SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért lenne szüksége minden óvodásnak a nyári szünetre

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-14
Az alábbi cikk nem lelkiismeretfurdalás-keltés céljából született. Pontosan tudjuk, hogy a dolgozó szülőknek nincs lehetőségük 11 hétre kivenni a gyerekeiket az óvodából. Mivel azonban a kicsinek ettől függetlenül szüksége lenne a hosszabb pihenésre, nem véletlenül javasolják az óvópedagógusok, hogy aki csak teheti, biztosítson nyári szünetet a gyerekének!
Ezért lenne szüksége minden óvodásnak a nyári szünetre

Minden nyár elején ugyanaz a történet. Az óvoda a nyári szünet 11 hetéből csak 4-ben zár be, ám az óvónők mégis azt javasolják, hogy aki teheti, tartsa otthon a fennmaradó időben is a gyerekét. Van, akit nem kell különösebben győzködni, hiszen örül, hogy végre együtt lehet a család, más számára nem kérdés, hogy viszi a gyereket nyáron is, mert dolgozik. Sokan azonban tanácstalanok. Otthon vannak, de nem biztosak benne, hogy jót tesznek, ha egész nyáron kihagyják az óvodát. Pedig a gyereknek sok szempontból inkább javára válik a hosszú nyári szünet.


Az ovi fárasztó

Az óvoda napirendje egészen más, mint az otthoné. Mindennek kötött ideje van, sokkal több a szabály – ami részben a nagy tömeg, részben biztonsági előírások miatt van így -, kevesebb a lehetőség az elmélyülésre. Egy óvodást 30 másik gyerek vesz körül, akikhez folyamatosan alkalmazkodnia kell, az óvó néni pedig, legyen bármilyen kedves, mégsem a feltétel nélkül szerető szülő – és ez igenis fárasztó!

Az óvodai nevelés igen hasznos mind az intellektuális fejlődés, mind a szocializáció szempontjából, pihenésre azonban ebből is szükség van.


Összevont csoportok

Sok szülő sérelmezi, hogy nyáron összevont csoportokkal működik az óvoda, ami azt jelenti, hogy nem a megszokott óvónőkkel és barátokkal tölti a gyerek a napjait. Ennek igen egyszerű oka van: a pedagógus is munkavállaló állampolgár, meghatározott mennyiségű szabadnappal. Ezek kivétele nem bűn, még csak nem is lustaság, hanem pont olyan alapvető emberi jog, mint bármilyen más szakma esetében.

Ettől eltekintve a helyzet valóban nem kellemes a gyerekeknek – és ha már itt tartunk, a szinte ismeretlen gyerekekre vigyázó óvónőknek sem. Ezért akinek lehetősége van rá, érdemes legalább abban az időszakban otthon tartania a gyerekét, amikor a saját óvónője szabadságon van.


Óvodából iskolába

Noha idén hétfői napon kezdődik a tanév, máskor igen gyakori, hogy egy gyerek kedden még óvodába ment, szerdán pedig megkezdi az első osztályt. Az nlc-nek nyilatkozó óvópedagógus, Soltészné Kovács Zita azt javasolja a szülőknek, hogy hacsak egy mód van rá, legalább az augusztus utolsó két hetét tegyék szabaddá iskolakezdő gyermekük számára. Ez ugyanis hatalmas váltás lesz a gyerek életében, amire lelkileg is fel kell készülnie, ez pedig az óvoda zsibongásában lehetetlen. Legyen ez a két hét a ráhangolódásnak, a tanszerek közös beszerzésének, a sok szülő-gyerek beszélgetésnek az időszaka.


Nem igaz, hogy otthon unalmas!

Sokan attól félnek, hogy nem tudják a nagy testvér igényeit összehangolni a kicsiével, és nem képesek tartalmas programot biztosítani gyermekük számára a nyári szünetben. Pedig minden megoldható. Egy 3-6 évesnek nincs szüksége naponta más izgalmas programra, bőven megteszi neki a közeli játszótér vagy az otthoni pancsolás is. A szülő dolga nem az, hogy éjjel-nappal folyamatosan szórakoztassa a gyerekét, hanem hogy békés, szeretetteli légkört biztosítson számára, ahol megpihenhet és feltöltődhet. Egy ilyen nyár után bízhatunk benne, hogy gyermekünk kisimultan fogja kezdeni az új tanévet az óvodában.

Kapcsolódó cikkeink:

Miért ne vidd oviba a nagyot, ha GYES-en vagy a kicsivel? - egy óvónő válasza a nyílt levélre

Szülő vagy szórakoztató személyzet? Avagy hagyjuk néha unatkozni a gyereket!

Kiselsős a családban - Jó tanácsok iskolakezdéshez

Mit kezdjünk a nyári szünettel? - játékötletek a közös családi élményért

Kép: langll / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja