SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kalózhajóval gazdagodott az Állatkert

Családinet [cikkei] - 2006-09-14
Pöttyös Túró Rudi az Állatkertnek ajándékozta kalózhajóját
A Pöttyös Túró Rudi jóvoltából új szabadtéri játékkal, egy igazi kalózhajóval gazdagodott az idén 140 éves Fővárosi Állat- és Növénykert.
Kalózhajóval gazdagodott az Állatkert

Az 1866-ban alapított Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertje. Épületeinek többsége műemléki oltalom alatt áll, amelyek a közelmúlt felújításai nyomán ma már ismét eredeti szépségükben pompáznak. Az 1986 óta védett terület nemcsak a magyarországi és a távoli vidékeken élő állatok bemutatóhelye, hanem számos színvonalas ismeretterjesztő és szórakoztató program helyszíne is egyben.

Ebben a patinás környezetben került elhelyezésre a Pöttyös ajándéka, egy 10 millió forint értékű kalózhajó. Az egyedi kézimunkával, fából készült, 15 méter hosszú, 5 méter széles építmény az uniós előírásoknak minden tekintetben megfelel.

A Pöttyös kalózhajója a nyár elején „debütált” a gyermekek előtt a Hajógyári szigeten, ahol azonnal óriási sikert arattak a kúszó-kötélmászó és kézügyességet igénylő játékok. A Szigeti program végeztével a hajónak új, állandó helyszínt keresett a Pöttyös.

 

Szerettük volna ajándékunkat olyan helyen felállítani, ahol nem egyszerűen csak szemet gyönyörködtető építményként funkcionál, de sok gyerek is élvezheti.  „Az Állatkert játszótere tökéletes helyszín”. – mondja Sipos Judit, a Pöttyös üzletág igazgatója. „A folyamatosan épülő és szépülő állatkerti környezetbe remekül beleillik a természetes anyagok felhasználásával, igényes kézimunkával készült hajó. Rengeteg gyermek fordul meg itt, reméljük, hogy nagyon sokuknak szerzünk vidám perceket a hajón játékkal eltöltött idővel. Emellett az is nagy örömünkre szolgál, hogy az ajándékkal a Pöttyös is hozzájárulhat a patinás intézmény további szépüléséhez és nívós helyszíneinek gyarapodásához.”

 

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert nagyon örült a megkeresésnek, hiszen az egyéb teendők mellett éppen tervezte a Lauder játszótér egyes játékainak korszerűsítését is. Az új kalózhajóval a játszótér technikai színvonalában és megjelenésében egyaránt méltó a 140 éves Állatkerthez. Az ajándék révén megújult játszóteret várhatóan a korábbinál is többen keresik majd fel.

 

Az ünnepélyes átadást követően az ifjú látogatók azonnal használatba vették az ajándékot, akiknek 14 éves kor alatt erre a napra az Állatkert ingyenes belépést biztosított.

 

A GYEREKEK ÁLLATKERTJE

 

 

Bár az Állatkert nem csak gyerekprogram, hanem minden korosztálynak szóló családi program is, a gyerekek körében az intézmény különösen népszerű. Éppen ezért a Fővárosi Állat- és Növénykert már alapítása óta törekszik arra, hogy a gazdag élő gyűjtemény bemutatása mellett gyermekprogramokkal is várja a legifjabbakat.

 

 

Gyermekprogramok

A régi idők állatkerti rendezvényein mesedélutánokat szerveztek a gyerekeknek. Napjainkban a „jeles napokon” kézműves foglalkozásokat, játékos és zenés programokat szerveznek a kert munkatársai az aprónép örömére. Május utolsó vasárnapján, a Nemzetközi Gyermeknapon minden évben kiemelkedő a látogatottság.

            A régi időkben a gyerekek kedvence az állatóvoda volt, manapság azonban az állatsimogató a „sláger”. A gyerkőcök itt testközelből ismerkedhetnek meg kedvenceikkel. Szép időben pónilovagolni is lehet, sőt, arra is lehetőség kínálkozik, hogy a „zoo-olimpiai állomásokon” a gyerekek játékos formában versenyezzenek az állatvilág „olimpikonjaival”.

 

Zoopedagógia

Az Állatkert zoopedagógusai minden tanévben változatos pedagógiai programot állítanak össze az ifjúság, és persze a pedagógusok számára. A most szeptemberben meghirdetett, a 2006/07-es tanévre vonatkozó programok között tematikus csoportvezetések és szakkörök is szerepelnek. Szakkörből négyféle indul idén. A kert zoopedagógusai által szervezett játszóház keretében a 4-8 éves gyermekeket és szüleiket várják havonta egy-egy szombat délelőtti, vagy délutáni időpontban, sok-sok játékkal, kézműves foglalkozásokkal. A hagyományőrző kézműves klubot 3-14 éves gyermekek, illetve szüleik számára hirdeti meg az Állatkert. A nagyobbak az állatkerti kulisszatitkok világát feltáró „zoo mánia” szakkör (11-14 éveseknek), és a hüllő szakkör (11-18 éveseknek) programjain vehetnek részt. A szakkörökre szeptember 29-ig lehet jelentkezni.

 

Játszótér

Az Állatkert első játszótere 1912-ben létesült. Az 1960-as években a japánkerti domb mögött épült játszótér a hagyományos fém mászókákkal. A jelenlegi „családi játszadoZOO” tíz évvel ezelőtt létesült. A kert eddig is roppant népszerű játszóterét még izgalmasabbá teszi az a számtalan játéklehetőséget kínáló „kalózhajó”, amelyet a Pöttyös gyártója, Friesland Hungária ZRt. ajándékozott az Állatkertnek, illetve az ide látogató gyerekeknek.

 

 

 

Bővebb információval szolgál a

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902

Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens

e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

 

Néhány szó a Friesland Hungáriáról:

 

A Friesland Hungária zRt. 24 %-os részesedésével a magyar piac meghatározó tejipari vállalata. Vezető márkái a Pöttyös, a Milli és a Completa hagyományosan a minőségi, egészséges tejtermékeket jelentik a fogyasztók számára. A Friesland Hungária zRt. egyik legsikeresebb terméke a Pöttyös Túró Rudi. Évente több százmillió darabot adnak el belőle, több mint 30.000 kereskedelmi ponton. A Friesland a jövőben erős közép-európai márkákat kíván építeni, és az egész térségben az egészséges táplálkozás és az aktív társadalmi szerepvállalás elkötelezett híveként szeretne a piac még inkább meghatározó tényezőjévé válni.

 

A vállalat korábbi támogatottai többek között: Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány, Heim Pál Gyermekkórház ortopédiai osztálya, Gyermekétkeztetési alapítvány, Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész), Magyar Vöröskereszt, Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

 

 

Néhány szó a Fővárosi Állat- és Növénykertről:

 

Az 1866-os megnyitás óta eltelt 140 esztendő során számos jelentős esemény történt az Állatkertben. Kiváló szakmai eredmények, ritka állatok szaporítása, a közönség nem múló szeretete és érdeklődése jellemezte már az elmúlt évtizedeket is. Az Állatkertet nemcsak gazdag állat- és növénygyűjteménye, hanem a XX. század elejének hangulatát idéző épített környezete is különlegessé teszi. Sok szálon kötődik Budapest, illetve Magyarország kultúrhistóriájához, és több család személyes történetéhez is. Megnyitása óta több tízmillióan látogatták meg a Kertet.

 

A 2006. év:

Az Állatkert szépítése és korszerűsítése idén is folytatódott. Új madárröpdék épültek a Madárház, Parasztudvar és Dél-Amerika Ház közötti háromszögletű területen. Ezek közül a Pápuaröpde és a Papagáj-lak fűthető belső térrel is rendelkezik, a harmadik kör alaprajzú röpde pedig a barátpapagájoknak ad otthont. A Nagy-tó víztükre felé nyúló új Krokodilház kialakításával kapcsolatos munkálatok hamarosan a végükhöz közelednek. Az 1912-ben átadott Nagyszikla, valamint ennek környezetének várva várt rekonstrukciója elkezdődött és a munkák várhatóan 2007-ben fejeződik be.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja