SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Karácsonyi konyhatündér

Családinet [cikkei] - 2006-12-06
Ismét beköszöntött a tél és vele együtt közeledik a Karácsony. Ilyenkor nagy a sürgés-forgás minden családban, hogy minden tökéletes legyen az ünnepre.
Karácsonyi konyhatündér

Hosszasan tervezzük a menüt, órákig serénykedünk a konyhában, hogy amikor összegyűlik végre a család apraja-nagyja, mindenki találjon valami kedvére valót az ünnepi asztalon. Teendők végeláthatatlan sora kígyózik előttünk még az utolsó nap is: el kell készíteni a vacsorát, fel kell díszíteni a karácsonyfát, s közben azon tűnődünk, hogy vajon minden égő működik-e az égősoron.

 

A béke és a szeretet ünnepét sokan idegpróbáló stressz-forrásként élik meg, hiszen az "kényszeres" ajándékozás, a bevásárlás, a tömeg, a karácsonyi sütés-főzés erőpróba a legedzettebbeknek is. Az ünnepekre azonban mégis minden évben mindannyian egy kis időre konyhatündérré válunk, és azon igyekszünk, hogy finomabbnál-finomabb karácsonyi fogásokkal, süteményekkel káprázassuk el családtagjainkat. S ha mégis az ünnepek előtt néhány nappal eluralkodik rajtunk a rémület, íme néhány jó tipp hogyan legyünk úrrá a káoszon.

 

Bevásárlás

A legfontosabb, hogy ne hagyjunk utolsó pillanatra semmit. Jó előre válasszuk ki, mivel szeretnénk idén megörvendeztetni és legfőképpen megvendégelni szeretteinket az ünnepek alatt. Állítsunk össze egy listát mire lesz szükségünk, s ha valami később jut eszünkbe, ne felejtsük el azt is felírni, így biztosan nem marad ki semmi. Az olyan nyersanyagokat, húsokat, italokat, amelyeket gond nélkül tárolhatunk mélyhűtőbe, hűtőben, vagy hűvös helyen, vásároljuk meg időben, így sok időt, idegeskedést takaríthatunk meg, és elkerülhetjük az utolsó napokban jellemző karácsonyi rohamot. Ne felejtsünk el arra sem gondolni, hogy az ünnepek között nem biztos, hogy lesz kedvünk vásárolni.

 

Dekoráció

A Karácsonyi díszeket is érdemes minél előbb beszerezni, hiszen már november közepétől rengeteg szebbnél szebb dísz, és ötletes dekoráció között válogathatunk az üzletekben. Célszerű előre ellenőrizni a meglévő fenyődíszeket is, nehogy későn derüljön ki hogy elfelejtettük pótolni a tavaly leszedéskor összetört csúcsot. Ne felejtsünk el néhány plusz égőt vásárolni, hiszen mindannyian ismerjük milyen bosszantó, amikor éppen szenteste nem működik az égősor a Karácsonyfán. Kisebb gyerekek maguk is készíthetnek díszeket a fenyőfára pattogatott kukorica, kekszek, ételfesték, és apró alakzatú száraztészták felhasználásával.

 

Sütés-főzés

Karácsony idején sok helyen előkerülnek a nagymama receptjei. A többfogásos lakomák, a kiadós ételek, a finom sütemények mind hozzátartoznak a karácsonyi ünnepkörhöz. A hagyományoktól függően van ahol pulyka, van ahol sertés, vagy éppen hal kerül az ünnepi asztalra, és persze elmaradhatatlan a tájegységenként változóan elkészített halászlé, töltött káposzta és beigli is. A leghíresebb talán a szabolcsi töltött káposzta, amelynek jellegzetessége, hogy egészen apró töltelékkel készítik, a halászlék között pedig a bajai, amelyet a benne található 8 tojásos gyufatészta tesz különlegessé.

Amennyiben szeretnénk, hogy mégis valami könnyebb, egészségesebb étel kerüljön az asztalra, válasszuk inkább a halat egy könnyű tésztasalátával! A halak rendkívül egészségesek, s jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A tészták szintén táplálkozástanilag rendkívül értékes ételek, sőt a hazánkban hagyományosan elterjedt tojásos tészták a tojásnak köszönhetően még több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Ha mégis a nagyi receptje mellet döntünk, érdemes odafigyelni, hogy inkább modernebb konyhatechnológiai eljárásokat alkalmazzuk, mint például a grillezés, alufóliában sütés vagy párolás, így nem kell tartanunk a nem kívánt plusz kilóktól sem.

A legtöbb fogást már érdemes jó előre előkészíteni és hűtőben, vagy a fagyasztóban tárolni Karácsonyig, így nem kell az egész ünnepet a konyhában töltenünk. A mézest és az aprósüteményeket is célszerű korábban megsütni, hogy megpuhuljon az ünnepekre.

 

Terítés

Karácsonykor mindenhol előkerülnek a legszebb, féltve őrzött étkészletek, poharak, evőeszközök. Legyünk kreatívak a terítésnél is, dobjuk fel az ünnepi asztalt ötletes díszekkel, gyertyákkal, ünnepi terítővel. Ha adunk a részletekre, készítsünk a karácsonyfadíszekkel harmonizáló asztali dekorációt, s ne feledkezzünk meg szintén a kiválasztott színvilágnak megfelelő adventi koszorúról sem!

Az asztal mellé készítsünk mindent elérhető közelségbe, amire az étkezés során szükség lehet, így elkerülhetjük hogy folyton fel kelljen ugrálnunk, és nyugodtan élvezhetjük a családi beszélgetést.

 

Italok

A gondosan összeállított ünnepi menü mellé jó megválasztott ital dukál. Étvágygerjesztőnek gyenge savú fehér vagy vörös bort, esetleg pezsgőt, leves mellé rosét, halhoz vagy szárnyasokhoz fehérbort, a vörös húshoz, vagy vadhoz pedig vörösbort válasszunk! A desszerthez az édes bor illik a legjobban, a többfogásos ünnepi ebéd záróakkordjaként pedig a konyak. Bízzuk a borok beszerzését a család férfitagjaira, hogy amíg mi sürgünk-forgunk a konyhában, ők is kiegyék részüket a készülődésből.

 

Zene

Az ünnepi hangulat elengedhetetlen eleme a karácsonyi zene. Válogassunk össze néhány CD-t, amelyek már az adventi időszakban is ráhangolnak az ünnepre, de amikor meggyújtjuk a karácsonyfán a gyertyákat, mindenképpen énekeljünk el egy karácsonyi dalt közösen.

 

S ha mégsem sikerülne minden tökéletesen, ne feledjük, hogy szeretteink szemében elsősorban a szeretet számít, amellyel készültünk az ünnepre.

Fotó: Apolonia/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja