A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit fogunk dolgozni húsz év múlva? Születő és eltűnő szakmák nyomában

Kercsó Dorottya - 2019-08-15
A robotika és a mesterséges intelligencia már most is sokat változtatott a szokásainkon, a hatása pedig évről-évre csak erősödik. Még csak találgatjuk, mit hoz a jövő, egy azonban biztos: végleg elmúlt az az idő, amikor a fiatalon megszerzett szaktudás egy életre szólt.
Mit fogunk dolgozni húsz év múlva? Születő és eltűnő szakmák nyomában

Az ipari forradalom óta folyamatosan váltakoznak a szakmák: újak születnek, mások kikopnak. Ha csak az elmúlt száz évet nézzük, ma már nincs szükség túl sok pásztorra, kalaposmesterre és mosónőre, közben pedig feltűntek a színen a repülőgép-pilóták, az informatikusok és a környezetmérnökök.

Bizonyos területeken már most érzékelhető, hogy a robotok lassan átveszik az emberektől az irányítást. Egyre több hipermarketben fizethetünk automatikus pénztárnál, a buszjegyet sem kell már hús-vér embertől megvásárolnunk. A jövőben az önvezető autók minden bizonnyal el fogják venni a taxisofőrök munkáját, az orvost pedig egyre nagyobb arányban fogja felváltani a betegséget egy pillanat alatt diagnosztizáló algoritmus. Becslések szerint 2030-ra a nők 20, a férfiak 21 százaléka fogja elveszíteni az állását amiatt, hogy megszűnnek a hagyományos titkárnői állások és a komoly fizikai erőt igénylő munkakörök.


Mit érdemes tanulni?

A jövő munkavállalóinak a STEM betűszót érdemes fejben tartaniuk. Az angol mozaikszó – amely kimondva egy növény szárát jelenti – a tudomány, technológia, mérnöki képességek és matematika szavak összevonásából született. A jövőben várhatóan ezek lesznek a fő kompetenciák, amelyekre a munkavállalóknak szükségük lesz, kiegészítve jó kommunikációs képességgel, logikus gondolkodással, alkalmazkodókészséggel és olvasottsággal.

Mely szakmákra lesz szükség a jövőben? Rövid távon biztos, hogy megnő az igény az informatikusok és az online értékesítők tevékenysége iránt, mivel ez a kettő már most hiányszakmának számít. Frankó-Csuba Dea jövőkutató szerint biztos, hogy sok munkájuk lesz a jövő hulladékmentesítő mérnökeinek, a mesterséges intelligenciát kiegészítő egészségügyi mentoroknak vagy akár a 3D nyomtatás fejlődését követő szerv- és testrészépítőknek.

Számíthatunk azonban arra, hogy a jövőben eltűnik a sofőr, a szakács, a call centeres vagy az irodai asszisztensi munka, mivel ezek a tevékenységek egyre hatékonyabban helyettesíthetőek algoritmusokkal. Kisgyermeknevelőkre és óvónőkre valószínűleg még sokáig szükség lesz, a tanítók és tanárok helyzete azonban megváltozik: a jövőben már nem az információ első számú átadói lesznek, sokkal inkább mentori szerepben fognak feltűnni, hiszen a tudás az internetről egy kattintással megszerezhető.


A munkavégzés új helyszínei

Megváltozik a munkavégzés helyszíne és menete is. Az internetnek hála ma már egyre többeknek van lehetőségük otthonról, távmunkában dolgozni. Ennek a foglalkoztatási formának a munkavállaló, a munkáltató és a környezet szempontjából is számos előnye van: nem kell irodát bérelni, magas rezsit fizetni, a dolgozónak sokkal több szabadideje marad, hiszen nem kell utaznia, és csökken az ingázással járó környezeti terhelés is.


A munkaerőpiaci átrendeződés ijesztő hatásai

Az átrendeződésnek azonban előreláthatólag súlyos negatív következményei is lesznek. Tény, hogy sok új szakma keletkezik, ezek azonban nagy szaktudást és magas intelligenciát igényelnek. Az alacsony iskolázottságú tömegek félő, hogy néhány évtizeden belül egyszerűen feleslegessé válnak. A szociális ellátórendszernek köszönhetően az éhen halástól továbbra sem kell majd félniük, hasznos tevékenység híján azonban könnyen megnőhet köreikben a devianciák és mentális betegségek előfordulási aránya.

Hogy mi lehet ennek a kifutása, még a jövő zenéje. Az optimista nézet szerint képesek lehetünk arra, hogy átalakítsuk a belső motivációnkat, és ne feltétlenül gazdasági, hanem társadalmi haszonra törekedjünk. E felfogás szerint hamarosan nem a magas GDP-t termelő országok lesznek a sikeresek, hanem azok, amelynek lakói hozzásegítik egymást akár önkéntes alapon is a kiegyensúlyozott, boldog élethez.

Mások nem látják ilyen fényesen a jövőt. Youval Noah Harari, a Homo Deus – A holnap rövid története című művében arról ír: ahogy a huszadik század elején a gazdaságilag pótolhatatlan, de politikai jogokkal nem rendelkező tömegek fellázadtak, úgy lehet, hogy néhány évtizeden belül a politikai jogokkal bíró, ám gazdasági értelemben haszontalan tömegeknek lesz egy szép napon elegük, és megpróbálják kifordítani sarkaiból a világot. Mivel azonban a mesterséges intelligenciával szemben addigra nem valószínű, hogy esélyük lesz, a folyamat végeredménye egyelőre kiszámíthatatlan.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: whirligigtop / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja