"Szín és forma variációk a szukkulensek világában" - Nyereményjáték!

Családinet - 2020-08-28
 [X]
Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szervezésében szeptember 11-12-13-án az ELTE Füvészkertben.
"Szín és forma variációk a szukkulensek világában" - Nyereményjáték!

A sokak által ismert kaktuszok és pozsgás növények hazája az amerikai és az afrikai földrész, ahol a növények tűző napon, szikla törmelékes hegységekben vagy éppen sivatagi hőségben élnek és virágoznak. A kaktuszgyűjtők és kertészek ezekről a kietlen területekről hozták be a hazai gyűjteményekben és kertészeti üzemekben termesztett szukkulensek őseit a 19. század során. A növények tömeges szaporítása a magvetés, melynek vele járója lett, hogy a kikelt apró magoncok között megjelent néhány az adott faj természetes színétől vagy alakjától eltérő növény egyed, ezekre a jelenségekre néhány külföldi és hazai kaktuszkertész is felfigyelt, és kiemelte ezeket a különleges növény változatokat, mint érdekességeket, majd tovább szaporította már oltás útján őket.

Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Így jelentek meg, és mai napig is nagyon népszerűek a növénykedvelők körében a színes testű vagy kakastaréj esetleg csavart oszlop formájú kaktusz és egyéb pozsgásnövény változatok.

Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

A kaktuszok test színe a zöld növényi színtestek híján pirosak, sárgák, narancsszínűek vagy piros- sárga tarkázottak lesznek, melyek érdekesek, szépek olykor bizarr külsőt adnak egy-egy kaktusznövénynek, és igen népszerűek lettek a gyűjtők körében. Különösen a papsapka (Astrophytum) a csupaszkehely (Gymnocalycium) és a szemölcskaktuszok (Mammilaria) nemzetségből kerül ki sok színes vagy kakastaréj (Cristata) változat. Külföldön külön klubokba tömörülnek a színes testű vagy extra formájú kaktuszokat kedvelő gyűjtők, termesztők. Japánban pénzdíjas kiállításokon mutatják be legújabb színű vagy formájú kedvenceiket.

Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Hazánkban is kedveltek ezek a kaktuszformák, és dísznövénynek sem utolsók, ezért az idei őszi országos kiállításunk fókuszába helyeztük a növény változatok bemutatását a nagyközönségnek.

Látható lesz több tucat kaktusznemzetség színes testű vagy a megszokottól eltérő testformájú egyede, melyek oltott növényként nőnek a gyűjteményeinkben, és természetesen további látványos érdekességeket kínálunk az ország minden részéről érkező kaktuszgyűjtők különleges növényeinek bemutatásával.

Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Lehetőség lesz növények vásárlására, egy jó kávé elfogyasztására, és a gyermekekről sem feledkezünk meg, szeretettel várjuk őket kézműves foglalkozásainkra.

Időpont: 2020. szeptember 11-13. között naponta 9-17 óráig.

Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés utca 25.

További információ: www.kaktuszgyujtok.hu

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Válaszolj az alábbi egyszerű kérdésekrte szeptember 6 éjfélig, és a helyes válaszadók között kisorsolunk 3 db páros belépőjegyet az Őszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár rendezvényre.

Sorsolás: 2020. szeptember 7.

A nyerteseket e-mailben értesítjük.

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media