SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Diák-szülő élőlánc az utcákon - tanáraikért állnak ki a gyerekek

Németh Noémi [cikkei] - 2022-10-05
Kedd este 10-ig már 71 iskola tanulói és szülői jelezték, hogy csatlakoznak a demonstrációhoz.
Diák-szülő élőlánc az utcákon - tanáraikért állnak ki a gyerekek

Élőlánc a tanárokért

A mai napra hirdette meg a PDSZ a pedagógus sztrájkot - rengeteg tanár tagadja ma meg a munkát. A szülők egy része úgy támogatja a tanárok tüntetését, hogy nem küldi ma iskolába gyermekét.

Emellett 7:45 és 9:00 között szülő-diák élőlánc szerveződött a Kossuth Lajos utca–Rákóczi úton, a Ferenciek terétől a Keletiig az oktatás állapota és a pedagógusok helyzete miatt. Diákok, szülők és tanárok vettek részt a demonstráción.

diáktüntetés

Forrás: DIÁK-SZÜLŐ ÉLŐLÁNC A TANÁROKÉRT / Facebook

Az útszakaszt az esemény oldalán már előre felosztották a jelentkező iskolák résztvevői között, és többször felhívták a csatlakozók figyelmét, hogy minden szabályt be kell tartaniuk: a forgalmat és a tömegközlekedést például nem akadályozhatták, így az úttestre nem állhattak.

élőlánc

Kép: Eduline.hu / Facebook


diák-szülő élőlánc

Kép: Scsaurszki Tamás

 

Az Eduline videója a helyszínről:
 



 

A Telex közvetítése az eseményről:
 

 

A diákok ezután a tankerülethez vonultak - a Telex fotói a helyszínről:
 


 

Pedagógussztrájk és hídfoglalás a tanárokért október 5-én

A mai napon a tanárok jelentős része nem veszi fel a munkát, este pedig hídfoglalás lesz a Margit hídon. Az eseményre eddig 15.000 ember reagált.

"(ez egy bejelentett tüntetés!)
Kedves Diáktársak, Pedagógusok, Szülők, Felelős Állampolgárok!
Tartsatok velünk október 5-én (szerdán) 17 órától 19 óráig a Margit hídon, hogy újból megmutassuk a kormánynak, hogy a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog! ‼️‼️‼️
Október 5. a pedagógusok világnapja.👨‍🏫
Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik.
Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen! ❌
A sorozatos kiállások, sztrájkok és szolidaritási megmozdulások folytatódnak és nem hagyjuk, hogy tiltakozásaink, kiállásaink következmények nélkül maradjanak!"
- írják az esemény leírásában.

A ma esti programok a következők:

  • 17:00-17:30 - gyülekezés a Jászai Mari téren
  • 17:30-17:35 - nyitó beszéd
  • 17:35-18:00 - hídfoglalás (láncban felvonulás)
  • 18:00-18:30 - dobosok, tánc, éneklés, skandálás
  • 18:30-18:45 - kréta osztás, hídra alkotás
  • 18:45-18:50 - záró beszéd, tüntetés vége
  • 18:50-19:00 - vonulás a Kossuth térre, Noár szolidaritás koncertre
     

Miért sztrájkolnak a pedagógusok?

Egymást érik a tüntetések, demonstrációk, munkabeszüntetések az iskolákban az elmúlt egy évben: hol a pedagógusok kezdenek rövid, néhány órás sztrájkba, hol a diákok állnak ki tanáraik mellett, és szerveznek például élőláncot iskolájuk köré. Pár napja a Fazekas Mihály Gimnázium előtt gyűltek össze többszázan, másnap a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola előtt gyűltek össze a demonstrálók - de lassan szinte minden napra jutott egy-egy ilyen hír a különböző iskolákból.

A PDSZ közleménye szerint a következőket szeretnék elérni:

  • azonnali, egyszeri béremelést mind a pedagógusoknak, mind a nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítőknek (NOKS),
  • a munkaterhelés csökkentését – a régi, heti 22 óránál nem magasabb kötelező óraszám visszaállítását és azt, hogy
  • heti 35 óránál több időre ne legyenek beosztható NOKS-munkakörben dolgozók gyermekfelügyeletre.

Részletes követeléseiket innen lehet letölteni.


Az előzmények
 

A sztrájk ellehetetlenítése

Több botrányos eset is történt az elmúlt hetekben, hónapokban, amik felkorbácsolták az indulatokat - amellett, hogy az egyeztetések, munkabeszüntetések eddig nem vezettek eredményre, és a tanárok nem érték el a céljaikat.

Az egyik ilyen év elején történt: a PSZ és a PDSZ február 8-án jelentette be, hogy március 16-ára egész napos, akár határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek, és ez alatt gyermekfelügyeletet sem biztosítanának. A válaszra nem kellett sokat várniuk. Az engedélyt megkapták.

A bíróság által jogszerűnek ítélt sztrájk megtartása után azonban váratlan fordulat következett: a Fővárosi Ítélőtábla a 2022. február 10-én tárgyaláson kívül hozott ítéletével megváltoztatta a bíróság elsőfokú végzését, és megállapította, hogy a január 31-én tartott sztrájk jogellenes volt.

Február 11-én pedig a koronavírus miatti veszélyhelyzetet kihasználva egy új kormányrendelet is született, melyben az iskolák sztrájk alatti működését szabályozták. A rendelet - mely a veszélyhelyzet visszavonásáig lesz érvényben - szerint 

  • a sztrájk minden munkanapján biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, a gyerekek saját osztályában 
  • az érettségire készülő középiskolásoknak minden érettségire felkészítő órát meg kell tartani 
  • a többi tanulónak minden tárgyból kötelező megtartani a tanórák felét.

Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítették a tanárok sztrájkját: a döntés hatalmas port kavart a pedagógusok és a szakszervezetek körében.


5 tanár kirúgása a Kölcseyből azért, mert sztrájkoltak

Ezután szeptember 30. újabb hullámot indított el: legalább öt tanárt ugyanis azonnali hatállyal elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert csatlakoztak a polgári engedetlenséghez. A tankerület vetezői személyesen jelentek meg a gimnáziumban, hogy átadják az elbocsátásról szóló dokumentumokat.

A Kölcseyben az elmúlt hónapokban több engedetlenségi akciót is tartottak a tanárok - ahogy egyébként számtalan más iskolában is. Szeptember 5-én 30 ott dolgozó pedagógus vett részt a polgári engedetlenségi akcióban, majd a Nyugati téren hívták fel a figyelmet az oktatás tarthatatlan állapotára.

Az itt tiltakozó tanárok pár nappal később névre szóló levelet kaptak a tankerülettől, melyben figyelmeztették őket: ha még egy ilyen akcióban részt vesznek, azonnali felmentéssel kell számolniuk. Ennek ellenére több tanár vállalta a részvételt az újabb engedetlenségi akcióban is - a tankerület úgy tűnik, állta a szavát, és valóban azonnali hatállyal elbocsátották őket.


A diákok példátlan és megható összefogása tanáraikért

Még aznap este több száz diák gyűlt össze az iskola előtt, a kapuban pedig "el a kezekkel a tanárainktól!" feliratot helyezték el.

Tegnap a Szent István Gimnázium diákjai próbálták megakadályozni egy csendes és nyugodt élőlánccal, hogy a tankerület képviselői át tudják adni a figyelmeztetésről vagy elbocsájtásról szóló leveleket a tanáraiknak.

Hatalmas az összefogás a pedagógusokért, ezt az utóbbi hetekben nap mint nap láthatjuk. Civilek, szülők és gyerekek állnak ki mellettük az ország különböző pontjain. Tanárok nélkül ugyanis nincs jövő. 

Indexkép: Telex / Facebook

Olvasd el ezt is: 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja