A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A távmunka fogalmai

Kókai Kata - 2005-04-10
Sokan egyenesen kerüljük a házalós, ügynöki munkákat, pedig valójában ezek is a távmunka egyes munkaterületei.
A távmunka fogalmai

A múltban hazánkban egyfajta távmunka létezett, a bedolgozás, melyet az alkalmazottak kivétel nélkül otthonukban, két kezükkel végeztek. Ezért sokan nem hisznek a mára leegyszerűsödött, más fajta távmunkákban. Ma már nem a fizikai munka jelenti a költség hatékony munkavégzést, hanem a szellemi tevékenység, melyet korszerű, olcsóbb eszközökkel bárki végezhet.

 

Jelen definíció szerint "a távmunka személyi számítógépen végzett olyan szellemi tevékenység, amelyben a munkavállaló otthon, vagy egy közelébe kihelyezett munkahelyen (például teleházakban, vagy telecenterekben), önállóan old meg feladatokat a távolban lévő munkáltató megbízásából."

 

A távmunka típusai

 

Otthon végzett távmunka.

Szinte ez az egy kategória ismeretes hazánkban, legalábbis egyelőre a dolgozók többsége csak az otthon végzett munkát tartja távmunkának. Ugyanakkor ebbe a kategóriába tartoznak azok is, aki munkájukat nem saját otthonukban, hanem más, erre alkalmas központokban (pl. teleházak) végzik, de teljes időben munkahelyüktől különböző helyen. Alkalmanként megbeszélés, vagy a munka menetének ellenőrzése, referálás céljából a munkaadó berendelheti alkalmazottját.

 

Mobil távmunkások.

Ez a megoldás leginkább a marketinges, vagy üzletkötői tevékenységet folytatókra jellemző. Bár munkahelyüket szinte nem is látják, vagy csekély időt töltenek ott, munkájuk nagy része az utazáshoz, a „terepmunkához” kapcsolódik.

 

Csoportos távmunka.

Hazánkban a legkevésbé ismert, leginkább Indiát említhetnénk példaként. A programozók nagy része egy számukra kialakított központban dolgozik, külföldi munkáltatójának. Magyarországon még nem elterjedt, hogy a nagy vállalatok földrajzilag távol eső helyeken irodákat hozzanak létre távmunkásaik számára.

 

Bár a felmérések szerint a hazai munkavállalók is szívesen dolgoznának otthonukban, a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a távmunka terén fejlett országok dolgozói inkább a megosztott munkát kedvelik. A távmunkások nagy része csupán a munkája egy hányadát szeretné otthonában végezni, de ugyanúgy bejárna munkahelyére. Ezen kívül az otthon dolgozók többsége csupán másodállásként végez távmunkát, akkor is, ha teljes idős foglalkoztatásra is lenne lehetősége.

 

Társadalmi és munkáltatói előnyök

 

A távmunka gyorsan, olcsón biztosítható. Alacsonyabbak a költségek, munkaadó a legjobb alkalmazottakat választhatja ki, hiszen megszűnnek az áthidalhatatlan földrajzi távolságok. A szolgáltatás minősége jobb, a távmunkások kisebb hányada használja ki szabadságát. Azáltal, hogy a munkavállalók otthonukban dolgoznak, csökken az ingázók száma, kisebb a forgalom és a környezetszennyezés. A foglalkoztatottság aránya nőhet, hiszen a hátrányos helyzetűek, vagy kevesebb munkahelyet biztosító régiók lakói is munkalehetőséghez jutnak.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja