az idén befizetett szja-t

A kormányfő a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián kiemelte: a gyereket nevelő családokat megviselte a koronavírus-járvány miatti válság, sok olyan család van, amelynek hozzá kellett nyúlnia a tartalékaihoz.

Ezért ha sikerül elérni Magyarországon az 5,5 százalékos GDP-növekedést, a miniszterelnök azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején adják vissza azt a személyi jövedelemadót, amelyet 2021-ben befizettek a költségvetésbe.

"Azt javaslom, hogy ezt ne szétosszuk, ne ide vagy oda tegyük, hanem egész egyszerűen adjuk vissza azoknak, akik megdolgoztak érte, akik ezt megkeresték, és utána befizették a költségvetésbe"

- mondta.  

Hangsúlyozta: a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni, hogy újra feltölthessék tartalékaikat. A kormányfő számításai szerint ez 550-580 milliárd forintot jelent.

 

 

Milyen összegre számíthatnának a családok? - Becslés

Bár Orbán ötletével kapcsolatban már most rengeteg kérdés merült fel, a Telex végzett egy gyors, hozzávetőleges kalkulációt: mely szerint az átlagos jövedelemmel rendelkező

  • egy gyermekes családok 1 446 720 Ft-ot,
  • két gyermekesek 1 086 720 Ft-ot,
  • három gyermeket nevelők 783 360 Ft adót kapnának vissza. 

Minimálbérre bejelentett szülők esetén a becsült összeg már jóval kevesebb: az ő esetükben az egy gyermeket nevelők például 482 640 Ft-ot kapnának a Telex számításai alapján.

Forrás: MTI
Indexkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja