A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A (húsvéti) tojás veszélyei - néhány szó a tojásallergiáról

Családinet [cikkei] - 2008-03-14
Közeleg a húsvét, jön a sok hímestojás! A sok csinos lány hamarosan tojások sokaságát festi ki locsolkodóinak, a fess fiúk pedig begyűjtik a jutalmat.
De mit teszünk a húsvéti tojással?
A (húsvéti) tojás veszélyei - néhány szó a tojásallergiáról

Természetesen a legtöbben egyszerűen megesszük. Jó, ha tudjuk viszont, hogy nem mindenki teheti meg: vannak, akiknek a szervezete nem képes feldolgozni ezt az ételt.

Becslések szerint Magyarországon a lakosság 1 százaléka szenved tojásallergiában. Nem egyszer nehéz eldönteni, hogy a tojás fehérje vagy sárgája okozza az allergiát, legtöbb esetben azonban a fehérjében található különböző allergizáló anyagok felelősek a probléma kialakulásáért.

Az esetek egyik felében a szervezet képes leküzdeni az allergiát, másik felében azonban az ételallergia élethosszig tarthat. Nem egyszer akár a csirkehúsra és tollra is allergiás reakciókkal válaszol a szervezet. Ebben az esetben sem a tojástermelő állat húsa, sem más szárnyas tojása nem fogyasztható. Ekkor a szárnyasok tollát is kerülni kell; tilos toll ágyneműt használni.

Épp a fentiek miatt, az orvosok nem is ajánlják, hogy a gyermekeket túl korán táplálják tojással. 1-2 éves kor előtt nem ajánlatos allergéneket adni a  kicsiknek. Sokan a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt mégis adnak már hamarabb is. Előfordul tehát, hogy kisgyermekek allergiások lesznek.

A legfőbb tünetek:  az ajkak, szemhéjak duzzanata
bőrkiütés
asztmához hasonló tünetek
köhögés

Ha beigazolódik a tojás-allergia ténye, szigorú diétát kell tartani, a tojást tartalmazó ételeket kerülni kell, az összetevőkben mással kell pótolni a tojást.

További részletek: Az Élelmiszerallergia  portálon

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja