SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyben a vénák a lombik-programban

Családinet [cikkei] - 2014-09-05
Manapság egyre több párnak jelent nehézséget a családalapítás, így napjainkra drasztikusan megnőtt a lombik programok száma. A gyermekáldáshoz szükséges sok hormonális kezelés azonban lényegesen megemeli a mélyvénás trombózis esélyét. Hogy mikor van szükség véralvadásgátló kezelésre, azt prof. Blaskó Györgytől, a Trombózisközpont véralvadási specialistájától tudtuk meg.
Veszélyben a vénák a lombik-programban

Mikor szükséges a lombik?

Egy pár általában egy év sikertelen próbálkozás után fordul orvoshoz, aki különböző vizsgálatokkal felméri a felek egészségi állapotát. Probléma esetén számtalan módszer áll rendelkezésre – hormonpótlás, gyógyszeres kezelés, invazív beavatkozások-, stb. Továbbá, rendezni a pajzsmirigy esetleges alulműködését, a fokozott inzulin rezisztenciát (ha van), stb. Ha ezek hosszú hónapok múlva sem vezetnek eredményre, akkor szóba kerülhet mesterséges megtermékenyítés, azaz az inszemináció, illetve a lombik-programban való részvétel. Sajnos vannak olyan esetek, amikor a párnak egyből ezekre lehet szüksége. Ilyenkor a nő - vagy a férfi - hormonális szabályozásban részesül, aminek azonban megvan a maga kockázata.

Lombik, mint rizikófaktor

Svéd tanulmányok szerint a több, jó minőségű petesejt termelődéséhez használt hormonpótlás - a fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan - megnöveli a mélyvénás trombózis esélyét. A vizsgálatban ezer lombik programban lévő nőnél 4,2 esetben alakultak ki vérrögök. További érdekesség, hogy az eljárással teherbeesett nőknél a trombózis az első három hónapra volt a legjellemzőbb, míg azoknál, akiknél természetes úton sikerült áldott állapotba kerülniük, inkább a szülés után lépett fel a probléma.

Éppen ezért még mielőtt az illető belevágna a projectbe, mindenképpen szükséges trombózis rizikó felmérést végeztetnie, hogy elkerülhető legyen a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia! De nemcsak ezért: a rizikós terhességek alatt igen könnyen alakulhat ki trombózis a méhlepény (placenta) vénáiban, aminek az elzáródás a magzat súlyos oxigén-, és táplálékhiányát, sőt korai vetélést is eredményezhet!

Mikor szükséges megelőző terápia?

A terhesség és bármiféle hormonpótlás mind lényegesen megnövelik a mélyvénás trombózis esélyét, így ha a családjában már előfordult trombózis, vagy ha valaki már túlesett rajta, akkor feltétlen szükséges trombofília szűrésen részt vennie - tanácsolja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Amennyiben a vérvétel során bizonyosságot nyer a megnövekedett trombózishajlam, úgy az illető prevenciós alvadásgátló terápiában részesül. Vannak esetek, amikor elég, ha a prevenciót a terhességi próba pozitivitásának észlelése után elkezdjük, de van, amikor már a fogantatás előtt a hormon-indukció alatt LMWH profilaxis szükséges. Természetesen a kezelés egyéni elbírálás függvénye, ezért még a lombik program megkezdése előtt szakorvosi konzultáció szükséges, és a terhességet lehetőleg terhespatológiában jártas szülész-nőgyógyász kísérje végig!

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: Jomphong/ FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja