SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

800 ezer forintos bruttó átlagbér - ezt ígérte Gulyás Gergely 2027-re a pedagógusoknak

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-05
2027-re 800 ezer forintos bruttó átlagbért ígért a pedagógusoknak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétvégi Tranzit fesztiválon.
800 ezer forintos bruttó átlagbér - ezt ígérte Gulyás Gergely 2027-re a pedagógusoknak

Az iskolákban dolgozók nem tudnak 2027-ig várni 

A Tranzit fesztiválon beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy 2027-re, az ütemezett bérfejlesztés végére a pedagógusok átlagos fizetése bruttó 800 ezer forintra emelkedne. Hangsúlyozta azonban, hogy csak akkor tudják emelni a béreket, ha sikerül megállapodni az unióval.

A két nagy pedagógus szakszervezet szerint azonban az iskolákban dolgozók nem tudnak 2027-ig várni a fizetésemeléssel, ugyanis rengetegen hagyják el a pályát megélhetési problémák miatt. 


Lassan már ott tartunk, hogy nem lesz, aki tanítson

Becsengettek. Új tanév, új élet. Vagy mégsem? Mintha semmi sem változott volna:

 • a tantermek állapota ugyanolyan rossz
 • fiatal tanárokat lasszóval sem lehet fogni
 • a tanárhiány egyre súlyosabb: már bármilyen szakos kollégát keresnek
 • Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja szerint a fizetés egyáltalán nem tisztes
 • és ami a legmegdöbbentőbb: a pedagógusnak mindössze annyit kell tudnia, hogy a középszintű érettségire felkészítse a diákokat, ha emelt szintű érettségire szeretné felkészíteni őket, akkor egy 1 éves továbbképzésen kell részt vennie
   

Miért a történelemtanár tanítja a matematikát?

A kérdés költői. A válasz egyszerű: azért, mert nincs matematikatanár. És nem volt tavaly sem. És azelőtt sem. A tanárhiány évek óta probléma az iskolákban. Nagy Erzsébet azt mondja, az idősebb tanárok elmennek nyugdíjba, miközben nincs utánpótlás.

”Nem mennek el a fiatalok pedagógusnak. Nem mennek el, mert nem hajlandóak garantált bérminimumért dolgozni. Márpedig a kezdőfizetés ilyen, illetve erre adnak tavaly óta 10% ágazati szakmai pótlékot, ezzel a pedagógusok utolérték az iskolatitkárokat vagy a pedagógiai asszisztenseket, akik évek óta kapnak ilyen pótlékokat.”


De hogy számokkal is érzékeltessük:

Tavaly egy kezdő tanár nettó 160 ezer forintos fizetésre számíthatott pótlékkal együtt.

”A kormány szerint az idősebb pedagógusok jövedelme tisztes megélhetést biztosít. Pedig ez egyáltalán nem tisztes. 309 ezer forint nettó. A pótlékemelésnek köszönhetően ennyit kereshet ma az, aki pedagógus 2-es minősítésben van, egyetemi végzettséggel, 40 évvel. A többi középkorú pedagógusnak általában 220-240 ezer forint között van a fizetése.”
 

Takarítónőt is küldtek már be órára

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a Családinetnek korábban azt mondta, hogy több olyan visszajelzés is érkezett, miszerint szakképesítés nélkülieket küldenek be az órákra.

”Már ott tartunk, hogy hallgatókat toboroznak, akiknek még nincs diplomájuk és a jogszabály szerint nem is taníthatnának. De pedagógiai asszisztenseket is küldenek be órára, sőt, több iskolából is azt jelezték, hogy takarítónőt küldenek be. Csak hogy legyen valaki, aki vigyáz a gyerekekre.”
 

Érezni a rendszer összeomlását: tüntetés Budapesten

Pár nappal ezelőtt többezer tanár, diák és szülő tüntetett Budapesten. Azt kérték a kormánytól, hogy változtassanak, legyenek jobb körülmények az oktatásban, emeljék a pedagógusok bérét, legyen megoldás a tanárhiányra, a tananyag pedig tanítható és tanulható legyen.
 

A következő követeléseket fogalmazták meg: 
 

 • "Megoldást a tanárhiányra!
 • Tanítható, és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
 • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
 • Figyelmet az oktatásra!"

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja