SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ismerd meg, milyen titkokat rejtenek a növények!

Családinet [cikkei] - 2019-03-18
 [X]

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet - tartja a már-már közhelynek számító közmondás. Ilyenkor tavasszal, mikor eljön a kertészkedés ideje számtalan virágot, fűszernövényt ültetünk a balkonládákba vagy a kertekbe. De nem mindegy, hogy milyeneket. Szeretnéd tudni, melyik milyen titkos jelentéssel bír? Olvasd el összeállításunkat, ha pedig mesés virágok közt nézelődnél és szívesen betekintenél a legfrissebb kertépítési trendekbe, akkor gyere el március 22-24. között a GardenExpóra! A szakma hazai képviselői a Budapest Arénában mutatják be legfrissebb kerti bútoraikat, gépeiket és eszközeiket a nagyközönség számára.
Ismerd meg, milyen titkokat rejtenek a növények!

 

Rózsa

Talán az egyik legszebb virágunk a kertben. Amellett, hogy a piros rózsa a szerelem jelképe, számtalan más üzenetet is közvetít ez a csodás virág. A fehér rózsa a melankolikus pillanatok jelképe, emellett a hűséget, az ártatlanságot, a tisztaságot is szimbolizálja és egyben a búcsú jele is. A sárga rózsa a beteljesületlen szerelem jele, de szokták adni bocsánatkéréskor is. A narancssárga színű rózsa viszont a csodálatunkat, az elkötelezettségünket is kifejezi.
A Sub Rosa latin kifejezés sokak számára ismeretlen. Azt jelenti, hogy a rózsa alatt, azaz a rózsa jelenlétében elhangzott tárgyalások, megbeszélések mindig titokban maradtak. Kastélyokban, várakban a tárgyalásra kialakított szobákban rózsával díszítették a mennyezetet, ezzel is jelképezve, hogy ami itt elhangzik, az titokban marad.

Gardenexpo 2019 - Fehér rózsa

Liliom

Kertünk másik éke lehet a liliom, amelynek szintén évszázadokra visszanyúló jelentése van: a tisztaság, ártatlanság, de egyben a bódulat szimbóluma is. A keresztény vallásban Szűz Máriához köthető a virág, az ő jelképe, sőt a Bibliában sokszor így is jelölik Máriát. A liliomról érdemes tudni, hogy illata nagyon erős, altató hatású, sőt egyes esetekben rosszullétet is diagnosztizáltak azoknál, akik sokat szagolgatták a virágot.

Gardenexpo 2019 - Liliom

Muskátli

Talán a legkedveltebb virág a magyar kertekben, ablakokban. Viszont azt kevesen tudják róla, hogy sokszor a butaság, ostobaság jelképeként jelent meg. A magyarázata egyszerű: a muskátli az ablakban állva, egyedül búsong, akár egy magára hagyott asszony, aki az ablakban várja a kedvesét. Viszont muskátlit ajándékozni azt jelenti, hogy megtörjük a magányt, érdemes tehát ezzel a csodálatos, többféle színben pompázó virággal díszíteni a házunkat.

Gardenexpo 2019 - Muskátli

Fűszernövények

Végül következzen három fűszernövény, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak a kiskertekben: rozmaring, bazsalikom és menta. Vajon milyen jelentéstartalommal bírnak ezek a növények?

Gardenexpo 2019 - Fűszernövények

Rozmaring – a szerelem növénye

Már az ókor óta ismert, Aphrodité szent növényeként jelenik meg, javítja a memóriát, élénkítő hatása van. Magyarországon szintén a szerelem és a hűség virága. A lakodalomba induló legények kalapjára mindig tűztek egy-egy rozmaringszálat, sőt a menyasszonyok is rozmaring koszorút kaptak. A néphit szerint, ha a ház bejáratához ültetjük, akkor távol tartja a boszorkányokat, a démonokat.

Gardenexpo 2019 - Rozmaring

Bazsalikom – a zöldségek királya

Már az ókorban tisztelték és szerették a bazsalikomot, sokszor a zöldségek királyaként is nevezték. Indiában szent növényként tisztelik, egyes helyeken a sírokra ültetik, de Moldáviában máig él a hit, hogy ha a férfi bazsalikomot kap egy lánytól, akkor az haláláig szeretni fogja. A bazsalikom viszont egyértelműen szerencsét hozó fű, s ha az ablakba tesszük, akkor elűzi a gonoszt a háztól. Egy keresztény legenda szerint Jézus sírja körül bazsalikom nőtt. Ezért sokan Jézus ajándékának is tekintik, ezért található meg sokszor, cserépbe ültetve az ortodox templomok oltárán is.

Gardenexpo 2019 - Bazsalikom

Menta – fertőtlenítés mestere

A görög mitológia szerint a Menthe egy nimfa volt, akibe beleszeretett Hádész, az alvilág ura. Felesége viszont féltékeny volt, ezért növénnyé változtatta a lányt. Ez a legenda is mutatja, hogy a menta nemcsak gyógyít, fűszerez, hanem a szerelem növénye is volt. Hasonlóan, mint a rozmaringot, a házasulandók koszorúba fonták, és ezt viselték a menyegzőn. Emellett a menta fertőtlenítésre is kiváló, amit a rómaiak is tudtak már, ezért ezzel a növénnyel fertőtlenítették, illatosították az asztalt. Eközben pedig kifejtette étvágyfokozó hatását is. Ám a fertőtlenítés szimbóluma Kínában is megjelent, ahol szintén koszorúba fonták, az ajtófélfára rakták, majd elégették – így űzve ki a házból a gonosz szellemeket.

Szépséges növények a Budapest Arénában

Ha szereted a növényeket, netán néhányat be is szereznél a kertedbe vagy a teraszodra, akkor látogass el március 22-24. között a GardenExpóra. Magyarország egyetlen kerti életmód kiállításán álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választéka mellett a legjobb hazai kertszakértők várnak a 8000 négyzetméteres bemutatótérben. Ha építkezés vagy felújítás előtt állsz, szeretnéd saját kertedben megélni a legszebb pillanatokat, vagy csak szenvedélyes kertimádóként kutatod a legjobb trükköket és tanácsokat, itt a helyed!
A GardenExpo társrendezvénye idén is a több ezer virágzó orchideát felvonultató Orchidea Ünnep.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja