SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezeket a cikkeket szerettük a legjobban 2019-ben

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-01-07
A szerkesztőség tagjai összegyűjtötték a szívüknek legkedvesebb írásokat az elmúlt évből. A Te kedvenced is köztük van?
Ezeket a cikkeket szerettük a legjobban 2019-ben


Krízis a gyermekkor közepén: 9-10 évesen minden megváltozik

A gyerekek életében 9-10 éves koruk közül visszavonhatatlanul véget ér valami. Mi zajlik le ilyenkor a lelkükben? Ennek jártunk utána.

Kiskamaszok

Kép: florentiabuckingham / pixabay


Kirekesztés az óvodában, iskolában, avagy mi a dolgunk az ösztöneinkkel? - Csoportdinamikai gyorstalpaló szülőknek, nevelőknek

Frank Orsolya gyermekpszichológus közhelyektől mentes elemzése a gyerekek közti harcokról és a csoportdinamikáról. Mi az oka annak, hogy az ovisok és a kisiskolások szuperérzékeny radarjaikkal veszik észre és pécézik ki a gyengébbet? Valóban csak a rosszul nevelt gyerekek viselkednek így? Vagy a jelenségnek egészen ősi gyökerei vannak? És mi szülőként mit tehetünk, ha meg akarjuk fékezni a csúfolódást?

Magányos gyerek

Indexkép: Victoria_Borodinova / pixabay


"Ne add fel! Ne utálj meg engem!" - ezt kérné tőled kamaszod, ha beleshetnél a gondolataiba

Ezek a gondolatok kavarognak a felszínen zárkózott és goromba tizenéves lelkében. Az egész valójában nem is teljesen ismeretlen azoknak, akik legalább valamennyire képesek még visszaemlékezni a saját kamaszkorukra.

Kamasz

Kép: LewiZ / pixabay


Kütyük nélkül sem unatkoztak: gyerekjátékok a 20. században

Fényképgyűjtemény játszó gyerekekről a 20. század minden évtizedéből. Retro-rajongóknak és a nosztalgiát kedvelőknek kötelező!

Tricikli

Kép: Fortepan / Baráth Endre


Az első ország, ahol betiltják az eldobható pelenkákat

A kis csendes-óceáni sziget, Vaunatu nagyon megszenvedi a klímaváltozást. Éppen ezért drákói környezetvédelmi intézkedéseket vezetett be: a műanyag evőeszközök, szívószálak és ételhordók után most az eldobható pelenkákat is betiltotta. Bár a nőjogi szervezeteke egy része tiltakozott a lépés ellen, mondván, az aránytalanul nagy terhet ró az anyákra, a miniszterelnök bízik az állampolgárok megértésében, hiszen az élővilág megóvása mindenkinek közös ügye.

Mosható pelenka

Kép: PublicDomainPictures / pixabay



Ez a család örökre véget vetett a képernyőzésnek - a hatás lenyűgöző

Egy amerikai család úgy döntött, a gyerekeik többet nem játszhatnak a telefonon és a számítógépen. Azóta mindenki kivirult. Érdemes elolvasni a történetüket!

Olvasás

Kép: Molly DeFrank / Facebook


7 meglepő dolog, amit Vekerdy Tamástól tanultunk

A tavalyi év talán legnagyobb vesztesége Vekerdy Tamás halála volt. Mi ezzel az írással búcsúztunk tőle.

Szabadság

Kép: Yuganov Konstantin / shutterstock


Fogadjunk, hogy idén nyáron olvasni fog a gyereked! 30 szuper gyerekkönyv 1- 4. osztályosoknak

Az Égigérő blog 30, alsó tagozatosoknak ajánlható gyerekkönyvet gyűjtött össze, amelyekkel nem csak a nyár, hanem az egész év tartalmasan telhet el.

Olvasás

Kép: PublicDomainPictures / pixabay


Nem kitűnő bizonyítvány, hanem feltétel nélküli szeretet kell a sikeres élethez?

A félévi bizonyítványosztás közeledtével újra aktuálissá válik a téma: mennyire fontosak a jegyek? Előnyben indul-e bármilyen szempontból a kitűnő tanuló? Vagy valami egészen más kell a kiegyensúlyozott, boldog élethez?

Ölelés

Kép: markzfilter / Pixabay


35 szép vers az ovis ballagásra

35 kedves vers, amelyekkel a nagycsoportosok elbúcsúzhatnak az óvodától, óvó néniktől, dadusoktól.

Versek ballagásra


Kép: GDJ / Pixabay


7 jele annak, hogy nagyszerű szülő vagy

Milyen a jó szülő? Empatikus, de nem reagálja túl a gyerek fájdalmát, képes korlátokat felállítani anélkül, hogy címkézne, támasza a gyereknek, aki tudja, hogy minden körülmények között kifejezheti neki az érzelmeit.

Jó szülők

Kép: Dean Drobot / shutterstock


7 ok, amiért a szigorú nevelés tesz a legjobbat a gyereknek

Sokan azért félnek a szigorú neveléstől, mert hideg, szeretetlen, esetleg bántalmazó értenek alatta. Pedig a szerető szigor nagyon nem ilyen: inkább kapaszkodót ad a gyereknek, ami segítségével sikeres, magabiztos felnőtté válhat.

Szigorú nevelés

Kép: ambermb / pixabay


9 mondat, amelyet gyermeked szeretne hallani tőled

9 olyan rövid elismerő mondat, amelyet minden szülőnek el kéne mondania a gyermekének.

Fontos mondatok

Kép: pixabay


Búcsúajándék ötletek az óvó néniknek, tanároknak

Akár udvarias év végi ajándékozás, akár személyre szóló meglepetés a gyerek szívének különösen kedves pedagógusoknak, érdemes olyat választani, aminek az ajándékozott is örül. A cikk végén egy óvónő is elmeséli, mivel lehet igazán levenni a lábáról.

Búcsúajándék

 

A semmilyen korlátot nem állító szülő éppoly félelmetes a gyerek számára, mint a mindent szigorúan büntető

A mai szülők egy része még a saját bőrén tapasztalta meg a merev, korlátozó nevelés szörnyűségeit. Érthető, hogy elhatározták: náluk máshogy lesz. A probléma csak az, hogy pozitív minták nélkülkül könnyen esnek az ellenkező végletbe, és fosztják meg a gyereket a biztonságot nyújtó korlátoktól. Az így felnövő kicsi pedig éppúgy fél, mint az, aki a szigorú szüleitől retteg.

Korlát nélkül

Kép: StockSnap / pixabay


Gyerekek, akik átvették az irányítást - pedig nem is ők kérték

Szülőként válaszolunk a gyerekünk igényeire, ez nem is kérdés. De hol végződik a jogos igény, és hol kezdődik a gyermekuralom, a szülő vég nélküli ugráltatása?


Kép: Myriams-Fotos / pixabay



Hogyan fejleszti a gyerekeket, ha a természetben játszanak? - 5 játékötlet a szabadban

A természetben töltött idő nemcsak remek kikapcsolódás a család számára, de a testi-lelki egészség és a szoros családi kötelékek kialakításának is nagyszerű terepe.


Fotó: Amelia Wells / flickr

 

Hová tűnt a szabadság? Az elveszett gyerekkor nyomában

Túlféltett, szabadidővel alig rendelkező, mégis folyton unatkozó gyerekek, hajszolt szülők, összeroppantó családi logisztika: a szakértők már évtizedekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy nem jó irányba tart a gyereknevelés, a helyzet azonban mégis egyre csak romlik. Mit tehet a szülő, ha vissza akar adni valamit a gyermekének az ellopott gyerekkorból?

Virágot szagoló kislány
Kép: Pixabay / pexels
 


Mindenki más hibás, csak mi nem? - Miért nem tanítjuk meg a gyerekeket a felelősségvállalásra?

Kinek a hibája, ha a gyerekkel nem játszanak a kortársai? Ha nem jön ki a tanítójával? Valóban a pedagógus az alkalmatlan, ha jelzi, hogy gond van a gyerekkel? Szülőként az első reakciónk a hárítás, pedig minden szereplő jobban járna, ha komolyan feltennénk a kérdést: mit tehetünk mi és a gyerek azért, hogy jobbra forduljanak a dolgok?


Kép: TheoRivierenlaan / pixabay

 

Okosító mondókák kicsiknek és kicsit nagyobbaknak

Mondókák segítségével könnyebb megtanulni a számokat, a testrészeket, a hét napjait - vagy éppen egyszerűbb álomba szenderülni, ha Anya mindig ugyanazt az ütemes verset suttogja a gyerek fülébe.

 

Tanmese a gyűlöletről és a megbocsátásról

Egy nap egy tanár arra kérte tanítványait, hogy írják le egy lapra azoknak az embereknek a nevét, akiket gyűlölnek. Miután a diákok befejezték, a tanár arra kérte őket, hogy másnap hozzanak egy zacskó paradicsomot: annyi darabot, amennyi nevet a lapjukra felírtak.

 

Neked mik voltak a kedvenc Családinetes cikkeid 2019-ben?

Borítókép: Free-Photos / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja