SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Érzem, hogy meleg a homloka, de nem látom, mennyi a láza" - Egyedül, mélyszegénységben neveli kisbabáját a látássérült anya

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-07-28
Viviennek másfél hónapos korában oxigéntúladagolás miatt vált le a retinája, csak fényérzékelése van. 2019-ben ismerkedett meg szerelmével, de útjaik már a terhesség első heteiben különváltak. A fiatal édesanya most a szüleinél lakik testvérével, annak férjével és gyerekeivel is. Összesen nyolcan, egy kicsi és nem akadálymentesített házban. Minden álma, hogy elköltözhessen, vagy legalább minimálisan az önállóság szintjére léphessen. De ehhez szüksége lenne olyan hangosan beszélő eszközökre, amik a baba ellátásához szükségesek.
"Érzem, hogy meleg a homloka, de nem látom, mennyi a láza" - Egyedül, mélyszegénységben neveli kisbabáját a látássérült anya

Ha felkel a kicsi, akkor a nagymama is kel, mert egyedül nem tudom elkészíteni a tápszert

Este 10 órakor veszi fel a telefont Vivien, ekkorra beszéltük meg az interjút. Ilyenkor alszik el ugyanis a babája, a 3 hónapos Léna, aki bizony még éjjelente többször is felkel. De vele együtt nemcsak az anyukája, hanem a nagymamája is kel, ugyanis Vivien egyedül nem tudja elkészíteni a tápszert. Azt mondja, speciális kimérő pohárra lenne ehhez szüksége, de nincs rá pénzük.

”Van folyadékszint jelző is, amit ha rátennék a cumisüvegre és az tele lenne, akkor rezegne és sípolna. Egy ilyenre is nagy szükségem lenne. De ez egyelőre álom marad” – mondja a fiatal édesanya, aki arról is mesélt, hogyan került ilyen helyzetbe.

”Hármasikrekként születtünk és inkubátorba kerültünk. Oxigéntúladagolás miatt vált le a retinám. Ugyanúgy jártam oviba és iskolába, mint a többiek, de nekem sokkal nehezebb volt minden, főleg a közlekedés.”


Együtt terveztük a közös jövőt, mégis egyedül maradtam

2019-ben ismerkedett meg szerelmével, akivel együtt tervezte az életét, mégis különváltak útjaik. Egyébként volt párja is látássérült, a szakítás oka pedig az volt, hogy a férfi a saját családjánál képzelte el a közös jövőt, egy másik városban. Vivien egyedül csinálta végig a terhességet, csak a családja állt mellette. Szülés után találkoztak a kislánya apukájával, akivel azóta is tartják a kapcsolatot.

”Azt előre tudtam, hogy a szemem miatt valószínűleg császáros szülés lesz, és az is lett. Szerencsére megengedték, hogy anyukám mellettem lehessen a kórházban, így mindenben tudott nekem segíteni.”

anyuka babával

Azt mondja, csodálatos érzés volt, amikor először megérinthette kisbabáját, és egyáltalán nem kesergett azon, hogy nem látja őt. A kislány nem örökölte apukája szembetegségét, neki úgy tűnik, teljesen jó a látása.

”Léna baba most 3 hónapos és nagyon kis türelmes. Mintha érezné, hogy az anyukája nem lát. Amikor etetem és keresem a száját, akkor is annyira értelmesen figyel, szerintem érzi, hogy valami nem oké.”

Vivien a közösségi oldalán több videóban is megmutatta, hogyan látja el a kicsit, hogyan öltöztetni például, vagy hogyan teszi őt tisztába. Azt mondja, minden megy, még a fürdetés is, csak lassabban, és persze anyukája is végig mellette van és szól, ha rosszul fogja a babát vagy valamit nem jól csinál.
 


 

”Én is mindent úgy csinálok, mint a látók, csak lassabban. Van, hogy nehezebb, de belejövök és utána csinálom egyedül is.”
  

Szeretnék majd önálló lenni, külön élni Lénával

Jelenleg nyolcan élnek együtt Nagykerekiben egy kicsi lakásban, aminek részleteit még mindig fizetik. Ő a babával, a 60 éves éves anyukájával, a 70 éves apukájával, és a testvérével, annak férjével és a 2 éves kisfiukkal, valamint a 3 éves kislányukkal. És hogy hogy képzeli Vivien a jövőt?

”Most még könnyebb dolgom van, de ha elindul, akkor majd én is kúszok, mászok utána. A testvérem gyerekeivel is ezt csináltam. De sajnos ez a lakás nem akadálymentes, szeretnénk majd elköltözni egy olyan lakásba, ami nekem is és Lénának is jó lenne. Szeretnék majd önálló lenni, külön élni Lénával.”


Nem szeretném, hogy azt érezze, hogy neki nem lehet rendes gyerekkora, mert látássérült vagyok

Anyukája kap 180.000 Ft GYOD-ot, ebből minden hónapban 100.000 Ft elmegy a lakásra. Plusz a rezsi és a többi kiadás. A baba tápszeres, így ez is megnöveli a kiadásokat. Vivien pedig GYES-t kap.

"Mindenképp szeretnék dolgozni majd, call centeres munkában tudnám elképzelni magam. A kislányomat pedig arra fogom nevelni, hogy önállóbb legyen, mint a kortársai. De nem szeretném, hogy azt érezze, hogy neki nem lehet rendes gyerekkora, mert az anyukája látássérült és neki mindig segíteni kell. Ugyanúgy meg fogom oldani, nem akarom, hogy emiatt bármiből kimaradjon. Ha például majd oviba megyünk, akkor inkább ébresztem félórával hamarabb, de megtanul egyedül elkészülni. Azt viszont nem szeretném, hogy úgy nőjön fel, hogy folyton mondom neki, hogy Léna segíts ebben vagy abban. Idővel szeretném majd elvinni játszótérre is. Mivel ő ebben nő fel, így úgy gondolom, hogy másképp fog viselkedni, mint a többi gyerek."

Vivien azt mondja, vannak olyan látássérülteknek készült eszközök, amik jelentősen megkönnyítenék a mindennapjaikat. Ilyen a beszélő mérleg, a színfelismerő, vagy a címkéző toll. 

”Jó, ha nem kell arra várnom, hogy majd jön egy látó és segít, ha például lázas a kicsi, hanem van egy beszélő lázmérő kéznél. Ilyet épp most sikerült beszereznünk. De egy színfelismerő is jól jönne, hogyha mosom Léna ruháit, akkor ne mossam együtt például a fehér ruhákat a feketékkel. Ez olyan, hogy ráteszem a ruhára és mondja, hogy milyen színű az a ruha.”

Mint mondja, nagyjából 200 000 Ft-ra lenne szükségük, hogy ezeket az eszközöket beszerezzék. Ezen felül pedig még 100 000 Ft-ra, hogy egy akadálymentes szobát kialakítsanak a lakásban. 
 

Anyuka babával


Ha szeretnél segíteni a családnak, alapítványunkon keresztül megteheted:
 

  • Családi Háló Közhasznú Alapítvány
  • Bankszámlaszám: 12011409-00175039-00100004
  • IBAN HU49120114090017503900100004 BIC UBRTHUHB
  • Közlemény: Rézműves Vivien

Viviennek 300.000 Ft-ra lenne szüksége, célunk, hogy ezt összegyűjtsük számára. Köszönjük, ha Te is segítesz!

Frissítés: ÖSSZEGYŰLT a várt összeg, sőt, még több is! Így még több segítő eszközt tudunk vásárolni Vivien számára, mint terveztük - melyekről a beszerzés és átadás után fényképeket is mutatunk. Gratulálunk mindenkinek, aki emberségével hozzájárult mindehhez, Viven nagyon köszöni az adományokat. Hamarosan jelentkezünk!

Tájékoztatás adományozásról

Fotók: Rézműves Vivien

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja