A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távmunkások Európában

Kókai Kata - 2005-03-28
Európában évek óta sikeresen működik a távmunka, a statisztikák is ezt bizonyítják.
Távmunkások Európában

Európa több országa is elmondhatja magáról, hogy nagyhatalom a távmunka területén. Évente milliókat spórolnak meg a kisebb-nagyobb cégek azzal, hogy a hagyományos munkamódszert elhagyva bevezették a teljes- és részleges távmunkát. Míg nálunk a kismamák évek alatt sem találnak kiegészítő kereseti lehetőséget, addig tőlünk északabbra, főként Svédországban természetes az, hogy a szülési szabadságát töltő nők távmunkában a cég alkalmazottai maradnak, s fejlesztik a tudásukat, egyenrangú alkalmazottként.

A távmunkához elengedhetetlen eszközök használatában Magyarország valahol a lista végén található, hazánkban a lakosság számához képest kevesen rendelkeznek otthoni számítógéppel és Internet eléréssel. Az Internethasználatban a statisztikák szerint élen jár Svédország, Hollandia, Anglia, illetve Dánia, ahol szintén nagy hasznát veszik a távmunkának. Az európai átlag szerint a lakosság 26 százaléka használja az Internetet. Portugália, Írország, Görögország, Németország és Belgium ugyan az átlag alatt maradt, mégis maga a távmunka ezeken a területeken sokkal népszerűbb mint hazánkban.

(A grafikon az Eurobarometer adatai alapján készült.)

A távmunkások aránya országonként jelentősen eltér. Számukat tekintve Anglia és Németország kiemelkedő, a munkavállalók arányát tekintve azonban Hollandiában, Finnországban és Svédországban teszik ki a távmunkások a munkavállalók legnagyobb részét. Az európai távmunka csupán néhány éve létezik, azonban sok országban már a munkaerőpiac nagy részét a távmunkások alkotják. Ők több csoportba sorolhatók, egyesek másodállásként vállalnak távmunkát, mások ingáznak, tehát csak részben végzik otthon munkájukat, mások pedig teljes időben otthon végzik el teendőiket.

Az európai távmunkások többsége 30-45 év közötti férfi. A nők, mindössze a távmunkások negyedét teszik ki. A felmérések szerint a távmunkások többsége magasabban képzett, esetleg önállóbb, nagyobb tudással rendelkezik, mint a hagyományos munkavégzést folytató alkalmazottak.

(A grafikon az Ecatt adatai alapján készült.)

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja