SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szünidei játékok a szabadban - 1. rész

Családinet [cikkei] - 2011-07-12
Összeszedtünk néhány unaloműző ötletet, amit a szabadban, vagy akár otthon is lehet játszani. Könnyen megtanulhatók, szórakoztatók, nem kell hozzá sok kellék.
Szünidei játékok a szabadban - 1. rész

Nézz a szemembe!


A játék menete:
Itt az a lényeg, hogy ki állja tovább a másik pillantását. Álljatok egymással szemben,  igyekezzetek kifejezéstelen „lárva” arcot vágni. Jól nézzetek egymás szemébe. Az veszít, aki először félre néz. A játék nehezíthető azzal, hogy egy harmadik gyerek megpróbálja vicces grimaszokkal, hadonászással magára vonni a figyelmet. Vigyázat, a szembe nézőket nem szabad megérinteni!
Időtartam: 5 perc.
Lakásban, szabadban játszható, nem igényel eszközöket.
A játék fejleszti a koncentrációs készséget.
 

Lufifújó verseny


A játék menete:
Ahány gyerek, annyiféle színű lufit rakjatok ki középre úgy, hogy a körben álló játékosok könnyen elérhessék. Mindenki választ magának egy színt, majd jeladásra minden gyerek felkap egy lufit, gyorsan felfújja, beköti. Aztán máris veszi a másikat és fújja a következőt. Az a nyertes, akinek 5 perc alatt a legtöbb lufija van.  Könnyű megszámolni, hiszen mindenki választott egy színt, egyforma lufikat fújt fel. Tipp a szülőknek: filctollal rá lehet írni a monogramot, ha nem tudunk különböző színű léggömböket beszerezni. A játék fejleszti a mozgáskoordinációt, kitartást.
Időtartam: 5 perc.
Otthon, szabadban játszható.
Szükséges eszköz: lufik.
 

Kopogós játék


A játék menete:
Hosszú keskeny asztal esetén: Helyezkedjetek el az asztal két oldalán. Mindkét kezeteket helyezzétek a lapjára, tenyérrel lefelé. A kezeitek váltakozva helyezkedjenek el a következőképpen: A szemben ülők kissé eltolt pozícióban üljenek, és kezeteket rakjátok a két szemben ülő társatok keze közé.
Ha csak egyik oldalra lehet ülni, vagy széles, ill., kerek az asztal akkor helyezd a kezed jobb- és baloldali szomszédod kezei közé. A legfiatalabb játékos kezd. Egyik kezével koppant, vagy tenyerével rácsap az asztalra.  Az óramutató irányában minden kéz sorjában koppant egyet. Amennyiben egy olyan kéz koppant, amelyik még nem volt soron, le kell venni az asztalról és kimarad a játékból. Ha körben ültök, addig megy a koppantás ill. csapkodás, amíg már csak egyetlen kéz marad az asztalon. Ha sorban ültök, az kezdi majd a következő játékot, aki legutoljára koppantott. Néhány próbajáték után lehet növelni a sebességet. Az a nyertes, akinek utolsóként marad a keze az asztalon. A játék fejleszti a mozgást, ügyességet, koordinációs és koncentrációs készséget.
Időtartam: 5-10 perc.
Lakásban, szabadban játszható.
Szükséges eszközök: asztal, székek.
 

Hol csörög a vekker?


A játék menete:
A legidősebb játékosnak bekötitek a szemét egy kendővel. Megforgatjátok párszor, azután egy sarokba állítjátok. A vekkert egy másik sarokba teszitek, majd megcsörgetitek. A játékosnak meg kell találni a vekkert.
Időtartam: 5-10 perc.
Lakásban, szabadban játszható.
A játék fejleszti a mozgást, koordinációt, ügyességet.
Tipp a szülőknek: A vekker mellett egy kis motivációs ajándék egy szem keksz, vagy apró csoki is várhatja a gyereket.
 

Tojástartó-darc

   
A játék menete:
Számozzátok meg 1-6 vagy 1-10 között a mélyedéseket.
Már kész is a céltábla. Helyezzétek a dobozt a földre vagy egy asztalra. Állva játsszatok. Jelöljetek meg egy helyet, ahonnan dobni lehet. A játékosnak egy pinponglabdával kell beletalálni a dobozba. Ahányas számú gödröcskébe esik a labda, annyi pontot szerez. Mindenki sorrendben egyszer dob. Ezután értékeljétek, kinek van a legtöbb pontja. A nyertes az, aki a legnagyobb pontszámot érte el. Ő fogja majd kezdeni a következő kört. Amennyiben ketten dobjátok a legmagasabb pontszámot, akkor van egy döntő dobás, ahol valaki magasabb pontszámot fog elérni.

Itt is az a szabály, mint az igazi darcnál, addig kell dobni, míg az egyéni dobások összege el nem ér bizonyos pontszámot. Vegyetek egy cédulát, határozzátok meg a dobások összegének maximális pontszámát, és minden dobás eredményét adjátok hozzá az előzőhöz.

Tipp a szülőknek:
Annak érdekében, hogy a dobások ne mindig ugyanarra a helyre érkezzenek, meg lehet számozni tetszőleges sorrendben is a tojásosdobozt. A 9 mellett állhat 1, 5 mellett 8. Aki szeretné, lehet nagyobb számokat is választani. Itt akkor kicsit nehezebb lesz az összeadás.
Időtartam: 10 perc.
Lakásban és a szabadban játszható.
Kellékek: üres tojásos doboz, pingponglabda, filctoll.

A játék fejleszti az ügyességet, a koordinációs, koncentrációs képességet, gyakorolható vele az összeadás.

Indexkép: www.flickr.com

Szünidei játékok a szabadban - 2. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja