SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Környezet és időkímélő távmunka

Rindt Kata [cikkei] - 2010-11-15
Nem célom az objektív tájékoztatás, csak úgy gyermekei mellett dolgozó anyuka, az idő és pénz megspórolásán túl a környezetvédelemre is gondoltam...
Környezet és időkímélő távmunka

A minap belefutottam a délutáni csúcsba. Miután a Lánc-hídtól a Batthyányi térig 20 perc alatt értem el, kétségbeesve hívtam barátnőmet, hozza el a gyerekeimet az oviból. Ilyen még nem fordult elő óvodás pályafutásuk alatt. Szerencsémre pont akkor lépett be az óvoda kapuján, nem kellett aggódnom.

A lépésben haladó hosszú tömött sorok közepén átadtam magam a gondolataimnak:
Ha a lakott területen megengedett 50 km/órás sebességgel haladok, akkor fél óra múlva otthon vagyok. De még csak a 26 km/órát sem közelítettük meg! Akkor már tíz perce egy helyben álltunk.
Felmerült a kérdés: Ki fizeti ki ezt a rengeteg elpazarolt időt, amit a kocsiban töltök? Mint utóbb kiderült, baleset sem volt, mégis beállt a város. Tovább gombolyítva a következő kérdésem az volt: ki fogja kifizetni ezt a rengeteg elpöfögött benzint? Gőzöm sincs, mennyi gázolajat használtam el (végül másfél órás és 26 km-es) autózásom alatt. Azt tudtam, hogy mielőtt hazaérek, megint mehetek tankolni. Pedig csak egy papírt kellett aláíratnom…

A fillérek számolgatása közben egyszer csak egy autó motorja felhördült és elképesztő fekete füstöt okádott (mit neki zöldkártya). Erről rögtön eszembe jutott néhány híradás, bevezetik a dugódíjat; az az agyrém, hogy a páros napokon páros rendszámúak jöhetnek a fővárosba, a páratlanokon pedig a páratlanok… hahaha…

Ezeket az agyament ötleteket mind Budapest levegőjének tisztántartására, meg a környezetvédelemre kenik. Valóban vezetőink egyetlen megoldása a környezetvédelemre a pénzlehúzás, valamint életünk túlbonyolítása lenne?

Pedig lehetne P+R parkolókat építeni a főváros határaiban, vagy megépíteni egy Észak-Buda - Dél-Buda metró vonalat és még rengeteg hiányzó metróvonalat… Meg felszíni tömegközlekedést meg bicikli utakat… De hát azzal az egy négyes metróval is már évtizedek óta görcsölnek. Ráadásul honnan lenne ezekre pénzünk, amikor azt már elígérték mindenféle szemfényvesztésre.



Lássuk be! Budapest és az agglomeráció (sőt az egész ország) levegője valóban segítségre szorul. Nem vagyok egy green peace aktivista, de a növekvő agglomerációs forgalom, vele együtt pedig a növekvő autópark hátrányait napról napra élvezem (már a percenkénti portörlés sem segít rajtunk).

Véleményem szerint megint csak a TÁVMUNKA lehet egy üdvözítő megoldás. Ha csak negyedére csökkenne az autóforgalom, mert mondjuk a GYES-en lévő kismamák, vagy Gyes-ről munkába visszatérő kis gyermekes anyukák megkaphatnák a munkát otthonra. Biztos vagyok benne, hogy eszükbe nem jutna autóba ülni, időt és pénzt pazarolni munkahelyre bejárással.

Nem tisztem ilyen irányú méréseket és kutatásokat végezni, csak halkan súgom: ha a családokban üzemben lévő autók fele többnyire a garázsban pihenne, kevesebb autó venné útját a főváros felé. Meglévő parkolóhelyek sem lennének túlzsúfoltak, nem ontanánk a benzingőzt az órákig tartó parkolóhely levadászásával sem, jóval kevesebb káros anyag kibocsátás érné a főváros levegőjét! Nem mellékes, hogy az üzemanyagból is kevesebb fogyna, több pénz maradna a családoknál - nem ez a cél?

Őszintén megvallva Budapestnek kevés olyan pontja van, ahol a babakocsit jó szívvel előveszem, kevés olyan hely van a fővárosban, ahol biciklire ülnék vagy futnék az egészségmegőrzés jegyében.

Pedig megtehetném - ha a fejekben paradigmaváltás történne minden fronton. Az anyáknak eszébe jutna, hogy nem a három év és a mellé járó „alamizsna” a megoldás, hanem otthon is lehet pénzt keresni; ha a munkáltatóknak megérné kiszervezni a munkát otthonra; ha az állam segítené, nem nehezítené kettőjük dolgát. Biztos vagyok benne, ha a három szereplő újragondolná, nem néhány százalékos lenne az otthoni foglalkoztatás. Ha többen tudnának otthonról dolgozni, biztosan csökkenne az autóforgalom is - tisztulna fővárosunk levegője, a benne élők tüdeje!

babavaro_magazin
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja