A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A 11. kerületi szülők továbbra is harcolnak óvodáik függetlenségért
A "feltételes mód" nem nyugtatta meg a szülői közösséget

Családinet - 2015-04-20
Pár héttel ezelőtt indult útjára az a szülői kezdeményezés, amely politikától és óvodavezetőktől teljesen függetlenítve magát Újbudai Óvodák Szülői Közössége néven mindent megtesz annak érdekében, hogy a jelenleg tervezett óvoda-összevonás az eddig előterjesztett formában, a jelenlegi előkészítettség mellett, a tervezett ütemezés szerint NE valósuljon meg.
A 11. kerületi szülők továbbra is harcolnak óvodáik függetlenségért
A "feltételes mód" nem nyugtatta meg a szülői közösséget

Az elmúlt napokban két békés megmozdulást is szerveztek, a keddi demonstráció után pár nappal az önkormányzat közleményben reagált, amely szerint „társadalmi egyeztetés után módosulhat a Köznevelési Koncepció.”

A szülőket azonban nem nyugtatta meg a feltételes mód és továbbra is úgy látják, nagyon sok megválaszolatlanul hagyott kérdés van porondon.

Ugyanezen a napon ugyanis szintén felkerült az Önkormányzat honlapjára a 2015.04.23-i ülés tervezett napirendje, amelynek 18. pontja a Köznevelési koncepció felülvizsgálata. Az előterjesztésben a szülők által felvetett javaslatokból csak elenyészően kevés került be, ugyanakkor a döntési javaslatban továbbra is az szerepel, hogy az eddig önállóan működő 23 óvoda megszüntetésre kerül, és létrehoznák az új intézményeket.

Éppen ezért tegnap több százan gyűltek össze a 11. kerületi Bikás Parkban, ahol élőlánccal, lufikkal és transzparensekkel tiltakoztak a tervezett óvoda-összevonások ellen. Hangsúlyozták, a támogatottság nagyságrendekkel nagyobb, mint a megmozduláson résztvevők száma.

A szülői közösség következő lépésként levélben fordul a polgármesterhez és a képviselőkhöz, hogy a Köznevelési törvény (2011. évi CXC. törvény) 83.§ (5) bekezdésével összhangban legalább 15 napot biztosítsanak számukra véleményük kialakításához.

Ezen kívül tekintettel arra, hogy az Önkormányzati törvény értelmében a képviselő testületi ülések és a bizottsági ülések nyilvánosak, az Újbudai Óvodák Szülői Közössége részt kíván venni a Kulturális és Köznevelési Bizottság valamint a képviselő-testület erre irányuló (2015.04.21.-i és 04.23.-i illetve azt követő) ülésén.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy senki se politikai harcként tekintsen az összefogásunkra, ez nem az önkormányzat vagy a jelenlegi vezetés ellen szól, hanem a tervezett változtatásokkal nem értünk egyet, nem értjük a miértjét, hiszen megítélésük szerint a Koncepció jelenleg a gyerekek, a szülők és az óvodák számára is csak hátrányos változást hoz.”– mondta el Nagy Margit, a szülői összefogás egyik aktív résztvevője.

Soós Enikő, a Szülői Közösség tagjaként hozzátette:

„Szeretnénk azt is hangsúlyozni, hogy a kezdeményezés nem köthető egy vagy több intézményhez, pedagógushoz, vagy akár vezetőhöz, az érintett kerületi óvodák szülői közösségéről beszélünk, mindentől és mindenkitől függetlenül.”

„Azért tartjuk fontosnak ezt kiemelni, mert sajnos a szülők a legtöbb óvodában azt tapasztalják, hogy az önkormányzat a szülői érdekérvényesítést az óvodai vezetőkön és alkalmazottakon való nyomásgyakorlással próbálja megakadályozni, vagyis a jelenlegi helyzetben az óvodáktól várja el, hogy a szülőket visszafogja, miközben a szülői tiltakozást az önkormányzat eljárása váltotta ki, így a szülők szerint a kialakult helyzetet az óvodavezetők helyett az önkormányzatnak kellene megoldania, a civil jogaikat gyakoroló szülők közösségével való egyeztetéssel. Ezért összefogva és Szülői Közösségbe tömörülve egységesen fellépve szeretnénk érvényt szerezni igényeinknek, és védeni kívánjuk ezzel az óvodai dolgozókat is.” – fejtette ki a kérdéskört bővebben a Szülői Közösség részéről Bánhalmi Emilné is.

A szülők ugyanakkor - ahogy a már megküldött beadványban is megtették - változatlanul felajánlják a mögöttük álló - gazdasági, pénzügyi, jogi, pedagógiai, pszichológiai és vezetéselméleti tapasztalatokkal rendelkező - szülői bázis szaktudását és együttműködését, valamint kompromisszumkészségüket Újbuda színvonalas oktatási rendszerének megtartása és további fejlesztése érdekében, bízva abban, hogy megtalálják azt a megoldást, amely minden érintett fél számára megfelelő és elfogadható.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja