SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

”Csak nehogy a végén ránk szakadjon az egész rendszer!” - A gyerekek a legnagyobb vesztesei a tanárhiánynak

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-25
"A tanárhiány nem létezik, degeszre keresem magam, minden iskola teljesen felszerelt, ...az oktatási rendszer szárnyal..." Ja, persze. Csak éppen a nyolcadikos fiam még sosem látott fizika tanárt. A matematikát pedig az énektanár tanítja.
Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja a Családinetnek elmondta, onnan látszik, hogy mekkora a baj, hogy már "bármely szakos" kollégát keresnek. Hiszen senki sem akar elmenni pedagógusnak garantált bérminimumért plusz 10% ágazati szakmai pótlékért.
”Csak nehogy a végén ránk szakadjon az egész rendszer!” - A gyerekek a legnagyobb vesztesei a tanárhiánynak

Már az is mindegy, milyen szakos tanár, legalább vigyázzon valaki a gyerekekre az iskolában

Baj van. Nagyon nagy baj - kezdi a beszélgetést Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja, aki szerint a legnagyobb árulkodó jel a tanárhiánnyal kapcsolatban, hogy már bármely szakos kollégát keresnek. Hiány van a tanárokból és az óvodapedagógusokból is.

”Ha nem kapnak szakos pedagógust, akkor megnézik, ki tudná vállalni az adott tantárgyat. Én is tanítottam kémiát, pedig nem vagyok kémiaszakos. De volt olyan szülő, aki jelezte felénk, hogy a nyolcadikos gyereke még nem látott fizika tanárt. Ez sajnos egy régóta létező probléma.”
 

Vagyis itt már sokszor nem az a cél, hogy az adott szakos tanár tartsa meg az órát, hanem hogy legyen egyáltalán valaki, bárki, aki felügyel a gyerekekre.

”Amikor arról beszélnek, hogy hazugság a pedagógushiány, nincs is tanárhiány, nézzük meg a krétát, hiszen minden óra be van írva, akkor én azt üzenném, hogy neveket minden órához be lehet írni. A kérdés csak az, hogy az illető ténylegesen szaktanár-e. Arról nem is beszélve, hogy ha egy pedagógus kiesik, mert beteg, vagy más okból tartósan hiányzik, akkor elég sok szakon nem megoldható a szakos helyettesítés.”


Ki megy el tanárnak a mai világban?

Évek óta probléma, hogy kevesen jelentkeznek tanárképzésre, és akik el is végzik, azok közül sokan el se mennek tanítani - akik mégis, azok közül pedig sokan már nagyon hamar elhagyják a pályát. Ráadásul most sokan igénybe tudják venni a 40 év jogosultsági idő után járó nyugdíjazást. Így sorban esnek ki az emberek. Utánpótlás viszont nincs.

”Nem mennek el a fiatalok pedagógusnak. Nem mennek el, mert nem hajlandóak garantált bérminimumért dolgozni. Márpedig a kezdőfizetés ilyen, illetve erre adnak tavaly óta 10% ágazati szakmai pótlékot, ezzel a pedagógusok utolérték az iskolatitkárokat vagy a pedagógiai asszisztenseket, akik évek óta kapnak ilyen pótlékokat.”


A tanárhiányt úgy oldják meg, hogy:
 

  • szétosztják az órákat, csúcsra járatják az óraszámokat. De hozzá kell tenni, hogy ha valakinek 4 órával emelik a bérét, az valójában sokkal több munkaóra, hiszen az órákra készülni is kell, a dolgozatokat pedig ki kell javítani, stb.
  • legrosszabb esetben az iskolák óraadókat alkalmaznak. Csakhogy az óraadókat nem lehet beosztani ügyeletbe, és iskolai dokumentumok megírására vagy más feladatokra sem alkalmazhatóak, hiszen ők nem tagjai a tantestületnek.

diákok iskolábanMax Fischer fotója a Pexels oldaláról


A gyerekek a legnagyobb vesztesei

Állandó bizonytalanság és fluktuáció. Ebben élnek a gyerekek. Ha ugyanis változik a pedagógus személye, akkor felfordul az élet.

”A pedagógusoknak más módszereik, elvárásaik vannak, ráadásul újra és újra fel kell mérniük, hogy hol tartanak a gyerekek. A digitális oktatás miatt még mindig sok a lemaradás és a pótolni való. Ha pedig ez egy új pedagógussal is társul, akkor fennáll a nulláról indulás esélye.”


"Csak nehogy a végén ránk szakadjon az egész rendszer"

Balatoni József, Jocó bácsi néven elhíresült történelemtanár és író a helyzettel kapcsolatban nemrég így fogalmazott:

”Még pár nap pihenés, véget ér a három hónapos nyári szünetem, és aztán újra elkezdődik a munka. Már nagyon várom, mert annyi jót olvasni, hallani és nagyon kíváncsi vagyok rá, milyen lesz így a tanév. Tényleg. 😉
Hisz a tanárhiány nem létezik, degeszre keresem magam, minden iskola teljesen felszerelt minden téren, jönnek a robotok, az oktatási rendszer szárnyal, és elég már csak annyit tudni, amennyit a diáknak éppen kell. 😎
Milyen jó már, hogy mennyit változott a helyzet egy nyár alatt, nem?! 😂
Mondjuk nem is értem, miért nem lett mindenki tanár. Pedig most aztán már tényleg minden a lehető legszuperebb.
Csak nehogy a végén ránk szakadjon az egész rendszer úgy, ahogy van. Mert az előbb lesz, mint robotok, az tuti.
Aztán majd romeltakaríthatunk.
És ez egészen addig vicces is, meg lehet rajta nevetni, amíg nem gondolunk bele, hogy itt gyerekek jövőjéről van szó. Mert akkor már nem is olyan vicces...

Indexkép: Arthur Krijgsman fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja