A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyes ajándékok

Családinet - 2006-12-19
Sokan vagyunk, akik a napokban még ajándékok után keresgélve járjuk sorra az üzleteket. A kínálat valóban bőséges, választani nehéz.
Veszélyes ajándékok

A gyermekek részére szánt meglepetések esetében döntő szempont lehet a termék zajossága is, egyes játékok ugyanis akár halláskárosodást is okozhatnak.

A szülők számára sem kifejezett öröm, ha a gyermek az ünnepek alatt végig újdonsült, hangosan zakatoló kisvonatával játszik, vagy épp rendőrként lövöldöz pisztolyával. A jelenség hosszú időn át valóban nem csak számunkra lehet zavaró, de a gyermek egészségének rovására is mehet.

Nem szükséges és valójában nem is jelent megoldás, ha a gyermeket tiltjuk a zajos játékoktól, azonban figyelnünk kell, hogyan használja őket. Semmiképpen ne engedjük, hogy a füléhez túl közel emelje, vagy hosszú időn át - napi egy órát meghaladó időtartamot - hallgassa.

A University College London's Ear Institute munkatársai elvégezték a játékok által keltett zajszint mérését. A vizsgálatban a játéktelefonok, játékfegyverek, autók, illetve a különböző gyermekdalokat játszó készülékek vettek részt.

A legveszélyesebbnek a játékfegyverek bizonyultak. A fülben lévő, zajhatásoktól védelmet nyújtó apró izmok és idegösszeköttetések ugyanis a pisztolyok által keltett hirtelen zajra képtelenek időben reagálni, így védelmi funkciójuk sem léphet működésbe.

Az ASTM International olyan szabványosítással foglalkozó társaság, mely többek közt a hangos játékok előállításánál javaslatot tesz az adott termék decibelben mért, ajánlott zaj szintjére. A gyártó cégek számára azonban nem kötelező ezt figyelembe venni.


A megoldás kulcsa tehát egyértelműen a szülők kezében van. Azon felnőttek kezében, akik napjainkban pontosan tisztában vannak azzal, hogy egészséges étrenddel a szívbetegségek megelőzhetőek, s a dohányzás abbahagyásával a tüdőrák kockázata sem nő tovább.

Nincs ez másként a hangos játékok esetében. Hallásunk épségének megőrzéséhez épp úgy bizonyos óvintézkedéseket kell tennünk, mint egyéb más betegségek esetében. Itt a zaj-diéta a megoldás.

A hallás elvesztése rendszerint későbbi életkorban következik be, s fájdalommal nem jár. Éppen ezért hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni azt a sok zajt, ingert, melyeknek egész nap ki vagyunk téve. Ne növeljük ezt a mennyiséget feleslegesen.

Vásárlás előtt mindenképpen próbáljuk ki a választott terméket, ha túl hangosnak találjuk, ne vigyük haza. Amennyiben mégis elkövetnénk ezt a hibát, a hangszóróra helyezett ragasztószalaggal csökkenthetjük a hangerőt.

A hír alapjául a "Noisy Toys May Give Kids an Earful" cikk szolgált.

Forrás: www.orvostkeresek.hu

Fotó: MissMessie / DecorLove.com / CC BY-SA

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja