SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek

Családinet [cikkei] - 2022-05-06
A Balaton a legvonzóbb kerékpáros túraútvonal kishazánkban, azonban ne higgyük, hogy nem tartogat újabb és újabb izgalmas élményeket a bringázók számára. A BalatonBike365.hu weboldal és a BB365 applikáció, a magyar tenger körüli bringaútról több helyen lekanyarodva, számos kitérő úton vezeti a kerékpárosokat eddig akár ismeretlen túrákra. És a Balaton nem csupán mesés helyeivel vonzza a látogatókat, de legendás történetek is övezik.
Bringával a legendák közt: Balatoni hegyek és szüzek

A Balaton északi részén található egy több, mint 30 méter hosszú és 10 méter mély üreg, ahova földi halandók be sem juthatnak. Nem is lenne kellemes, hisz' a forró napokban is fagyos és jeges a barlang, frappánsan Jégbarlang is a neve, ahol a nép ajkán született történet szerint sárkányok is éltek. A hatalmas, mitikus lényeket pedig ki más, mint Sárkányölő Szent György győzte le, akiről a nevét kapta a Szent György-hegy. Egy másik történet szerint a Sárkány-lik lakója egy termetes sárkány volt, aki évente egy-egy szép szűz leányt követelt magának. Mígcsak egyszer elmaradt a sárkány, senki sem tudta, mi történt vele. Addig-addig tanakodtak a környékbeliek, míg be nem lopakodtak a barlangba és látták, hogy a sárkány nagyon beteg. S hogy miért, miért nem, az emberek megsajnálták az óriás gyíkot, ápolgatták, gyógyítgatták. Mikor a sárkány felépült, azzal köszönte meg az emberek jótettét, hogy letett a szűzlányokról, s így békésen éltek egymás mellett. A sárkány végül a barlangban pusztult el és abban a pillanatban, amint kilehelte lelkét, a barlang csupa jéggé változott.

A következő legendával nem megyünk nagyon messze, csupán a Badacsonyig. Újabb hegy tehát és egy újabb leány, ezúttal azonban egy lángoló szerelmes történet, ami arra az időre nyúlik vissza, amikor a Badacsony még aktív tűzhányó volt. A hegy ura pedig egy balzsamos nyári délutánon meglátott a vízben egy gyönyörű leányt és szíve azonnal lángra gyúlt. A csodaszép sellő fel-fel bukkant a habokból, vidáman úszkált és pancsolt, majd újból eltűnt a hullámok között. Amikor lemerült a víz alá, a hegy ura utána vetette magát akkora csobbanással, hogy a felfröccsenő víz kioltotta a vulkánt. Így most minden veszély nélkül bringázhatunk arra, és tegyük is, mert érdemes a környéket bejárni.

A BalatonBike365 is elvezet a Szent György-hegy és a Badacsony környékére. Érdemes ennek utána nézni az alábbi linken:
https://www.balatonbike365.hu/turautvonal/badacsonyi-orszaguti-bringakor-varazslatos-kornyeken-szurke-a
 
A GINOP-7.1.9-17 – 2018 – 00012 számú fejlesztés a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben jött létre. A projekt célja, hogy az egész térségre vonatkozóan átfogóan valósítson meg kerékpáros fejlesztéseket, bevonva a vérkeringésbe a partközeli és háttértelepüléseket egyaránt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja