SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ekkor kezdődhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon

Németh Noémi [cikkei] - 2021-07-29
Újra erősödik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben: a szakemberek számításai szerint egy hónap múlva érkezik Magyarországra a negyedik hullám, melyet az augusztus 20-ai hosszú hétvége és az iskolakezdés súlyosbíthat.
Ekkor kezdődhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországon

Vattay Gábor járványelemző az ATV-nek számolt be a járványhelyzet várható alakulásáról. Magyarországon 15 naponként duplázódik meg az új esetek száma: míg kéthete napi 40 új fertőzött volt, napjainkban már napi 80, s ez a szám augusztus 20-ra napi 250 is lehet.

A számítások során a külföldi példákat is figyelembe vették, melyekből kitűnt, hogy a delta variáns főleg az iskolákban és a tömegrendezvényeken terjed - amint korlátozták a szórakozóhelyek működését, azonnal kedvezőbben alakultak a statisztikai adatok. Ezzel párhuzamosan jelentős javulás történt a nyári szünet kezdetekor is, s ebből arra következtetnek, hogy az iskolák újranyitásakor a helyzet romlani fog. Szeptember közepére már napi többezres új esetszámokra számítanak.


Mai adatok: nincs újabb halálos áldozat, 65 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon

Nincs újabb halálos áldozat, újabb 65 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - jelent meg a koronavirus.gov.hu-n csütörtökön, kiemelve: eddig 5 611 260 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 418 198-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 809 427-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma változatlanul 30 025, és 747 512 ember tekinthető gyógyultnak.

Kórházban 79 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma pedig 31 890-re csökkent. Hatósági házi karanténban 1412-en vannak, a mintavételek száma 6 323 793.

Közölték: a teljes átoltottságot tekintve Magyarország továbbra is az elsők között van az Európai Unióban (EU), így járványügyi szempontból az egyik legbiztonságosabb ország. A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért azt kérik, aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Kiemelték: az operatív törzs Európában elsőként, augusztus 1-jétől lehetővé teszi a harmadik oltást mindenkinek. A harmadik oltás az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki. Elsősorban az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, a legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják a harmadik oltás felvételét - tették hozzá.

Azt írták: az átoltottság növeléséért a még be nem oltott időseket személyesen is felkeresik háziorvosok, orvostanhallgatók. Az oltás beadása megtörténhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is. "A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás" - hangsúlyozták.

Oltásra továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, érvényes regisztrációval pedig interneten is foglalhatók időpontok az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők - köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is - automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-vakcina is elérhető - fűzték hozzá.

Kitértek arra is, hogy Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a határ mentén élők számára is, ezzel növelve az ország járvány elleni védettségét. Emlékeztettek: a kórházakban, szakrendelőkben, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

Kitértek arra is, hogy a kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív már online is kitölthető a https://nemzetikonzultacio.kormany.hu weboldalon.

A közleményben arról is írtak, hogy elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azok az állampolgárok, akik unión belüli utazást terveznek, digitálisan letölthetik az uniós Covid-igazolást az EESZT lakossági portáljára belépve. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és hivatalból nem küldik ki - hívták fel a figyelmet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 539) és Pest megyében (112 259) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 768), Győr-Moson-Sopron (44 496) és Hajdú-Bihar megye (42 641). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 17 794 fertőzöttel - írja az MTI.
 

A fertőzöttek száma 195,9 millió, a halálos áldozatoké 4,186 millió a világon

A világon 195 911 151 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 4 186 657 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 195 270 056 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 176 630 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 672 640 fő eddig a napig.

  • Az USA-ban a halálos áldozatok száma 611 801.
  • Indiában 31 484 605 fertőzöttet és 422 022 halálos áldozatot jegyeztek fel. 
  • Brazíliában 19 797 086 fertőzöttről és 553 179 halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 6 116 853 fertőzöttet és 111 923 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Oroszországban 6 116 249-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 153 620-ra emelkedett.
  • Az Egyesült Királyságban 5 797 445 a fertőzöttek száma, és 129 718-an haltak meg a betegségben.
  • Törökországban 5 660 469 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 51 124.
  • Argentínában 4 891 810 a fertőzöttek és 104 822 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 395 602 fertőzöttet és 81 396 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 330 739 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 010.
  • Németországban 3 777 236 a fertőzöttek száma, 91 709 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 882 465 fertőzöttet és 75 252 halálesetet tartanak nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el - olvasható az MTI-n.

Indexkép: imperioame / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja