Lilába borul a Lánchíd a legkisebbekért! - Koraszülöttek Világnapja november 17.

Családinet - 2019-11-15
November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a legkisebbek tiszteletére idén 5. alkalommal lilába borul a Lánchíd.
Lilába borul a Lánchíd a legkisebbekért! - Koraszülöttek Világnapja november 17.

Magyarországon évente minden tízedik, vagyis 8000 gyermek születik idő előtt, amely mára népbetegségnek számít. Általánosságban mégis elmondható, hogy a társadalom keveset tud a koraszülésről, annak hátteréről és kockázatairól, amely lényegesen megnehezíti a megelőzést is. Ezt hivatott megváltoztatni egy, a témában érintett anyuka által életre keltett PICi filmek projekt, amely elsősorban a koraszülött babák szüleiben felmerülő információhiányt hivatott betölteni és azt az érzést, hogy nincsenek egyedül. A projekt utolsó tájékoztató kisfilmje idén, a világnapon debütál.

Koraszülöttnek a 37. hét előtt születettek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött csecsemők. Az ilyen paraméterekkel születettek élete az első időben komoly veszélyben van. A túlélési esélyük és a későbbi életminőségük alakulása fizikai állapotukon túl a megszületés körülményeitől, a PIC (Perinatális Intenzív Centrum) osztály gyakorlatától és lehetőségeitől is nagyban függ. Évente nagyjából nyolcezer gyerek születik idő előtt, közülük majdnem másfél ezer kritikusan alacsony súllyal. A szakemberek szerint ezt népbetegségnek lehet tekinteni.

„Hazánkban minden 10. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napján a Lánchíd mára már hagyománnyá vált lila dísz-kivilágításával.” - nyilatkozta Dr. Nádor Csaba neonatológus főorvos, a Melletted a helyem Egyesület egyik alapítója.

Dr. Nádor Csaba

Dr. Nádor Csaba

Egy, a témában érintett anyuka (Pénzes Boróka) és a Melletted a helyem Egyesület által életre keltett társadalmi célú projekt, a PICi filmek megvalósítása azzal a szándékkal indult el 2 évvel ezelőtt, hogy a koraszülött kisbabák szüleit kilenc különböző témában informálja a PIC-en való tartózkodásuk alatt, illetve közvetlenül utána. Olyan témákat dolgoz fel, amelyek minden mai koraszülőt érintenek, és amelyek nagyon fontosak a korababák ellátása és fejlődése szempontjából. A projekt célja az is, hogy a szülők intézménytől függetlenül megismerkedjenek a lehetőségeikkel, amelyek a gyermekük táplálását, fejlesztését, a gyermekükkel való szorosabb kapcsolat kiépítését, érzelmeik és nehéz helyzetük feldolgozását szolgálják. A filmek hozzáférhetőek a weboldalukon, a közösségi csatornákon, illetve egyes kórházak osztályain.

Pénzes Boróka

Pénzes Boróka

A PICi filmek projekt megvalósítása idén, a Koraszülöttek Világnapjára készül el teljesen, az utolsó, kilencedik kisfilm (Koraszülők) ezen a napon debütál. Vasárnaptól, a picifilmek.com weblapon valamint a Melletted a helyem Egyesület közösségi oldalán az összes kisfilm elérhető és bárki számára megnézhető. A projekt várhatóan folytatódik, további témákkal bővülni fog, valamint a filmek feliratozásával angol nyelven is hozzáférhető lesz.

További információ: www.picifilmek.com; www.mellettedahelyem.hu

PICi filmek háttér sztori:

A PICi filmek megálmodója, Pénzes Boróka teljesen váratlanul, életveszélyes módon, sürgősségi császármetszéssel hozta világra második gyermekét, Dorkát 14 héttel a kiírt dátum előtt. Közel három hónapot töltöttek kórházban, ahol rengeteg megpróbáltatás érte őket. Kislánya több műtéten esett át, sok kritikus pillanatot éltek meg, amikor komoly segítséget jelentett volna, ha több információ áll rendelkezésükre. Gyermeke hazakerülése után Boróka elhatározta, tesz azért, hogy sorstársai ne érezzék ennyire elveszettnek magukat a rendszerben: az információkat, amelyeket hosszú hónapok alatt összegyűjtött, film formájában érthetővé és hozzáférhetővé teszi. Így született a PICi filmek ötlete, amely kezdetben Boróka saját erejéből kezdett megvalósulni, majd a Melletted a helyem Egyesület támogatásával és együttműködésével jött létre.
A PICi filmek kisfilmjei 2017 nov.17-e óta folyamatosan készülnek és megtekinthetőek a weboldalukon, a közösségi csatornákon illetve egyes kórházak osztályain.
A kisfilmek eredményei számokban:
2 év, 9 rész, 43 interjú, 7 különböző PIC osztály részvétele
Megtekintések száma filmenként a FB-n (PICi filmek és a Melletted a helyem Egyesület oldalain):

  • Apák a PIC-en c. rész: 217.000 megtekintés
  • Nővérek a PIC-en c. rész: 938.000 megtekintés
  • Fertőzések elkerülése c. rész: 61.000 megtekintés
  • Hazatérés a PIC osztályról c. rész: 14.500 megtekintés
  • RSV c. rész: 48.600 megtekintés
  • Gyász c. rész: 140.000 megtekintés
  • Koraszülöttek táplálása c. rész: 88.400 megtekintés
  • Kenguru-módszer c. rész: 81.500 megtekintés

Összesen: 1.589.000 megtekintés a Facebookon

Kapcsolódó cikkeink

 

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.
Advertisement