SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hétfőn nem lesz kötelező óvodába, iskolába menni a gyerekeknek

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-04-15
A hétfőtől újra megnyíló iskolák alsó tagozataiba és az óvodákba nem lesz kötelező bevinni a gyerekeket, akik az intézményvezető engedélyével otthon maradhatnak - közölte a köznevelésért felelős államtitkár, az operatív törzs tájékoztatóján.
Hétfőn nem lesz kötelező óvodába, iskolába menni a gyerekeknek

Hol kezdődik meg az oktatás április 19-én?

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentése alapján hétfőtől, kizárólag az óvodák és általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak lesz jelenléti oktatás.

Mit tehet a szülő, ha hétfőn nem szeretné oktatási intézménybe vinni a gyermekét a járványveszély miatt?

Aki szülőként úgy dönt, hogy hétfőtől a járványhelyzetre tekintettel otthon tartja óvodás vagy kisiskolás gyermekét, az megteheti. A járványügyi helyzeteben az óvodai intézményvezetőknek és az iskolaigazgatóknak felhatalmazásuk van arra, hogy engedélyezzék a távollétet. Fontos, hogy a hiányzást, igazolt hiányzásként kérje elismerni a szülő és előre írásban jelezze a vezetőnek.

Aki a tanévben 250 óránál többet hiányzik, és az éves teljesítménye alapján nem osztályozható vagy nincs elég érdemjegye, ő a tantestület döntése alapján az év végén osztályozó vizsgát tehet. A kormány ezt a jogkört továbbra sem vonja el az oktatási intézményektől, és a jövőben sem tervezi. Az osztályozó vizsga teszi lehetővé ugyanis, hogy a tanuló tanéve érvényes legyen.

Milyen oktatás lesz az iskolákban?

Ahol hétfőtől beindul a jelenléti oktatás, ott hibrid tanulás nem lehetséges. Maruzsa Zoltán elmondta: a pedagógusok megtartják az órákat a jelenlévő diákoknak, de nem várható el tőlük, hogy kétszer oktassanak, ezért az alsó tagozatban nem lesz párhuzamosan digitális és tantermi oktatás. Az otthon maradt gyerekek a tanítóktól, online kaphatják meg a tananyagot és a házi feladatot.

Mire számíthatnak az óvodások?

Az óvodákban jelenleg gyerekfelügyelet van, vegyes csoportokban zajlik az óvodai élet. Hétfőtől azonban minden gyermek a saját csoportjába kerül vissza, mert az egy zárt kör, ami növeli a biztonságot. Az óvodáktól azt várják, hogy a gyerekek mindenképpen az eddigi megszokott környezetükben legyenek és a saját óvónőjük foglalkozzon velük. A kormány arra kéri az intézményvezetőket, hogy az óvodákban akkor se szervezzenek összevont csoportokat, ha a normál helyzethez képest jóval kevesebb a csoportlétszám.

Milyen óvintézkedések lesznek az oktatási intézményekben?

Az óvodákban és az iskolákban a tanévkezdéstől érvényben lévő protokoll tér vissza, tehát hétfőtől újra kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a fertőtlenítés, a távolságtartás és ajánlott a maszkhasználat. A Pedagógusok Szakszervezetének a részéről felmerült a csoportbontás lehetősége, de a köznevelési államtitkár szerint azt, hogy mindenhol megfelezzék a létszámot nem lehet megoldani, mert ahhoz kétszer ennyi tanítóra lenne szükség.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja