SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Az üres szavaitokkal elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat!" - indulatos beszédet mondott a 16 éves Greta Thunberg

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-26
A 16 éves környezetvédelmi aktivista lány az ENSZ New York-i klímacsúcsán vádolta meg a felnőtteket - politikusokat és gazdasági szereplőket - azzal, hogy elárulták a generációját.
"Az üres szavaitokkal elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat!" - indulatos beszédet mondott a 16 éves Greta Thunberg

„Most nem itt kellene lennem. Az iskolában kellene ülnöm az óceán túloldalán” – kezdte a világ vezetőihez címzett beszédét a svéd kamaszlány. Azzal vádolta a politikusokat és a gazdaság kulcsszereplőit, hogy 30 éve hagyják figyelmen kívül a tudósok figyelmeztetését a globális felmelegedés veszélyeivel kapcsolatban, most pedig, az utolsó pillanatban a fiataloktól várják a reményt. Ötven százalék esélyt adnak arra, hogy a felmelegedés a kritikus 1,5 Celsius fok alatt marad, és azt remélik, hogy majd a mai tizenévesek egyelőre nem is létező technikával helyrehozzák azt, amit ők elrontottak.
 

Egy kislány harca a jövőért

Greta svéd művészházaspár gyermekeként látta meg a napvilágot. Gyerekkorában Asperger-szindómával (az autizmus egy enyhe formája) diagnosztizálták, emellett egy időben szelektív mutizmussal és kényszerbetegséggel küzdött. Az Aspergerre nem teherként, hanem ajándékként tekint, hiszen az állapota tette lehetővé, hogy már nagyon fiatalon mélyen beleássa magát az őt érdeklő témába, ami jelen esetben a környezetvédelem.

Harmadikos korában kezdett az éghajlatváltozással komolyan foglalkozni. Egy idő után lemondott a húsevésről, és nem volt hajlandó többé repülőre ülni. A davosi klímacsúcsra idén februárban 32 órás vonatozás után érkezett meg. A jelenlévők megtapsolták, lőttek vele néhány szelfit, majd összesen 1500 repülőn hazamentek.

A lány az amerikai konferenciák kedvéért sem volt hajlandó repülőre ülni, helyette egy környezetvédő, újrahasznosított anyagokból készült vitorlással szelte át az óceánt.


Az éghajlatváltozás mint politikai kérdés?

Nem meglepő, hogy Donald Trumpnak – aki épp a minap semmisített meg egy kaliforniai törvényt arról, hogy maximalizálnák a károsanyag-kibocsátást az államban, arra hivatkozva, hogy túl drága lenne – nem a szíve csücske Greta. Személyesen ugyan nem ismerik egymást, de Trump is részt vett ugyanezen a találkozón, és utána azt írta Gretáról gúnyosan a Twitteren: Jó látni, hogy egy fiatal lány ilyen boldogan tekint a jövőbe.

Greta akciói mögött sokan sejtenek különböző érdekcsoportokat – főleg olyanok, akiket sért a mondanivalója. A német sajtó azután kezdett lejárató cikkeket megjelentetni róla, hogy a lány keményen bírálta az ország szénbányáinak környezetszennyezését. Az amerikai Fox News csatorna egyik műsorában pedig a következő hangzott el: „A klímahisztéria-mozgalom nem a tudományról szól. Ha valóban tudományról lenne szó, akkor tudósokat látnánk, nem politikusokat, és egy szellemi fogyatékos svéd gyereket, akit kihasználnak a szülei és a nemzetközi baloldal.” A csatorna később bocsánatot kért.

Bár hazánkban a lakosság többsége politikai szimpátiától függetlenül elismeri, hogy az éghajlatváltozás komoly probléma, itthon is megjelent egy nagy forgalmú portálon olyan cikk, amely Gretát a „balliberális elit bábjaként” jellemzi.

Léteznek a világon vitatott kérdések. Ideológiától függ, mint gondolunk a családról, a gazdaságról, az oktatásról, a vallásról. A különböző eszmék kereszttüzében minden oldalnak megvan a maga igaza, és ez az esetek döntő többségében rendben is van így.

Az éghajlatváltozás azonban nem ideológiafüggő. Nem csak egyik vagy másik politikai oldal szimpatizánsait érinti. Ha erről van szó, nem mutogathatunk a másik oldalra. Bárki neve mellé is húzzuk az x-et, egyikünk sem szeretne egy élhetetlen világot hagyni a gyermekeire.

Greta Thunberg beszédét magyar hangalámondással itt hallgathatod meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: VICE News / Youtube

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja