SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Allergiások nyaralása - hegyek, tengerpart, barlangterápia

Családinet [cikkei] - 2008-08-18
Az allergiás beteg számára nagy odafigyelést igényel a nyaralás megszervezése. A valóban pihentető kikapcsolódáshoz a legfőbb szempont a megfelelő nyaralóhely kiválasztása.

Allergiások nyaralása - hegyek, tengerpart, barlangterápia

Az úticél kiválasztásánál az allergiás beteg legfontosabb eszköze a térkép mellett a pollennaptár kell, hogy legyen. Az allergén növény virágzásának időpontjában célszerű elkerülnünk az utazást. Miután kiválasztottuk a megfelelő időpontot, a helyszín kapcsán érdemes figyelembe vennünk az alábbi tényezőket:

  • Pollenallergia esetén a vidéki környezetben nagyobb mennyiségben találhatók pollenek.
  • Poratka allergia esetén a szőnyegpadlós szobában állapotunk rosszabbodhat.
  • Amennyiben a háziállatok szőrére fokozódnak tüneteink, úgy érdemes arról is tájékozódnunk, hogy az adott szálláshelyre háziállat bevihető-e. Allergének előfordulására így, még a leggondosabb takarítás mellett is számítanunk kell.
  • Penészgomba-allergia esetén kerüljük a medencéhez közeli, nedvesebb szobákat.
  • Ételallergiás beteg számára ajánlott előzetes információkat gyűjteni a helyi konyha jellegzetességeiről és még elfogyasztásuk előtt megbizonyosodni arról, hogy az egyes fogások nem tartalmaznak allergéneket.

A tengerparti nyaralás előnyös az asztmától, krónikus köhögéstől szenvedők számára, de az allergiás, ekcémás betegek tüneteit is kedvezően befolyásolja a sós levegő. Amennyiben nincs rá lehetőségünk, hogy tengerpartra utazzunk, érdemes olyan belföldi úticélt választanunk, ahol a szálláshely közelében sókabin található. A sóbarlang kiválóan alkalmas a légúti megbetegedésekben –asztma, hörghurut, hörgőgyulladás, orr-melléküreggyulladás-szenvedők kezelésére, illetve immunrendszer erősítő hatású.

A főváros zajától távol, a hegyvidék nem csak nagyszerű túrázási, sportolási lehetőségeket kínál, de tiszta levegőjével nagymértékben hozzájárul az allergiás, asztmás betegek állapotának javulásához. A magasság miatt egyaránt csökken a levegőszennyezettség és az allergének mennyisége. A háziporatkára érzékenyek számára is ideális a hegyvidéki pihenés, a poratka ugyanis 1500 méter felett életképtelenné válik.

A hegyvidéki nyaralás során érdemes egy-egy közeli barlangba is ellátogatnunk. A barlangok alacsony hőmérséklete nem kedvez a baktériumok, vírusok szaporodásának, így lehetőségünk van pár órát allergénektől mentes környezetben eltölteni.

Mind a barlangterápia, mind pedig a sóbarlang kezelés akkor képes igazán kifejteni jótékony hatásait, ha kúraszerűen alkalmazzuk. Nyaralás előtt minden esetben érdemes kezelőorvosunkkal konzultálnunk, így tájékozódhatunk a kezelések igénybevételéhez szükséges beutalókról is, illetve összeállíthatjuk azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyet pihenéshez is feltétlenül fontos magunkkal vinnünk.

www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja