SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apró lépések, hogy ne csak a július teljen műanyagmentesen

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-09
Ha úgy érzed, a teljes műanyagmentesség túl drasztikus, és egyébként is megvalósíthatatlan, nem kell elkeseredned: valószínűleg senki nem tudja még teljesen száműzni az ilyesmit az életéből. Néhány apró lépést azonban akár ma elkezdhetsz megtenni azért, hogy ne csak júliusban, hanem egész évben környezettudatosabban élj.
Apró lépések, hogy ne csak a július teljen műanyagmentesen

Mi, a Családinet szerkesztősége nagy örömmel hallottuk a Műanyagmentes Július hírét. Kisebb-nagyobb gyerekeket nevelő családanyákként az a célunk, hogy ami számunkra még erőfeszítés, a gyerekeinknek már természetes legyen.

Éppen ezért a legfontosabb – és bizonyos életkorban talán a legnehezebb – feladat a gyerekeink meggyőzése. Nem, nincs szükség szívószálra, nem vesszük meg a nyolcvanadik olcsó vackot, ami holnapra valószínűleg már eltörik és a kukában landol, és a gyorsétteremben sem olyan menüt kérünk, amihez automatikusan műanyag játék jár. Ha sikerül elérnünk, hogy magukévá tegyék a fenntarthatóság szempontjait, félig már nyert ügyünk van.


Apró lépésekkel a cél felé


Sokan lelkesülnek fel a műanyagmentes kampány hatására, és döntik el, hogy egyszer és mindenkorra megszabadulnak minden ilyesmitől az otthonukban. A cél szép, a bökkenő azonban az, hogy ez így szinte biztos, hogy nem fog sikerülni. Először még mindenki boldogan főzi otthon a mosószappant, gyúrja a tésztát, táraz be textilzsebkendőből – aztán rájön, hogy az egész macerás, piszkos, gusztustalan, és két-három hónap múlva ugyanott tart, mintha el sem kezdte volna. Érdemes ezért csak apró lépésekkel közelíteni meg a célt, mindig csak annyi változást tenni, ami még nem okoz túl nagy megrázkódtatást, és biztos, hogy be tudjuk illeszteni az életünkbe. Könnyen lehet, hogy jövő ilyenkorra a házi szappan ideje is eljön, de várjuk ki türelemmel!

A következő lépésekkel már sokat tehetünk azért, hogy kevesebb műanyag hulladékot termeljünk:


Kezdőknek:


• Ne vásároljunk műanyag szatyrot! Legjobb, ha vásárolunk egy-két textil bevásárlószatyrot, amit mindig magunknál hordunk. Ha úgy alakul, hogy mégis kell vennünk nejlont, ne dobjuk ki azonnal, hanem használjuk fel, ahányszor csak lehet!
• Műanyag helyett üveges vagy fém kiszerelésű ételeket vásároljunk pl. ketchupból, tésztaszószból, üdítőitalokból.
• Kerüljük a tálcás, lefóliázott zöldségeket, húsokat. Vásároljunk inkább zöldségesnél, hentesnél.
• Hordjunk magunknál evőeszközt, így nem kell a gyorsétteremben elkérnünk az eldobhatót.
• Amit csak műanyag flakonban árusítanak, abból válasszuk a nagyobb kiszerelést pl. olaj, sampon stb.
• Kávézóban kérjünk csészét az eldobható pohár helyett. Ha elvitelre vesszük, vásároljunk „sétáló bögrét”, és abba kérjük – sok helyen olcsóbb is így.
• Fóliázás helyett tároljuk ételeinket ételhordóban.
• Ne használjunk egyszer használatos tisztítókendőket takarításhoz.


Haladóknak


• Vásároljunk vagy varrjunk kisméretű műanyag szatyrokat, és ebbe kérjük a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut.
•  Váltsunk textil zsebkendőre.
• Műanyag használati tárgyainkat (mint ételhordó, dobozok, fogkefe, gyerekjátékok) fokozatosan cseréljük le valamilyen természetes anyagból készültre. Ilyenkor fontos, hogy a műanyagot használjuk, amíg lehet, csak újat ne vegyünk belőle.
• Próbáljuk ki a mosható intimbetétet vagy a menstruációs tölcsért.
• Ha kisbabánk van, próbáljuk ki a mosható pelenkát
• Vásároljunk minél kevesebb félkész ételt. Ehelyett amit csak lehet, készítsünk el otthon, pl. tésztát, szószokat.


Extra haladó szint


• Amit lehet, termeljünk meg magunk! Amire nincs lehetőségünk, helyi termelőktől szerezzük be. Legjobb, ha az áru nem utazott 60 km-nél többet hozzánk.
• Takarítószereinket, kozmetikumainkat készítsük el magunk.

Te mit teszel, hogy fenntarthatóbban élj? Tanuljunk egymástól, oszd meg ötleteidet a többiekkel!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: geralt / pixabay

 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja