A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megszületett az első baba, akivel mindkét anyja terhes volt

Kercsó Dorottya - 2019-12-09
Először fordult elő, hogy egy azonos nemű pár mindkét tagja hordta egy darabig a méhében közös gyermeküket.
Megszületett az első baba, akivel mindkét anyja terhes volt


Megosztott anyaság

A Nagy-Britanniában élő Donna és Jasmine Francis-Smith mindketten terhesek lehettek egy darabig közös kisfiukkal, még ha nem is ugyanannyi ideig – írja az Independent.

A svájci Anecova nevű cég „megosztott anyaság” elnevezésű programja keretében Donna és Jasmine az első leszbikus pár a világon, akik mindketten a biológiai szülei lehetnek közös gyermeküknek. Az eljárás során Donna leszívott petesejtjeit speciális kapszulába helyezték, visszaültették a méhébe, és úgy termékenyítették meg egy donor hímivarsejttel. A lombik eljárás elvén működő, de ilyen módon mégis „méhen belül” megtermékenyített petesejtet Donna 18 órán át hordta a méhében, ezután ültették át házastársába, Jasmine-ba, aki végül kihordta a kisfiút, Otist.

A fogászati asszisztensként dolgozó Jasmine elmondta: nagyon szerencsésnek érzik magukat, hogy elsőre sikerült a megtermékenyítés, a legtöbb esetben ugyanis több próbálkozásra van szükség. Az IVF-eljárások sikerességi aránya 35 év alatti nőknél 29, 35 és 27 év alatt 23, 38-39 évesen pedig 19 százalék.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Rainer_Maiores / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja