SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Salgótarján és környéke

[cikkei] - 2007-09-10
Véletlenül tévedtem erre a környékre, magamtól biztosan nem jutott volna eszembe pont itt nyaralni. Valahogy Salgótarján nem az a népszerű turisztikai célpont! Pedig...
Salgótarján és környéke

  Nagyon szép környék. Ha valaki nem a városi élet nagy rajongója, sőt kifejezetten szereti a hegyi kirándulásokat, annak nagyon tudom ajánlani ezt a vidéket! Azért mi megnéztük a városban található Bányamúzeumot is, ami nagy élmény volt, egy nagyon kedves vezetőnek köszönhetően. Nyugodt szívvel induljon útnak az egész család, akkor is, ha erre a múzeumra kíváncsiak. A kicsiket is érdekelni fogja, hogy hogyan bányászták a szenet, de ma már a felnőttek számára is csak egy látnivaló, hiszen ma már Magyarországon nincs is működő bánya. A 280 méter hosszú járat, az eredeti állapotukban meghagyott tárnák, a széntermelés módjainak, eszközeinek bemutatója európai hírű kuriózum. Itt megtekinthető a bányászat kezdete, a kézi fejtés, a bányalovak; és a fejlődés, ahogy egyre jobban gépesítették a bányászatot. Az egykori tiszti lakás épületében kiállítás is látható, ahol a szénről is, a bányászat, a technika fejlődéséről is sok tudnivaló található.

A városban található még a Nógrádi Történeti Múzeum. A múzeum  megye múltját mutatja be.

 A várost egy szép hegykoszorú övezi, ahol mindenki találhat magának jó célpontot. Ha a várak szerelmesei és a túrát sem vetik meg, akkor Salgó várát (ahol még Petőfi is járt) mindenképpen érdemes megnézni. A várról nagyon szép kilátás nyílik a környék hegyeire, a városra, és egy másik várra: Ha van útlevél is a zsebben, akkor a Somoskői várat is érdemes megkeresni (itt pedig Balassi Bálint járt a vár alatti faluban kedvesénél!). A parkoló még a magyar oldalon van, a vár már Szlovákia! Mindkét helyen látható a vulkáni tevékenységből itt lerakódott kőzet, Somoskőn a nevezetes bazaltorgona is! Nagyon szépeket tud alkotni a természet! (Aztán Szlovákiában lehet folytatni a várakat: Fülek, Krasznahorka, Kékkő sincs már nagyon messze)

 A hagyományos palóc falu, Hollókő is belefér egy kicsit nagyobb kirándulásba. Ebből a várból is csodálatos panoráma nyílik, de a kiállítások is megtekintésre érdemesek! Aki nemcsak nézni szereti a múlt eszközeit, fegyvereit, itt a várban ki is próbálhat néhányat: régi kardokat, íjakat! Hollókőn célszerű sétálni egyet az ófaluban is. 65 régi épület őrzi a palóc népi építészet emlékeit. A település fatornyos, zsindellyel fedett római katolikus temploma 1889-ben épült, ma a falu egyik jelképe. A lakók palóc nyelvjárásukat is őrzik, és büszkén viselik népi öltözetüket is!

 Szintén egy komolyabb kirándulás lehet Ipolytarnóc. Itt van a világ harmadik leggazdagabb lábnyomos lelőhelye. Több mint 20 millió éves az ősleletegyüttes. A természetben lehet megtekinteni a maradványokat, de vannak csarnokok is bizonyos leletek állapotának megóvására. Egy nagy vulkáni kitörés hamutakarója őrizte meg a sok lábnyomot, fogakat (cápáét, krokodilét, delfinét), néhány fenyőt, levéllenyomatot.

Jó kikapcsolódást, sok élményt, kellemes pihenést az egész családnak!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja