SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Népmesék, amik igazán a gyerekeknek szólnak - Nyereményjáték!

Családinet [cikkei] - 2020-06-15
 [X]

Ha azt mondom népmese, a 70-80-as években születetteknek azonnal megjelenik a szeme előtt a madár, ami virágokat énekel. A Kaláka együttes furulyázik, Szabó Gyula - mindannyiunk nagypapája - pedig belekezd egy újabb történetbe, amiben a lányok pajzánok, a fiúk leleményesek, az ördög pedig mindig pórul jár. A 1980-tól 2012-ig futó, 9 évadot megélt Magyar Népmesék sorozat kedves volt, szórakoztató, de, visszagondolva azért volt benne bőven olyan rész, ami nem igazán kisgyerekeknek való.
Népmesék, amik igazán a gyerekeknek szólnak - Nyereményjáték!

De való-e egyáltalán a népmese gyerekeknek? Ha szigorúan vesszük, a népmese nem gyerekműfaj. A klasszikus meseválogatások között azonban már számos ikonikus népmese gyűjteményt találunk pl.: Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese, Benedek Elek: Világszép nádszál kisasszony, Az arany almafa, Arany László: Szép magyar mesék.

Ezek a gyűjtemények fontosak, hiszen olyan meséket ölelnek fel, amelyek a nép életerejéről, találékonyságáról, humoráról, meleg szívéről tesznek tanúságot, és örökbecsű darabjai a magyar kultúrának, de mind tartalmuk, mind nyelvezetük miatt egyre nehezebben befogadhatóak a mai gyerekeknek.

Zalka Csenge Virág modern mesemondóként ezt a problémát ismerte fel, így a Ribizli a világ végén 39 meséjénél egy olyan nyelvezetet használt, ami a mai gyerekek számára is érthető, élvezhető.

Zalka Csenge Virág - Ribizli a világ végén

A kötet másik különlegessége, hogy főhősei többnyire olyan lányok, nők, asszonyok, akik nem elszenvedői, hanem irányítói a saját sorsuknak.

Bár a főhősök többsége nő, a Ribizli a világ végén nem csak lányoknak szóló könyv.

Mivel a válogatás a teljes Kárpát-medence népmesei kincsének egy igen értékes merítése, minden olyan 6 év feletti gyereknek és felnőttnek ajánljuk, akik szeretnék megtapasztalni az írott mesemondás semmihez sem hasonlítható élményét.

A Ribizli a világ végén illusztrációit Herbszt László készítette, melyek izgalmas vonalvezetése bámulatosan támogatja a kötet hídképző szerepét: a múlt és a jelen között.

Ez a múlt-jövő összekötő szerep az, ami a Ribizli a világ végént nem csak élvezetes olvasmánnyá teszi, hanem érdemessé tette arra, hogy elnyerje a HUBBY az év gyerekkönyve-díját 2020-ban.

Olvass bele a könyvbe itt:
https://mora.hu/content/2019/6/Product/ribizli_a_vilag_vegen_belelapozo_spreads.pdf

Rendeld meg az év gyerekkönyvét kiadói kedvezménnyel itt:
https://mora.hu/konyv/ribizli-a-vilag-vegen-regi-magyar-nepmesek-mai-gyerekeknek/

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Válaszolj az alábbi egyszerü kérdésekre június 24. éjfélig és a helyes választbeküldők között kisorsolunk 2 példányt a Ribizli a világ végén című mesekönyvből, a Móra Kiadó felajánlásában.

Sorsolás: 2020. június 25.

A nyerteseket e-mailben értesítjük.

 

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja